Tillid, kunstig intelligens og open source er ved at revolutionere vores økonomi, og så skal man i øvrigt aldrig undervurdere en dum paryk. Vi har samlet 5 TED-talks, der skyder dig sikkert ind i fremtiden
Det er blevet sagt mange gange. Vi lever i en tid, hvor teknologien virkelig rykker ved vores samfund, vores økonomi og vores måde at drive organisationer på. Den rykker ved vores tillid til andre mennesker, ved vores måde at arbejde sammen med hinanden på, og i stigende grad forstyrres eller hjælpes vi af kunstig intelligens, alt efter hvordan man ser på det.
Vi har taget TED’s slogan til os – ideer der er værd at sprede – og udvalgt fem talks, nye som gamle, blandt de efterhånden 2100 online talks, der er produceret siden 2006.
De peger alle på fundamentale ændringer i samfundet og indeholder en form for rettesnor, som vi kan benytte i vores dagligdag, i dag og mindst et par år frem.
Økonomien i at stole på fremmede
Uber, Airbnb og Tinder. De er alle fuldstændig afhængige af en grundpille i vores økonomi, der er under kraftig forandring – tillid.
Det mener Rachel Botsman, som i sin underholdende TED-talk, We’ve stopped trusting institutions and started trusting strangers, forklarer, hvordan vi er kommet dertil, hvor vi er villige til at købe en Peugeot over eBay af en virtuel skikkelse kaldet Invisible Wizard. Når vi først har besteget tillidsstablen et par gange føles det hele pludselig så uendeligt normalt.
Vi er gået fra institutionel tillid til den digitale æra, hvor forretningsmodeller bygger på distribueret tillid – en langt mere demokratisk form for tillid, som vi giver til hinanden.
Læs også: Tillid er fremtidens valuta
Rachel Botsman mener, at tillid er en katalysator for forandring og innovation i dag, og det, der fremover skal accelerere denne udvikling, er blockchain-teknologien, som Bitcoin bland andet bygger på.
Hvordan store ledere inspirerer til handling
Begynd med hvorfor’et. Det lyder lidt bedre på engelsk, ”the why”, men Simon Sineks idé om, at mennesker ikke køber det, en virksomhed gør, men hvorfor de gør det, kan let oversættes til et meningsfuldt og ikke mindst værdifuldt råd til alle verdens organisationer.
Simon Sineks foredrag, How great leaders inspire action, er en TED-klassiker fra 2009, mens TED åbenlyst endnu ikke har manifesteret sig som den globale vidensinstitution, den er i dag. Ikke desto mindre er Sineks talk stadig den tredje mest populære af slagsen nogensinde.
Læs også: Topleder: Vær innovativ, når det går bedst
Gennem Apple, borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King og de entreprenante flyvebrødre, Wilbur og Orville Wright, finder Sinek formlen på, hvordan store ledere i historien har fået masserne til at følge sig.
Hvad enten det betyder at købe et produkt, rejse landet rundt for en tale om en drøm eller at hjælpe med opfindelsen af verdens første flyvemaskine, så begynder det med et hvorfor.
Hjernen bag Linux
Indrømmet. Computerstyresystemet Linux er mest for nørder. Men Linux har en skabelseshistorie, der emmer af alt det smukke, internettet har givet os, og som Linux langt hen ad vejen har været medskaber af. Også selvom grundlæggeren Linus Torvald ikke ser sig selv som visionær.
Han koder for sjov, men alt han nogensinde har kodet er for noget han havde brug for. Hør Linus Torvald fortælle hudløst ærligt om stædighed, om ikke at være god til mennesker og om at give slip på sit hjertebarn.
Læs også: Startupmiljøet er det nye punk
Det hele startede som et hobbyprojekt i en kælder, snart efter var der 10 beundrere, så 100 medkodere og til sidst millioner af medsammensvorne. Alligevel står Linus Torvald stadig i sit hjemmekontor i en kælder, hvorfra han styrer det, der stadig er verdens største open source eventyr og fader til utallige andre.
Og så kan du tænke over, om du er en Nicola Tesla eller en Thomas Edison. Linus Torvald er en Edison.
4 tips til at bygge en menneskelig virksomhed i maskinernes tid
”Maskiner er mere effektive, mennesker er komplicerede og besværlige at styre”. Det er Tim Leberechts udgangspunkt, når han giver sit bud på, hvordan organisationer kan forblive menneskelige, ja ligefrem ”smukke”.
For det smukke er det, vi mennesker endnu har tilbage at skabe, når al effektivisering er overtaget af maskiner.
Læs også: Kan parallel innovation redde verden?
Nogle gange er det livsnødvendigt for en virksomhed at købe 10.000 orange balloner og slippe dem løs uden noget direkte af afkast. Man kan dedikere et helt rum til alle de problemer, en virksomhed bakser med. Og så skal man i øvrigt ikke undervurdere potentialet i en latterlig paryk.
Sådan fører Tim Leberecht os over 12 minutter frem til sine selvopfundne menneskelige principper, som virksomheder kan styre efter: Gør det unødvendige, skab intimitet, vær grim og forbliv ufuldstændig. Værsgo at begynde.
https://www.youtube.com/watch?v=h4wvav_Sk9Q
Hvordan kuntig intelligens kan frembringe den anden industrielle revolution
Den første industrielle revolution baserede sig på, at vi opfandt kunstig energi. Vi udnyttede vind, vand, kul og gas til at bygge skyskrabere, fabrikker og veje, som alle langt overstiger vores egen formåen. Vi kommer til at gøre det samme nu med AI, mener Kevin Kelly, der er stifter af det amerikanske teknologimagasin Wired.
I stedet for at banke ud af motorvejen i en bil med 250 hestekræfter vil det fremover også være i selskab med 250 hjerner eller 250.000, alt efter hvordan man tæller. Alt der før i tiden kunne elektrificeres skal nu kognificeres, siger han. Det skal have et dryp eller en balje fyldt med kunstig intelligens, for at kunne klare sig fremover.
Læs også: Hvad er kunstig intelligens?
Men vær ikke bange, siger Kevin Kelly. Robotter kommer til at producere flere jobs, end de tager fra os, ganske enkelt fordi de producerer behov, vi ikke aner vi har. Det har historien fortalt os. Og i fremtiden vil du blive betalt for, hvor godt du har arbejdet med dine robotter.
”Vi er i den første time af alt det her. Og det mest populære produkt, som alle bruger om 20 år, er endnu ikke blevet opfundet,” siger Kevin Kelly.
https://www.youtube.com/watch?v=KF9lm_hID0c