Livskvalitet, effektivisering og økonomiske gevinster er resultaterne af en 30-timers arbejdsuge, i hvert fald hvis du spørger Henrik Stenmann, som er adm. direktør i it-virksomheden IIH Nordic.
Idéen om den 30-timers arbejdsuge opstod tilbage i 2014, hvor Henrik Stenmann oplevede, at andre virksomheder ofte forsøgte at rekruttere hans medarbejdere, og derfor satte han sig for at give medarbejderne noget, som ingen andre i branchen kunne tilbyde: Forøget livskvalitet.
Samtidigt var han bevidst om, hvor svært det kan være at få familielivet og arbejdslivet til at gå op i en højere enhed. Så hvorfor ikke indføre en 30-timers arbejdsuge, som giver medarbejderne den ekstra frihed, de behøver, tænkte han.
I februar 2017 indførte Henrik Stenmann permanent den korte arbejdsuge. Han fortæller, at den muliggøres af en effektivisering af medarbejdernes arbejdsgang og inddragelse af teknologiske værktøjer så som Learning Lunch, Flashcards, E-mail Best Practices, 10 Minutes Learning a Day og meget mere. Faktisk har virksomheden implementeret 40 større ændringer, som alle har været med til at effektivisere arbejdsgangen, fortæller han.
”Vi skal arbejde koncentreret og i fuldstændig ro”
Den vigtigste ændring på arbejdspladsen har været at skabe rammerne for, at medarbejderne kan arbejde koncentreret uden at blive forstyrret.
”Jeg oplever ofte, at det kan være meget svært at arbejde på en arbejdsplads, fordi vi hele tiden forstyrrer hinanden. Men vi lægger ikke mærke til forstyrrelserne, fordi de er blevet en del af vores arbejdskultur”, fortæller Henrik Stenmann.
I forlængelse af det pointerer han, at samfundets tendens til at hive iPhonen frem og tjekke mailen eller Facebook også forstyrrer vores koncentration. Derfor har virksomheden valgt at indføre Pomodoro-metoden. Det går helt simpelt ud på, at man arbejder i 25 minutter uden forstyrrelser eller afbrydelser og herefter tager 5 minutters pause. Når medarbejderne er i Pomodoro, lyser en rød lampe på deres headset. Og det er et klart tegn på, at vedkommende er optaget. Og for at styrke medarbejdernes koncentration, lytter de til beroligende koncentrationsmusik, når de arbejder.
Spildtid skal undgås på møder
Det er ikke bare en ny måde at arbejde på, som IIH Nordic har indført. Virksomheden har også redefineret måden at holde møder på.
”Vi kunne se, at mange af vores møder ikke var ordentligt planlagt. Der blev ikke udarbejdet en struktureret agenda, der var ikke altid en mødeleder til møderne, der sad irrelevante folk til mødet, og sådan kunne jeg blive ved i uendeligheder”, fortæller Henrik Stenmann.
For at effektivisere møderne og undgå spildtid har virksomheden opstillet tidsrammer for møderne og også opsat ”møde-ure”, der hele tiden viser, hvor lang tid af mødet, der er tilbage. IIH Nordic har ligeledes gjort brug af virtuelle assistenter, der holder styr på, om der er lavet agendaer for hvert møde og lignende. Og for at mindske antallet at mødedeltagere uddanner virksomheden nu sine medarbejdere, så de får flere kompetencer. Det har medført, at det høje antal mødedeltagere ikke længere er nødvendigt.
Også e-mailkorrespondancer er blevet set efter i sømmene. Tidligere brugte medarbejderne rigtig meget tid på at maile frem og tilbage, uden at det førte nogle vegne, forklarer Henrik Stenmann.
”Når man skal løse et problem, og der er tyve mennesker med i en e-mailtråd, er det umuligt at følge med”.
Derfor gør virksomheden i dag brug af det sociale netværk Yammer. Det kan bruges til intern kommunikation i virksomheden, men baner også vej for ekstern kommunikation med andre virksomheder og eksperter. På den måde bliver problemstillinger løst hurtigere, end hvis det skulle foregå via e-mail.
Måtte vinke farvel til lederteam
Selvom forandringerne har skabt succes for virksomheden, har processen ikke været helt nem:
”Mennesker har svært ved at forandre sig, og det har været en hård proces. Det hårdeste var, at jeg for halvandet år siden måtte sige farvel til mit lederteam. De var egentlig med på idéen, men deres indre motivation for at implementere ændringerne var ikke stærk nok. Set i bagspejlet handler det i virkeligheden om at forstå hver enkelt medarbejder og få dem til at se, hvorfor de skal tage forandringerne til sig”, fortæller Henrik Stenmann.
Han oplever, at når han fortæller medarbejdere om formålet med ændringerne, nemlig at øge deres livskvalitet, bliver de positivt indstillet overfor dem. Resultatet er, at han i dag har glade medarbejdere, der har overskud og er mindre stressede. Faktisk er medarbejdernes stressniveau mere end halveret. Ud over det er sygefraværet faldet med ca. halvdelen – fra 3,5% til 1,7%. Og sidst men ikke mindst har arbejdsgangen da også gjort, at dette år ser ud til at blive endnu en økonomisk succes, fortæller han.