Udviklerne har droppet Bitcoin til fordel for en ny teknologi ved navn Ethereum. Også danske bitcoin-bosser har et varmt øje til den nye blockchain-opkomling
De fleste danskere har hørt om bitcoin. Men langt de færreste har rent faktisk benyttet sig af valutaen. Og måske kommer de aldrig til det.
En ny og mere lovende teknologi er nemlig ved at overhale den på én gang hypede og forkætrede kryptovaluta.
Ethereum er navnet, og ligesom bitcoin bygger den på blockchain-teknologien. Ethereum har kun eksistereret siden juli sidste år. Alligevel er folk i og omkring bitcoin-miljøet blevet særdeles lune på den nye teknologi. Faktisk er ether, som er navnet på Ethereums virtuelle valuta, allerede én milliard dollars værd.
Men hvorfor er folk lige pludselig blevet så vilde med Ethereum? Jo, der findes en lille, men fundamental forskel i programmeringssproget.
Bitcoin benytter sig af et obskurt og esoterisk programmeringssprog, som gør det relativt utilgængeligt for de fleste udviklere. Derfor bliver det svært at bruge teknologien til andet end at flytte virtuelle penge rundt i cyberspace. Ethereum derimod er skrevet i et sprog, der minder om javascript, og derfor er der allerede nu ved at opstå et stort miljø af app-udviklere omkring teknologien.
Danskere er lune på Ethereum
Lasse Birk Olesen, der er chief product officer hos den største danske bitcoin-aktør Coinify, følger lige nu Ethereums udvikling med stor spænding. Han har sågar investeret i valutaen.
“Der er nogle begrænsninger bygget ind i bitcoin, og det er netop gjort af sikkerhedshensyn. Dengang man lancerede bitcoin, var det et helt nyt koncept, og så prøvede man ligesom at tage et skridt ad gangen. Med Ethereum har man implementeret et komplet programmeringsprog, også kaldet et ‘turing complete’ sprog. Det vil sige et sprog, som i princippet kan lave alle beregninger og køre alle programmer. Det åbner op for helt nye muligheder. Det åbner til gengæld også op for nye sikkerhedsissues, som man skal håndtere korrekt,” siger han og konkluderer,
“Ethereum er ret nyt og uprøvet, mens bitcoin har kørt syv år uden problemer. Men jeg synes helt klart, at Ethereum er spændende og følger det også meget tæt. Det virker som en naturlig udvikling af blockchain-teknologierne.”
Christian Visti Larsen, tidligere direktør i fintech-virksomheder som netop Coinify og Beeptify er helt enig. Han er i dag CEO i blockchain-virksomheden NewBanking, som har fravalgt at arbejde med netop bitcoin.
“Den underliggende bitcoin-protokol er skabt til at flytte enheder rundt i systemet. Der er efterfølgende identificeret mulighed for at knytte noget kode på de transaktioner, der genereres – men jeg tror aldrig rigtig det har været hensigten. Bitcoin-protokollen er simpelthen skrevet i et svært sprog, hvilke skaber mange begrænsninger,” siger han.
En af de allerstørste udenlandske aktører i markedet for cryptocurrencies, nemlig Coinbase, er også så småt ved at vende ryggen til bitcoin til fordel for Ethereum.
Fred Ersahm, der er medstifter af Coinbase og tidligere trader hos GoldmanSachs, har skrevet en længere kronik om Bitcoins udfordringer.
Her giver han blandt andet et eksempel på, hvordan kode ser ud i henholdsvis Bitcoin og Ethereum.
Bitcoin:
OP_DUP OP_HASH160 62e907b15cbf27d5425399ebf6f0fb50ebb88f18 OP_EQUALVERIFY OP_CHECKSIG
Ethereum:
contract Simple {
function() {
var two = 1 + 1;
}
}
Russisk diktatur er Ethereums fordel
Kompliceret kodning er ikke bitcoins eneste svaghed sammenlignet med den russiske konkurrent.
Bitcoin er nemlig en demokratisk størrelse, der kræver accept fra en masse aktører, før der kan ændres i systemet. Og ændringer har der været brug for længe, forklarer Lasse Birk Olesen. Grænsen for hvor mange transaktioner, man kan lave med blockchain-teknologien er nemlig ved at være nået.
“Nu når man snart grænsen for, hvor mange transaktioner der kan være skrevet ind i hver block, og der er stadig ikke truffet en beslutning, selvom der er omkring ti forskellige løsningsforslag, som alle ville være bedre end ikke at træffe en beslutning. Det er et problem for Bitcoin. Ethereum har lige nu en handlekraftsfordel, fordi man med grundlæggeren Vitalik (Buterin, red.) har én skikkelse, som alle har stor tillid til. Han er til stede og kan mere eller mindre diktere, hvad der skal ske,” siger Lasse Birk Olesen.
“Mere end blot en cryptocurrency person”
Og hvem er denne Vitalik Buterin så? Jo, ifølge hans egen hjemmeside, så blev han født i Rusland i 1994 og flyttede til Canada som seks-årig. I 2012 droppede han ud af Waterloo University for i stedet at backpacke i et halvt år og arbejde på bitcoin-relaterede projekter. Han har desuden skrevet om crypto-currencies for flere online-magasiner.
På trods af sine blot 22 år virker Buterin også som en ganske moden person. Han præsenterer sig selv på sin private hjemmeside sådan her:
“Generelt så prøver jeg på at være mere end blot en ‘cryptocurrency person’ og i stedet have et mere holistisk perspektiv på, hvilken rolle teknologi kan have i forhold til at hjælpe med at skabe mere sikre og troværdige systemer, som kan reducere ineffektivitet og spild i samfundet. Jeg mener, at individer, der identificerer sig med en bestemt løsning (fx: cryptocurrency, fremskridt, autoritet, libertarianisme, radikal decentralisering) er mere sårbare over for confirmation bias og generelt mindre interessante end folk, som dedikerer sig til at løse et problem uanset, hvor deres søgen tager dem hen,” skriver han.
Det lyder egentlig ganske fornuftigt. Og langt mere afbalanceret end skaberen af bitcoin, Satoshi Nakamoto. Efter syv års gætteleg tog australieren Craig Steven Wright æren for at gemme sig bag aliaset, men der er dog stadig usikkerhed omkring den påstand.
Bitcoins udvikling er gået i stå
Åbenhed og lederskab er altså nogle af de ting, som giver Ethereum en fordel i kampen om at blive den største cryptovaluta.
Ifølge Fred Ersahm virker som om, at udvikler-miljøet helt er gået i stå omkring bitcoin.
“Bitcoin er aldrig rigtig kommet videre end simple e-wallets og transaktioner,” noterer han.
“Ethereums udviklermiljø er derimod i en rivende udvikling. Allervigtigst så bliver helt nye ting afprøvet. Mens det meste lige nu er eksperimenter og legetøj, så kan du se en lang liste af apps fra udviklere rundt omkring i verden, som hele tiden vokser,” slår han fast.
En af disse apps er Arcade City, som F5 tidligere har skrevet om. Arcade City vil gøre det samme som Uber. Virksomheden vil blot være decentral.
Det vil altså sige, at Ethereum-blockchainen kommer til at udgøre rygraden i virksomheden. På samme måde er en startup ved navn DAO i øjeblikket ved at tage sin første spæde skridt på Ethereum-blockchainen. Den nye teknologi kan altså meget mere end bare at stå for transaktioner. Den kan i langt højere grad skabe infrastruktur og troværdighed omkring interaktioner.
“Hver gang folk henviser nogen til Arcade City, så får de eksempelvis ‘0.0001 Arcade Token’ for vennernes fremtidige kørsler. Den slags kræver et åbent og effektivt system. Hvad bitcoin gør for penge, vil Ethereum gøre for menneskelige relationer,” har CEO Christopher David tidligere forklaret.
Ethereum kan gøre livet lettere
Christian Visti Larsen fra NewBanking påpeger, at det i princippet er lige meget for os almindelige mennesker, hvilken blockchain-teknologi, der bliver den dominerende. For os handler det om, hvilken teknologi der kan gøre vores liv lettere og apps bedre. Her ser det ud til, at Ethereum har en fordel.
“I bund og grund supplerer de hinanden fint – jeg er meget fascineret af begge systemer, og jeg tror bestemt, at vi vil se yderligere protokoller dukke op. Men det der kommer til at drive udviklingen bliver fremadrettet de apps og funktioner, der bliver udviklet – om det så er den ene eller anden, det behøver vi ‘almindelige’ mennesker ikke at forholde os til,” forklarer han.
Én blockchain over dem alle?
Fred Ersahm lægger i sin kronik ligeledes vægt på, at det ikke behøver at være den ene valuta mod den anden. Måske kan de have en fredelig sameksistens og supplere hinanden.
Lasse Birk Olesen er dog ikke helt enig. Han vurderer, at der med tiden kun vil være plads til én dominerende blockchain-teknologi.
“Jeg tror det meste sandsynlige er, at vi har en enkelt åben blockchain om 50 år, som står for hovedparten af alt, hvad der har med blockchain at gøre. Det kan være Ethereum, bitcoin eller en tredje. Det giver så mange synergieffekter at være på den samme platform. Det er den langsigtede udsigt. På den måde tror jeg, at de er konkurrerende. Det er derfor, jeg personligt har investeret i begge teknologier, fordi jeg ikke ved, hvilken en der vil vinde,” siger han.
Det virker som om, at vi står ved en skillevej lige nu?
“Hvis bitcoin om et års tid stadig ikke har vedtaget, hvordan man vil skalere, så teknologien kan håndtere flere transaktioner, så kan det godt være, at Ethereum har fået så stor udbredelse, at det bliver svært at komme tilbage. Lige nu er bitcoin klart størst, men det kan godt være det ser anderledes ud om et år. Der er det nok vigtigt, at der snart sker noget. Med Ether har man valgt at starte forfra og så gøre det hele fra bunden. Begge dele har sin charme og sine fordele. For hver måned, der går og man ikke har taget en beslutning for, hvad man gør med bitcoin, så bliver Ether mere og mere spændende,” siger Lasse Birk Olesen.