Tør øjnene og smid din skepsis. Det er hovedbudskabet i en ny guidebog i digitalisering og teknologi fra digital strategi, Astrid Haug. Men er det ikke bare lettere sagt end gjort? Vi ved jo, robotterne er over os om lidt…
Alle, der arbejder ud fra at bevare en logik om, at ’sådan har det altid været’ bør vide, at de hepper på den forkerte hest. Det mener forfatter og digital strateg Astrid Haug. Derfor har hun skrevet en guidebog i digital strategi til ledere, hvor hun opfordrer til at tørre øjnene og smide den digitale skepsis.
For digitaliseringen udgør lige nu både det største potentiale og den største udfordring for virksomhederne. Det giver naturligt nok virksomhedsledere sved på panden. For hvordan skal man reagere og justere virksomheden? Hvilke initiativer skal man tage, hvad skal man gøre først, og hvilken strategi skal man lægge, når det hele går så stærkt, at alle de gode ideer kan være forældede om fem år?
Det er en reel bekymring, medgiver Astrid Haug, der har kaldt bogen for ”Fremtiden tilhører de frygtløse”. Men omvendt er det er vigtigt, at erhverslivet ikke forfalder til handlingslammelse, men indstiller sig på at omfavne, forstå og ikke mindst udnytte den ind imellem overvældende digitale tidsalder til sin fordel.
Slut med at pive
For vi bruger for meget krudt på at panikke og pive over den teknologiske udviklings rygende hast og digitaliseringens efter sigende altomfattende konsekvenser. For SÅ hurtigt går det altså heller ikke, er Astrid Haugs pointe.
Ifølge hende er toget derfor heller ikke tilnærmelsesvis kørt endnu, hvis man tilhører en virksomhed eller organisation, der måske ikke lige er kommet i gang med ny teknologi eller digitale løsninger.
Alt i alt er det bare på med ja-hatten og tage fat et skridt ad gangen.
Eller – det siger hun i hvert fald, da Magasinet F5 interviewer hende. Vi tager dog for en gangs skyld nej-hatten på og åbner sluserne op for alle de bekymringer, man kan sidde med som leder. For kan det virkelig passe, at det ikke er bare lidt svært, og at der slet ikke er noget at frygte?
I bogen er du lidt efter den type, der synes, at ”det går så hurtigt, at vi næsten ikke følge med” eller dem, der ”bliver helt stressede af alt det, man kan”… Hvorfor det? Er det ikke reelt nok at være lidt overvældet?
Nah, jeg synes egentlig, der er brug for at afmystificere begreber som digitalisering, ny teknologi og disruption. Og der er brug for, at vi rusker lidt op i os selv, hvad angår vores egen formåen.
En af de væsentligste udfordringer er, at mange direktører og ledere oplever, at mængden af information og innovations hastighed gør det svært at forudse, hvad der sker i morgen. Men det er en mærkelig – om end udbredt – måde at anskue vidensamfundet på. Det har aldrig før i menneskeheden været så formidable muligheder for at følge med og holde sig opdateret. Og det er en vigtig ledelsesopgave. Det er lederens evne at lære nyt samt udfordre sine egne antagelser og opfattelse af succes, som gør forskellen. Der skal i organisationen være evnen til at lære og forandre sig, for det hele kommer til at gå hurtigere. Det betyder, at virksomheder skal innovere konstant.
Så i stedet for at stritte imod, så vær nysgerrig. Når du hører et ord som bitcoin, så undersøg, hvad det er. Eller overvej, om du måske skulle lære selv at lave en chatbot. De sidste 25 år har vi oplevet 5% af digitaliseringspotentialet, resten kommer nu. Det siger i hvert fald Henrik Schärfe, som er robotforsker og stifter af den fonden Autonomous. Og hvis han har ret i det, er det en god ide at følge med i, hvad der sker på den teknologiske front. Så er der ikke så meget, der kommer bag på en…
LÆS OGSÅ:
Sådan gør du en forskel for kunderne med ‘small data’
Men behøver vi virkelig ALLE SAMMEN forholde os til digitalisering og ny teknologi? Nogle virksomheder må da kunne leve uden…
Du kan godt bilde dig selv ind, at digitalisering og nye teknologier ikke er relevante i lige netop din virksomhed – men det holder ikke. Jeg vil påstå, at der altid er noget at hente. Fx kunne en digital løsning måske skabe en bedre brugeroplevelse, som vil stille dig i en bedre position.
En af de ting, jeg beskriver en del i bogen, er det mindset, du skal have, når du møder ny teknologi. Og hvis din grundindstilling er; ”åååh, nå, vi skal jo til det” – eller hvis du latterliggør det al la; ”Aj, men der er jo ingen, der vil tale med en robot!” – så gør du det rigtig svært for dig selv at nå dertil, hvor du finder ud af, hvad du skal gøre, og hvilke fordele du kunne få.
Husk på, at hver gang der kommer nye ting, er det som udgangspunkt ikke noget, vi nødvendigvis har ”brug for”. Men derfor kan det godt have et kæmpe potentiale. Du kunne fx godt leve uden en kaffemaskine, en bil eller en opvaskemaskine. Men ville du gerne det i 2017? Når du møder ny teknologi, så gør dig selv den ulejlighed at sige ”Interessant. Hvad er potentialet?”
Men hvis det hele går så hurtigt, og vi skal innovere hele tiden, så er det jo alligevel umuligt at lave en strategi. Den er vel forældet, når den endelig er klar?
Joh, det er nok til dels sandt. Der er i hvert fald ikke nogen, der præcis ved, hvor vi er om fem år. Men det er jo på den anden side heller ikke sådan, at robotterne lige pludselig har overtaget det hele om lidt. Vi er jo selv medskabere af fremtiden. Det kan indimellem hjælpe at kigge lidt tilbage og konstatere, hvor lang tid udviklingen har taget af fx AI, som man talte om første gang allerede i 50’erne. Eller robotter, som man stiftede bekendtskab med allerede i 20’erne.
Jeg tror, at udfordringen, når vi taler digitalisering, disruption og ny teknologi, er, at det hurtigt bliver abstrakt. Og det er faktisk det, jeg prøver at komme udenom i min bog ved at blive meget konkret og opfordre til, at man i stedet for at prøve at gennemskue fremtiden i detaljer, laver et pejlemærke. Få styr på jeres mål: Hvor vil vi være om 10 år – uanset det digitale fokus eller ej.
Derefter kan I begynde at se på, hvilke teknologier der ville kunne berige forretningen hen imod det mål. Har I så de rigtige kompetencer i forhold til at nå det mål og få implementeret de teknologier? Og tal også gerne om, hvordan I vil arbejde hen imod at få innovation kontinuerligt ind i virksomheden.
Dernæst er en god øvelse at sige: Hvor placerer vi os så henne i det digitale landskab med den her model? Og så laver du delmålinger hen ad vejen, uanset om det er efter 6 mdr. eller 1 år, så ved du, om du er på vej mod dit endelige pejlemærke.
LÆS OGSÅ:
Digital forretningsmodel: Cyberbedemænd på fremmarch
Men det virker bare sindssygt svært sådan at få taget hul på. Hvordan finder man overhovedet ud af, hvor man skal begynde?
Man skal til at begynde med finde sin nysgerrighed frem og undersøge: Hvad står vi overfor? Start fx med at styrke ledelsen på de digitale kompetencer eller find interne eller eksterne rådgivere og samarbejdspartnere, der kan udfordre jer digitalt.
Begynd så i små bidder systematisk at åbne op for dialogen i din virksomhed eller organisation. Der er en række forskellige spørgsmål, I kan stille jer selv.
Et rigtig godt spørgsmål er: Hvordan ville vi lave virksomheden i dag, hvis vi skulle starte helt forfra? Kig på kerneydelsen, kig på kundeoplevelsen – hvordan ville I lave jeres forretning? Hvilke folk ville I ansætte? Hvis den øvelse gør ondt, så er det et meget godt tegn på, at der bør ske noget. Nu.
Alternativt kan I lave den øvelse, der går ud på, at I skal beskrive jeres værste konkurrent. Hvad laver de, hvordan laver de det, hvad oplever kunderne, hvad siger kunderne om konkurrentens produkt/ydelse vs. dit?
Spørg også jer selv: Hvad er jeres største udfordring, eller hvad bruger I flest ressourcer på? Det kan være en indikation af, at det er her, der kunne være noget at høste ved digitalisering eller en ny teknologi. Fx i kundeservicen eller produktionen. Det kan også være, at jeres produkt i dag kun fungerer med personlig service.
Til sidst er det vigtigt at huske, at omstillingen til ny teknologi er en kulturændring – både i dig selv og i virksomheden. Mange steder tror man, at man kan købe et nyt system, og så fikser det tingene for dig. Vupti, ny teknologi implementeret. Men måske har du så ikke afsat penge til træning, kompetencer, kommunikation osv. Det er ikke bare et quickfix. Det er en ændring af organisationen. Hvis omstillingen skal lykkes i jeres organisation, er det ikke nok, at én person står for det digitale. Det vedrører jer alle – it, salg, kommunikation HR etc. Alle skal arbejde i samme retning.
LÆS MERE MED ASTRID HAUG:
– ‘Jeg elsker dig’ er det nye ‘like’
– Ekspert: Danske medier kan lære af snapchat
– Drop firmaprofilen og send chefen på Twitter
LÆS OGSÅ:
Produktkannibalisme gav millioner på kontoen