Ældgamle postaftaler og toldregler giver kinesiske forhandlere stor konkurrencefordel i e-handlen. Dansk brancheforening kalder det forvridning og vil sætte en stopper for de billige pakker fra Asien
Forestil dig dette scenarie, og så har du et dilemma danske forbrugere ofte må se sig i, når de handler på nettet:
Mulighed a) Køb et opladningskabel til din iPhone hos Elgiganten til 149. Betal derefter 49 kroner i fragt.
Mulighed b) Køb et stort set identisk kabel hos en kinesisk forhandler online. Her er prisen dog kun cirka ti kroner for kablet, mens forsendelsen er gratis.
LÆS OGSÅ:
Postnord-direktør: Vi kan dø langsomt eller kæmpe os ud af hullet
Hvis du er som rigtig mange danskere, vælger du det billige kabel fra Kina. Det har vi gjort i stigende grad de seneste år, og det er danske onlinebutikker godt trætte af. Det fortæller Henrik Theil, der er kommunikationschef hos Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH).
“Vi vil selvfølgelig gerne have, at eksempelvis laderkabler til mobiltelefoner bliver solgt fra danske forhandlere i stedet for at komme fra Kina,” siger han og uddyber:
“Selvom varer fra Kina er underlagt toldregler, er mange af varerne så billige, at de går under bagatelgrænsen på cirka 85 kroner. Det har en del danske forbrugere fundet ud af, og det skaber absolut en konkurrencesituation, man skal holde øje med.”
Kinesiske forhandlere nyder godt af ældgamle regler
Udover de billigere toldfri produkter har kinesiske forhandlere endnu et es i ærmet: Den gratis eller ekstremt lave fragtpris, som er et levn fra en tid, hvor e-handel ikke eksisterede, og hvor post handlede om at sikre international kommunikation.
På grund af mere end 100 år gamle internationale postaftaler er Post Danmark nemlig forpligtet til at stå for den sidste del af fragten fra Kina. Og de får stort set ingen penge for det.
LÆS OGSÅ: Kinesisk nethandel koster Post Danmark millioner
Reglerne er skabt ud fra et kosmopolitisk ideal og er til for at sikre post mellem alle lande verden over. Men i dag er det meste kommunikation reelt set overtaget af e-mail, og postvæsener håndterer i langt højere grad pakker som følge af den stigende e-handel.
Resultatet er, at det er langt dyrere for danske kunder at modtage en pakke fra Herning end en tilsvarende pakke fra Hong Kong. Og det er endda for anbefalede pakker, som kræver ekstra arbejde for postbudene i form af at få en underskrift fra modtageren.
Skaber forvridning
“I dag, hvor der bliver distribueret flere pakker end breve, giver reglerne uhensigtsmæssige effekter på e-handlen. Taksterne er nemlig sat ekstremt lavt for pakker op til 2 kg. Det skaber en forvridning, så mange forbrugere vælger at handle i Kina, hvor fragten er billigere, i stedet for i Danmark eller andre EU-lande,” siger Anna Møller Boivie som er post-økonom hos Copenhagen Economics.
I 2013 havde 18 procent af forbrugerne i Danmark købt varer fra Kina, hvilket gør landet til det fjerde mest benyttede land for e-handel. Dermed er Kina lige i hælene på USA med 19 procent, hvorefter Storbritannien og Tyskland kommer ind på henholdsvis første- og andenpladsen. Det viser en opgørelse fra PostNord, som Post Danmark blev en del af efter fusionen i 2009.
Anna Möller Boivie mener, at aftalerne vil blive opdateret, så de er mere tidssvarende. Det kan dog komme til at tage tid.
“Jeg tror og håber, at reglerne vil blive ændret. Postaftalerne gælder for fire år, og EU-landene vil nok forsøge at tage hul på forhandlinger ved næste møde i 2016.”
FDIH: Stop ulige konkurrence
Foreningen for Dansk Internethandel har påpeget problematikken over for Erhvervs- og Vækstministeren.
“Vi ville rigtig gerne arbejde på at ændre det. Vores vurdering er, at det er en problematik, man må tage meget alvorligt. Det giver nogle ekstremt ulige konkurrenceforhold, når kinesiske forhandlere kan sælge til danske forbrugere med både lavere udgifter til moms og forsendelse,” udtaler Henrik Theil fra FDIH og uddyber:
“23 milliarder danske kroner vil lande i udenlandske webshops næste år. Og det er altså penge, som før var landet i den danske detailhandel. Udviklingen vil kun fortsætte, og det må man tage seriøst.”
Også fra politisk side mener man, at der må gøres noget for at ændre reglerne.
“Vi skulle nødig ende op med nogle regler, som gør, at dansk e-handel er dårligere stillet end udenlandsk e-handel,” siger Lone Loklindt, der er eksport- og vækstordfører for Radikale Venstre.
Hun mener, at det er en sag hendes parti er klar til at kigge nærmere på.
“Det er paradoksalt, når vi er så gode til at bruge internettet her i landet, at vores egne virksomheder bliver stillet dårligt. Det er helt klart en sag, vi vil gå ind i.”