Danske uddannelser er ikke gode nok til at skabe e-handels-specialister. Der skal mere fokus på kombinationen mellem handels- og it-uddannelserne, mener rektor
Forretningstænkning og teknologisk snilde er et krydsfelt, der mangler på de danske uddannelsesinstitutioner.
For vil man følge med et hastigt udviklende marked for e-handel, er der brug for talenter, der formår at være stærke på den digitale front og samtidig kan tænke som en god, gammeldags købmand. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH).
Ingo Østerskov, rektor på Københavns Erhvervsakademi (KEA), medgiver, at der er behov for at koble de to områder endnu tættere sammen på uddannelsesinstitutionerne.
“Det er en god pointe, at nogle af de uddannelser, der fokuserer på ren business uden at have ret meget teknologi inddraget, skal til at have mere teknologi. Der er ingen tvivl om, at fremtidens forbrugere befinder sig på nettet. Så jeg er dybt enig i, at krydset mellem teknologi og business skal integreres yderligere,” siger han og erkender, at KEA også har en opgave foran sig.
“Det her med at skabe krydsfeltet mellem forretningstænkning og teknologi kommer vi til at arbejde meget mere med. Der er brug for digitale købmænd, der kan tænke business kombineret med endnu stærkere teknologiske kompetencer. Og hvis det er her, at markedet har et behov, så er det her, vi skal forstærke os,” siger Ingo Østerskov.
Hos KEA ligger fokus dog på praktiske og virkelige problemstillinger. De højere teknologisk funderede kandidater skal uddannes på universiteternes forskningsbaserede uddannelser. I takt med at de digitale platforme udvikler sig, og nethandel bliver større og større, skal der også langt mere tekniske fagfolk på banen til at løfte de avancerede IT-opgaver, mener han.
“Når det gælder algoritmer, matematik og programmering, så bliver der behov for folk med virkelige high-end kompetencer. Men de skal ikke dimitteres fra KEA. Det er matematik og programmering fra allerhøjeste hylde,” siger Ingo Østerskov og henviser til universiteterne.
Uddannelser skal udvikles sammen med virksomheder
Ingo Østerskovs udmelding kommer efter, at en undersøgelse fra FDIH har vist, at 40 procent af foreningens medlemmer mener, at uddannelsesniveauet på de digitale uddannelser er for lavt. 41 procent af virksomhederne mangler ansatte med kompetencer inden for digital handel, og knap en femtedel har måttet opgive at ansætte nye medarbejdere, fordi ingen ansøgere var kvalificerede.
Og netop virksomhederne spiller en central rolle i at definere, hvordan en e-handels uddannelse kan se ud på KEA. Her arbejder man nemlig ifølge Inge Østerskov allerede tæt sammen med erhvervslivet, og det er også vejen til at skabe bedre uddannelse. For hvis dialogen med erhvervslivet er tæt nok, så kan alle inputs herfra lynhurtigt integreres. Og det kan gøres med et halvt til et helt års mellemrum, forklarer han.
“De fleste erhvervsakademier har jo et udvalg med virksomheder og foreninger, og vi laver projekter sammen hele tiden. Vi er inde i dem, og de er inde i os. Og vi justerer løbende. Hvis vi får nogle markante meldinger på, at noget skal ændres, så vil vi sætte os sammen hurtigst muligt og få det gjort. Samarbejdet mellem erhvervsliv og uddannelsesinstitution er meget, meget tæt, men det kan selvfølgelig altid blive bedre,” siger Ingo Østerskov.
Som eksempel fremhæver rektoren multimedieuddannelsen på KEA, som indtil for ganske nylig havde haft en lidt for kommunikationsorienteret profil. Her fik de input fra virksomhederne om, at der var en grundlæggende mangel på nogle programmeringsfærdigheder, man skulle have, når man søgte ansættelse hos dem.
“Det kunne vores dimittender ikke. Der er det klart, at hvis det er koden til at knække en markant anderledes beskæftigelse og aktivitet for virksomhederne, så skal det selvfølgelig laves om. Og jeg tror, at der er mange uddannelser, som kunne have gavn af en tættere dialog med erhvervslivet,” siger Ingo Østerskov og understreger, at der dog altid vil være forskel på de færdiguddannede.
“Der er jo altid variation i, hvor stærke dimittenderne er, når de kommer ud, og det afspejler sig også i karakteren. Men jeg synes godt, at vi kan være vores uddannelsers profil bekendt. Og det hjælper virksomhederne os virkelig med,” understreger han.