Et dansk forskningsprojekt undersøger udfordringerne ved etableringen af fremtidens mobile netværk. 5G kan vise sig at blive fødselshjælperen for internet of things
Når du streamer en YouTube-video på din mobiltelefon, er det måske ikke så afgørende, om der er lidt forsinkelse, eller at der går et par datapakker tabt undervejs. Men hvis den trådløse forbindelse derimod bliver brugt til at kommunikere mellem intelligente biler for at navigere uden at støde sammen, er responstid og pålidelighed lige pludselig et mere presserende spørgsmål.
Sådan illustrerer postdoc Mads Lauridsen nogle af de helt centrale udfordringer ved udviklingen af fremtidens trådløse femte generations netværksforbindelser, populært kaldet 5G. Mads Lauridsen står i spidsen for et forskningsprojekt i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og Nokia Networks, der skal vurdere de tekniske og økonomiske benspænd på vejen mod et lynhurtigt og ultrapålideligt mobilt netværk.
Milliarder af maskiner skal tale med hinanden
Hvor det med 4G i høj grad handlede om at skrue op for hastigheden på det mobile bredbånd, vi bruger på vores smartphones og laptops, er ambitionerne endnu større med den nye standard.
“Man forudser en hel masse nye brugsscenarier. For eksempel det såkaldte internet of things, kommunikation hvor maskiner snakker med hinanden uden menneskelig interaktion. Den del er nyt, og det forventer man sig rigtig meget af. Der er forventninger om mange milliarder af den type enheder i fremtiden,” fortæller Mads Lauridsen.
Og her er der ikke bare tale om intelligente køleskabe eller iPhone-betjent belysning. Det handler i høj grad om at sikre et hurtigt og pålideligt netværk, så bevægelige maskiner kan kommunikere med hinanden, fortæller Mads Lauridsen: “Det er for eksempel noget af det, jeg beskæftiger mig med i mit forskningsprojekt. Blandt andet kommunikation mellem biler med henblik på at øge trafiksikkerheden og forbedre trafikflowet.”
Fremtidens elnet og industrirobotter
Meget af kommunikationen på det nye 5G-netværk vil derfor være usynligt for forbrugerne. Når bilerne kommunikerer, skal det helst foregå helt automatisk og uden brugerens indblanding, og 5G vil forhåbentlig mest kunne mærkes i fraværet af ulykker.
I industrien og til styring af fremtidens elnet, det såkaldte smart grid, er andre af de områder, hvor 5G kan komme til at spille en vigtig rolle, fortæller Mads Lauridsen: “Der er mange steder, hvor man forventer, at 5G vil være brugbart, fordi det tilbyder en højere pålidelighed og kortere forsinkelse i dataoverførslen.”
Her er det i høj grad også et spørgsmål om sikkerhed og præcision, fortæller han: “Hvis du har en maskine, der kører af sig selv, eller noget der roterer rigtig hurtigt, så er det vigtigt, at dataen når frem inden for en vis tidsgrænse.”
30 gange større båndbredde end 4G
Det betyder dog ikke, at 5G ikke vil kunne mærkes på din smartphone eller andet forbrugerelektronik.
“Som bruger af en 5G-smartphone vil man opleve, at hastigheden er højere. Man snakker om, at det skal være 10 gigabit i sekundet i peak-hastighed. Det er jo tredive gange hurtigere end typisk 4G,” fortæller Mads Lauridsen men peger på, at en af de største udfordringer netop bliver at sikre både båndbredde, responstid og pålidelighed.
For selvom de forskellige parametre, der er blandt kravene til en kommende 5G-teknologi, måske ikke er så vanskelige at opnå hver for sig, er de svære at realisere på samme tid, siger Mads Lauridsen.
Nye indtjeningsmuligheder kan drive udviklingen
Mads Lauridsen virker derfor også en anelse forsigtig med at udtale sig om, hvornår vi kan forvente at 5G kører.
“Der er mange, der siger, at det bliver i 2020,” siger han. “Men om det kommer til at ske, det ved jeg ikke. Det kommer også an på, om der er nogle, der er villige til at betale for at implementere det”.
Det er netop et af omdrejningspunkterne for forskningsprojektet, der løber indtil sommeren 2017, fortæller han: “Man forventer, at der skal sættes mange flere sendemaster op. Det øger jo prisen, så vi skal både kigge på, om det teknisk kan lade sig gøre, men også om det økonomisk giver mening.”
Mads Lauridsen forventer dog, at maskine til maskine-kommunikation kan være så god en forretning, at mange vil have interesse i at kaste penge efter at udvikle og søsætte netværket indenfor en overskuelig fremtid. Og danskerne kan meget vel være blandt de første i verden, der kommer til at bruge 5G, forudser han.
“Danmark plejer at være rigtig godt med. Og så vil jeg sige, at der i Europa er rigtig mange forskningsprojekter i 5G, og EU poster rigtig mange penge i projekterne.”