Selvom sælgere ofte kan virke som store individualister, har de brug for opmærksomhed og trygge rammer.
Sælgere er virksomhedens vigtigste medarbejdere. Men ofte kan de også være af en helt særlig støbning. Og det bliver man nødt til at tage højde for, når man leder dem.
Det mener Kasper Rubæk, projektchef fra Business Danmark. Han giver her fem hurtige råd til, hvordan man får det bedste frem i sine sælgere.
1- Dyrk relationerne og skab en sund kultur
Det er sjældent lønvilkår, der får en sælger til at skifte job. Gode relationer på arbejdspladsen får dygtige sælgere til at blive. Og ikke mindst at sælgerne kan stå inde for salgskulturen i organisationen.
“Det er vigtigt, at sælgerne føler, de er en del af noget, der er større end dem selv. En virksomheds strategi og taktik skal være gennemsigtig og gennemskuelig i alle forretningens dele. Det er vigtigt at have en god salgskultur, ellers vil man være nødt til at skifte sælgerne ud for hurtigt,” forklarer Kasper Rubæk.
2 – Sats på stjerner og talent
Fremtidens salgsafdeling vil være en blanding mellem ‘FCK- og FC Nordsjælland-modellen’, forklarer Kasper Rubæk. Man bør købe sig til nye stjerner, som man gør i FCK, men man skal også rekruttere fra egne rækker, som man gør i FC Nordsjælland.
3 – Sæt sælgerne fri
Sælgere er ofte i stand til at levere unikke præstationer, men samtidig har de ikke altid lige stor respekt for bureaukrati og regler.
“De fleste sælgere gider ikke være et sted, hvor der er for mange regler. Fjern kvantitet, manualer, regler og kravet om, at alt skal godkendes af chefen. Jo friere tøjler, du giver sælgeren, jo mere attraktivt bliver det for sælgeren,” slår Kasper Rubæk fast.
Efter finanskrisen har mange salgsorganisationer for eksempel været varsomme med at give for mange rabatter til kunden, forklarer han, og det er gået ud over friheden. I sidste ende bør det være et værktøj i sælgerens værktøjskasse.
4 – Skab rammer for udvikling
Sælgere er ligesom de fleste andre, som skal præstere på et højt niveau: De vil gerne dygtiggøre sig og udvikle sig selv. Den mest oplagte metode er ofte at skifte job, og det vil du som salgschef selvfølgelig gerne undgå. Derfor skal du dyrke dine talenter.
“Dygtiggørelse behøver ikke nødvendigvis være kurser eller uddannelsesforløb. Det kan også skabes internt. Skab variation i opgaverne, så der bliver færre rutineopgaver og mere udvikling,” lyder det fra Kasper Rubæk.
5 – Sæt mål og bak op
Det er vigtigt, at salgschefen selv kan påvirke de parametre, sælgerne bliver målt på. Opbakning fra resten af organisationen er vigtig, for at nå disse mål. Sæt realistiske og letpåvirkelige mål.
“Tiden går ofte med andet end at sælge – eksempelvis administration. Mange sælgere ser det ikke som deres spidskompetence, og det bliver derfor hæmmende for dem at varetage opgaver, de ikke føler, de er ansat til at tage sig af. Det får ofte folk til at skifte arbejde. Spørg sælgerne, hvad der motiverer dem, og bak dem op i at nå deres personlige mål,” opfordrer Kasper Rubæk.