7 take-aways fra F5 Box

27. November 2018

Fif til jobannoncer, fastholdelse, og håndtering af den midlertidige medarbejder. Det var nogle af temaerne for årets sidste F5 BOX med temaet Svingdør eller Sølvbryllup. En ting er sikker: Sølvbryllup bliver der mindre af.

Hvordan motiverer du bedst dine medarbejdere til at blive i jobbet længere? Og er der overhovedet noget, vi kan stille op for at fastholde yngre mennesker, der skifter jobs over 20 gange i løbet af et arbejdsliv?

Det var nogle af spørgsmålene, der blev forsøgt besvaret, da F5’s konference F5 Box løb af stablen under temaet ”Svingdør eller Sølvbryllup – Kampen om Fremtidens Arbejdskraft”. Vi har samlet nogle af de vigtigste pointer fra dagen, så du kan navigere i fremtidens arbejdsmarked som både arbejdsgiver og lønmodtager.

Vi starter ved Helle Hein og hendes mange gode råd til at kunne fastholde sin arbejdskraft – og særligt de mest innovative medarbejdere.

1. Motivationen er et ledelsesansvar

Motivationsforsker Helle Hein nævnte, at de fleste ledere glemmer at spørge ind til, hvad der motiverer for den enkelte medarbejder. Det sker, selvom motivationen er den største forudsætning for produktivitet og arbejdsglæde. Og her er både medarbejderens egen drivkraft og arbejdspladsens formål vigtigt at få med, mener hun.

”Hvornår har du sidst spurgt ind til, hvad der i grunden motiverer din medarbejder? Vi har jo en MUS-samtale, men det er meget få, der egentlig spørger ind der”, sagde Helle Hein. Og her er det vigtigt at få årsagen bag arbejdet med, vurdere hun ud fra sin forskning.

”Det handler om at tale sagen ind i arbejdet. Når jeg siger ’tal om sagen’, mener jeg ikke I skal gentage jeres lidt ligegyldige vision. Den trækker ingen kropsvæsker ud af nogen, og der er ingen der siger, ’jeg har mistet motivationen. Jeg læser visionen. Gud, det hele giver mening nu!’”, sagde Helle Hein.

2. Vi motiveres (utroligt nok) af forskellige ting

Når vi nu er ved motivationen som en fastholdelsesstrategi, skal du kære læser, ikke snydes for Helle Heins pointe om, at alle mennesker motiveres af forskellige ting i arbejdslivet. Alligevel er store dele af arbejdsmarkedet bundet op omkring nogle ydre motivationsklassikere, såsom bonus, provision og balance mellem arbejds- og privatliv.

Det virker rigtigt godt på nogen, men bestemt ikke på alle, mener Helle Hein. Særligt de medarbejdere, der er drevet af spænding, af en højere mening eller af at blive klogere – i modsætning til at være styret af balance eller konkurrence.

”Fordelen ved at have spændingssøgende medarbejdere er, at de kan være uden for deres komfortzone i længere tid uden at blive stressede. Derfor er de de mest innovative og kreative medarbejdere, vi har. Det er dem, som har en evne til at skabe banebrydende innovation. Det er samtidig dem, der har lettest ved at blive umotiverede på arbejdsmarkedet”.

3. Vi skifter jobs som vinden blæser

Danmark er blandt de lande i verden, hvor medarbejdere hyppigst skifter job. Og det ser kun ud til at vokse: Hvor vi i dag skifter job syv gange i løbet af et arbejdsliv, så vil vi fremadrettet skifte jobs 12 gange i løbet af et arbejdsliv. Så måske giver fastholdelsespolitikker ikke mening i det lange perspektiv? Det var et af de budskaber, Mathias Linnemann fra freelanceplatformen Worksome kom med, da han forklarede, hvorfor han troede, at flere bliver freelancere i fremtiden.

”Der er en holdning, også blandt de yngre, at fast arbejde er godt, og når du er i fast arbejde, skal du fastholdes. Det begynder at klinge negativt for flere og flere mennesker”, sagde Mathias Linnemann og forklarer dermed, den hoppende adfærd.

4. Lav en målgruppeanalyse i jobannoncer

Freelancer, forfatter og samfundsdebattør Knud Romer kom også med sit besyv, og revsede blandt andet virksomheder og arbejdsgivere for at strikke utaknemmelige ansøgninger sammen, der ikke taler til de mennesker, de leder efter.

”De søger kreative medarbejdere med stereotype jobannoncer. ’Vi søger en robot’, kunne de ligeså godt skrive. At tale på de menneskers præmisser, som man gerne vil have, er jo essentielt”, siger Knud Romer og forklarer, at han løbende gennem sin karriere i reklamebranchen har arbejdet meget med jobannoncer, og har gjort en dyd ud af at tale i øjenhøjde til den nørdede programmør eller den unge jurist.

Han mener, det er en selvransagelse mange virksomheder kan gøre sig, inden de klager for meget over mangel på kvalificeret arbejdskraft.

5. Danskere er ikke så eventyrlystne, så det gør noget

Hvis man tænker, at ungdommen er vild og gerne lever uden sikkerhedsnet, ja, så kan man godt tro om. Det var budskabet fra mangeårig direktør i Dansk Erhverv Laurits Rønn.

”Danskere er meget tryghedssøgende. Der er lidt funktionær og tjenestemand i os alle sammen. Det er der altså”, sagde han og fortsatte med at pege på ungdommen:

”Jeg tror gerne, de unge vil have mange jobskifte. Det er de 800.000 jobskifter vi ser i Danmark en god påmindelse om. Men en ny undersøgelse fra Moment blandt 4000 studerende viser, at kun 4 % ønsker at være freelancere”, forklarede han.

Desuden er mange virksomheder også interesserede i at have fastansatte med nye dataregler, der skal sikre transparens. Det er en barriere, der får virksomheder til at søge væk fra midlertidige stillinger.

6. Store ændringer af arbejdsmarkedet er ikke på vej

Selvom mange arbejdsgivere og lønmodtagere givetvis føler at der er store omvæltninger på arbejdsmarkedet med mere usikkerhed for begge parter, skal man spejde længe for at få politiske ændringer. I hvert fald hvis det står til Dansk Erhverv. Det slog Laurits Rønn, direktør i arbejdsgiverorganisationen fast.

”Der er mange, der har påpeget at freelancere er en ny tredje gruppe på arbejdsmarkedet ved siden af fastansatte og selvstændige. Det synes jeg ikke. Jeg synes, vi har lønmodtagere og selvstændige. Og det har vi haft siden sidst i 1800-tallet. Jeg tror vi skal passe på med at lave regler for selvstændige. Skal man så give borgerløn til en skomager, der har en sund forretning?”, spurgte han retorisk.

”Jeg tror ikke på de store omvæltninger. Jeg tror på, at vi i Danmark vil have langt færre freelancere, end vi ser i blandt andet Sydeuropa. Det er der flere gode grunde til. Det ene er: vi har et fleksibelt arbejdsmarked, hvor det er nemt at hyre og fyre”, sagde Laurits Rønn og rådede gruppen af selvstændige til at søge en overenskomst gennem fagforeninger.

7. Umotiverede medarbejdere koster

Ikke nok med at umotiverede medarbejdere er svære at fastholde – de kan som regel også være dyre i drift. Det viste en Gallup-analyse, som Helle Hein henviste til i løbet af arrangement.

Blandt de medarbejdertyper Gallup har undersøgt, er der tre: de engagerede, og dem er der ikke så mange af. De uengagerede og det er størstedelen. Og sidst den særlige kategori med betegnelsen ”aktivt uengagerede”, Når man er uengageret i sit arbejde, kan man se det på stress, øget antal sygedage, lavere kvalitet og lavere kundetilfredshed udadtil.

“Så er der den sidste kategori. Det er de aktivt uengagerede. Man er gået fra at være ligeglad til aktivt ligeglad. Og de koster altså arbejdspladserne en tredjedel af deres løn. Ikke forstået som, at man får dem til en tredjedel af prisen, men forstået som, at får de 300.000 i løn koster de 100.000 udover det. Og har i ti af dem, får i en million”, sagde Helle Hein og fortsatte:

“Flere af dem, der er aktivt uengagerede, tænker, ”hvordan kan jeg blive kompenseret for det vanvid, jeg går og finder mig i”.

F5 Box  er F5’s store konferenceformat, der skal virke som et indspark til ledere og specialister. Det fandt sted den 22. november , og havde i år 550 deltagere. Næste Box arrangement finder sted i foråret 2019.

Joacim Præst

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser