Det er svært at spå om fremtiden. Alligevel har vi flere pejlemærker på, hvad der kommer til at kendetegne året 2019, og hvad der får udslagsgivende indflydelse på både virksomheder, design- og teknologiudviklingen verden over.
2019 banker på døren, men hvad bliver året for en størrelse? Det har bureauet Fjord, en del af konsulentvirksomheden Accenture, sat sig for at klarlægge. Her har man kastet sig ud i den svære disciplin i spådomme og har for 12. år i træk udgivet en trendrapport, der spår om næste års strømninger.
Dette har man gjort på baggrund af observationer af trends blandt forbrugere rundt om på kloden, og særligt ét ord vil i 2019 gå igen som det overordnede tema, der kommer til at præge både forbrugere og virksomheder: ’Værdi’. Her tænkes ikke på pengemæssig værdi, men den åndelige af slagsen.
”I 2019 vil succes afhænge af at skabe værdi. Ikke kun for individer, men for hele verden”, lyder det i den nye Trend 2019-rapport, der blev udgivet i starten af december, og som indeholder en række konkrete råd til virksomheder og organisationer, der ønsker at imødekomme fremtidens krav.
Ifølge Fjord vil flere og flere personer i 2019 søge efter værdi i de produkter de køber, de teknologier de benytter og det samfund, de begår sig i.
”I dag står vi ved et teknologisk, politisk og miljømæssigt vendepunkt. To årtier med hastig teknologiudvikling og innovation har skabt enorm fysisk og digital uorden. Den stigende efterspørgsel på planetens ressourcer afspejler efterspørgslen på vores tid og opmærksomhed, hvilket har ført til vores metatema i år: Søgen efter værdi og relevans”, lyder det i rapporten.
Det skal give mening
Samtidig slår man fast, at det ikke kun er mennesket som forbruger og privatperson, der i stigende grad søger en værdimæssig relevans i tilværelsen. Også flere og flere virksomheder forsøger at tillægge deres produkter, deres brand og deres forretningsmodel en værdi, der afspejler deres forbrugeres krav og forventninger.
”Skabelse af værdi vil ikke komme af at vokse sig større, men af at blive bedre”, lyder rådet fra folkene hos Fjord, der forklarer, at samfundets forbrugere, i bestræbelserne på at føle sig relevante, fremover vil foretrække virksomheder, der udviser ydmyghed, der ønsker at gøre en forskel for miljøet, der respekterer brugernes personlige data, og som sætter menneskelige værdier i første række.
Ifølge Katrine Rau, der er Group Director for Fjord Copenhagen, så oplever man også rapportens globale trends i Danmark.
”Det er et meget interessant tema i år, som også passer rigtig godt på det, vi ser i Danmark. Det handler om at søge værdi og især brugerværdi. Det er både et kig tilbage på, hvad digitalisering har været, men også hvad den bliver fremadrettet, og hvad man kan gøre,” fortæller hun.
Katrine Rau forklarer også, at der hersker en rød tråd fra det seneste årtis fokus på CSR og virksomheders purpose til morgendagens store ønske om mere værdi og relevans blandt personer verden over.
Under Fjords overordnede 2019-tema omhandlende værdiskabelse har designbureauet i deres rapport listet de syv konkrete trends op. Alle med udgangspunkt i forbrugere verden over, der i stigende grad er begyndt at stille krav, forlange forandring og gøre op med den hidtidige udvikling.
De syv trends for 2019
1. Slut med notifikationer
De senere år har vi set flere og flere personer ’logge af’, ’disconnecte’, ’unsubscribe’ og i det hele taget vinke farvel til de forstyrrende teknologiske tidsrøvere, som især mobiltelefoner og sociale medier udgør for milliarder af mennesker verden over. Flere er nået til erkendelsen af, at man har brug for et digitalt pusterum, hvilket blandt andet ledte til sidste års verdensomspændende hashtag #deletefacebook, der opfordrer til at melde sig ud af klodens største sociale fællesskab.
I stedet vil folk nu have fred fra de digitale hjælpemidler, der er gået hen og blevet en afhængighed for mange. Ifølge Fjord vil det i 2019 resultere i en stigende efterspørgsel på teknologier og tjenester, der er mindre distraherende og som vi selv kontrollerer – ikke omvendt.
”Der er flere, der begynder at gå væk fra, at alt skal være digitalt. Vi oplever en modreaktion, som ønsker mere vægt på den fysiske verden og særligt det mentale helbred kommer mere og mere i fokus”, lyder det.
Katrine Rau anbefaler derfor, at man som ledelse i en virksomhed lytter til sine brugeres behov og grundigt overvejer, hvordan – og hvor meget – man teknologisk bør agere med sine kunder for fremtiden. Folks privatliv bør respekteres – også digitalt, og derfor bør man gentænke sin digitale markedsføring målrettet en ny balance mellem online og offline.
2. Et øget grønt fokus
Fokus på klimaforandringer er ingen nyhed. Alligevel optræder emnet i Fjords trend-rapport for 2019 – og det med god grund.
”Vi ser en række konkrete klimatendenser og handlinger netop nu. I Kina har de stoppet import af plastikprodukter fra andre lande, i Europa har vi fået nye retningslinjer for engangsplast, i Danmark har vi ligeledes lavet lovgivning for bestemte typer plast, og i Københavns Kommune vil man nu forbyde engangskrus. Pludselig står vi med spørgsmålet: ’hvad gør vi som samfund’? spørger Katrine Rau.
Ifølge hende lader det til, at flere og flere får øjnene op for verdens miljøproblemer, og derfor stiller vi i stigende grad krav til samfundet og ikke mindst industrien. Det betyder blandt andet, at det for virksomhederne ikke længere er tilstrækkeligt at fortælle, at man har en grøn profil – man skal vise det.
”For virksomheder kommer det i høj grad til at handle om at genopfinde sin forretningsmodel og om at få den tænkt ind i sine systemer for at få gendesignet de organisationer, vi har, fortæller Katrine Rau og understreger, at rigtig mange danske såvel som udenlandske virksomheder allerede nu bør begynde at lægge en grøn strategi med konkrete tiltag til følge.
3. Vi beskytter vores data
I flere år har vores personlige dataoplysninger fløjet rundt på kryds og tværs mellem virksomheder og organisationer, uden at den gængse borger har været klar over omfanget såvel som værdien af de private informationer, som vi i blinde oplyser, når vi surfer rundt på nettet.
En stigende bekymring kan dog spores blandt befolkningen, og ifølge Katrine Rau vil 2019 blive året, hvor mange privatpersoner endelig siger fra og forlanger, at virksomheder udviser en større transparens i forhold til, hvilke oplysninger de kræver af folk, og hvad de bruger dem til.
”Forbrugerne begynder at stille spørgsmålstegn ved: ’hvorfor skal I egentlig have min data’? Det er en stor tendens, vi ser. Derfor skal man som organisation være meget bevidst om problematikken, når man fremover beder om det (kunders persondata, red.). Både i forhold til sit ry og sit brand”, forklarer hun og understreger, at flere virksomheder i dag har fravalgt at indsamle personlige oplysninger fra sine brugere af samme grund.
”Man fremstår godt som virksomhed, hvis man viser, at man rent faktisk har taget stilling til det. Derfor skal man spørge sig selv, hvordan man kan arbejde med data og samtidig tage hensyn til individet og den enkelte person”, fortæller hun og understreger, at det vigtigste skridt er at finde ud af, hvordan man får noget positivt ud af sin kundedata i stedet for at videresælge den.
4. Større bevægelighed
Gadebilledet i Danmark er i konstant forandring – ikke mindst fordi det i stigende grad bliver lettere at bevæge sig fra A til B. Det skyldes den bølge af praktisk og miljøvenlig nytænkning indenfor særligt urbane transportmidler, som i 2019 vil præge bybilleder verden over.
”Trenden går på en revolution indenfor personlig mobilitet. Noget af det, vi har set i Danmark – specielt i København – har været det her cargobike-boom (ladcykler, red.) Alle skal have cargobikes, og det skal især være de elektriske. Samtidig har vores børn hjul under skoene eller løbehjul, mens regeringen har sagt ja til, at motoriserede løbehjul godt må køre på cykelstierne, så vi ser tidlige stadier til, at det her måske bliver en stor trend over de næste år”, fortæller Katrine Rau.
Trenden omfatter dog ikke kun privat transport, da fremtiden også vil revolutionere måden, hvorpå vi bevæger os rundt i biler, busser, fly og tog.
”Det handler også om, hvordan man kan tænke mobilitet ind i flere ting end blot hjul. Det handler om redesign af generelle transportsystemer – alt fra tog til busser. Samtidig kan alle springe med på denne bølge. Lige fra den helt lille startupvirksomhed til den store regeringsændring. Det handler bare om at tænke det ind i de systemer, vi laver”, understreger hun.
5. Inklusion af alle
Vi ser i stadig stigende grad, at minoriteter, bevægelser og fraktioner formår at skabe opmærksomhed og sætte en dagsorden i samfundsdebatten. Senest har den globale ’Me Too’-bevægelse givet genlyd over hele verden, og af samme grund er mange virksomheder og organisationer gode (og hurtige) til at inkludere diversitet som en del af deres forretningsmodel.
Men ved at tage særligt hensyn til én gruppe risikerer man at ekskludere andre – i særdeleshed dem, som ikke gør opmærksom på sig selv og deres behov. Derfor lyder et af 2019s store spørgsmål ifølge Fjord: Hvordan sikrer vi os, at alle bliver hørt, set og inkluderet i samfundet såvel som af virksomheder?
”Gennem de senere år har vi set store bølger af inklusion og diversitet som eksempelvis ’Me Too’-bevægelse, men grunden til, at vi kalder det et paradoks, handler om, hvad der sker med dem, som ikke bruger deres stemme”, siger Katrine Rau.
Af samme grund er det en nødvendighed for virksomheder, at man går væk fra standardsegmentering af sine kunder ved at skrotte traditionelle marketingmetoder, der behandler mennesker som en homogeniseret gruppe i henhold til deres demografi. I stedet bør man bruge tid og kræfter på at forstå de mange individuelle ’mindsets’, som udgør ens kundegruppe.
6. Når hverdagen kommer til os
I en verden hvor vores arbejdet ikke længere behøver at foregå på kontoret, og hvor rigtig mange gøremål kan indrettes efter vores travle liv og sparsomme tid, er det op til verden omkring os at følge med og skabe nye muligheder i det daglige rum.
Ifølge Fjord vil 2019 gribe disse nye muligheder og i stigende grad lade både job og fritid komme til os.
”Det, der er så interessant ved denne trend, er, at hele vores living movement og hele vores måde at leve og arbejde på bliver sat på spidsen, da vores fritids- og arbejdsliv i dag ofte blender sammen. Det får blandt andet flere og flere virksomheder til at efterlyse co-working spaces”, lyder det fra Katrine Rau, der nævner det danske kontornetværk Sp8ces som eksempel.
Virksomheden har til huse i København og Aarhus og er sprunget med på co-working space-bølgen. Derfor tilbyder man ikke bare én, men op til flere arbejdsadresser alt efter, hvad der er mest praktisk og belejligt for det enkelte medlem.
Ifølge Katrine Rau vil rigtig mange virksomheder kunne imødekomme denne trend ved netop at skabe et meget mere fleksibelt arbejdsmiljø.
7. Den syntetiske virkelighed
I 2018 nåede begrebet ’synthetic reality’ nye højder verden over. Den syntetiske virkelighed genereres oftest ved hjælp af AI (artificial intelligence – eller kunstig intelligens, red.) og har i den grad skabt både frygt og fascination på nettet.
Særligt begrebet ’deepfakes’, der dækker over manipulerede, men skræmmende realistiske videoer, har taget ’fake news’ begrebet til et helt nyt niveau, for hvad gør vi, når vi ikke længere kan stole på vores egne øjne og øre?
”Trenden handler om, hvor svært det er at gå fra en verden, hvor alt er humant til en verden med AI. Det kræver klare linjer, men det vi ser i disse år er, at linjerne er enormt slørede. Det er en tendens, hvor vi i høj grad ser sådan noget som ’fake news’, og det er farligt, for der kan hurtigt opstå mange problematikker”, lyder det fra Katrine Rau, der understreger, at begrebet stadig er nyt i Danmark, men at vi kan forvente at se meget mere til det i det kommende år.
Ovenstående titler på de syv trends er ikke Fjords egne, men i stedet F5’s danske version.