LinkedIn opdateres, fraværet skyder i vejret og krævende opgaver afvises. Her er de syv tegn, som afslører, om din medarbejder eller kollega overvejer at søge videre.
En af de største bekymringer blandt arbejdsgivere er, at deres dygtigste medarbejdere finder et nyt job. Ikke alene skal de bruge uforholdsmæssigt meget tid på at finde en erstatning, men tabet af en specialist kan også aflæses på bundlinjen i form af tabte indtægter.
Flere undersøgelser har eksempelvis påvist, at et farvel til en skattet medarbejder kan koste virksomheden det, der svarer til to årsværk. De høje omkostninger skyldes blandt andet nedsat produktivitet samt oplæring af ny medarbejder. Derfor kan det give god mening at holde øje med, om ens medarbejdere trives og reagere hurtigt på tegnene.
1 – LinkedIn opdateres
Headhuntere kigger blandt andet efter, om potentielle kandidater for nyligt har opdateret LinkedIn-profilen. Det er for dem et tegn på, at her er en person, som kunne være interesseret i nye udfordringer og prøver at gøre sig lækker overfor en kommende arbejdsgiver.
Et amerikansk tech-firma brugte den viden til at holde på dets mest skattede arbejdere. Det skabte således et simpelt program, der holdt øje med opdateringer på de 2.000 mest værdifulde programmørers LinkedIn-profil. Så snart noget skete, skyndte ledelsen sig at tage fat i den pågældende medarbejder og ganske ofte endte det med, at personen fik andre arbejdsopgaver, som passede bedre til talent og interesse.
2 – Privatlivet passer ikke længere til arbejdet
Næsten hvert 10. jobskifte skyldes en omvæltning i medarbejderens privatliv, viser en hollandsk undersøgelse. Hvis medarbejderen pludselig går gennem en skilsmisse, skal have børn, får syge slægtninge eller køber et hus, skal ledelsen altså se på, om vedkommende stadig kan få hverdagslivet til at hænge sammen. Et huskøb kan eksempelvis tvinge folk til at søge efter et mere velbetalt job, mens nybagte forældre kan blive lokket af et deltidsjob.
3 – Utilfredsheden stiger
Det giver næsten sig selv, at utilfredse medarbejdere vil være mere tilbøjelige til at søge videre. Det kan imidlertid være mere end svært at finde ud af, hvordan stemningen på arbejdspladsen er uden ligefrem at ty til snagen.
Her kan arbejdsgiveren i stedet tage teknologien til hjælp, viser erfaringerne fra større amerikanske virksomheder. Flere firmaer har med succes fået medarbejderne til at deltage i meningsmålinger, hvor de anonymt svarer på ganske få spørgsmål om, hvordan den seneste måned er forløbet. Det har givet ledelsen mulighed for at reagere hurtigt på pludselige udsving i arbejdsglæden og forhindre dygtige medarbejdere i at søge lykken et andet sted.
4 – Fraværet skyder i vejret
Ifølge en amerikansk undersøgelse skal ledelsen især være på vagt, hvis en medarbejder pludselig har flere sygedage eller oftere end tidligere går tidligt hjem. Medarbejderen kan selvfølgelig bare være syg, men fraværet kan også være tegn på, at vedkommende er stresset eller mangler motivation. Og det kan der tages hånd om.
Direkte overvågning af medarbejderne vil næppe gøre meget for arbejdsglæden. Til gengæld har de fleste arbejdspladser allerede en statistikbank over fravær, hvis data kan bruges til andet end lønsedler. Analyser af medarbejderes fravær over en længere periode kan således være meget afslørende.
5 – Krævende opgaver afvises
To amerikanske forskere foretog i 2016 en interviewundersøgelse, som blandt andet viste, at medarbejdere, som pludselig er mindre tilbøjelige til at påtage sig en krævende eller langvarig arbejdsopgave, kan være på vej videre. Hun kan eksempelvis have et ønske om at forlade firmaet på et særligt tidspunkt, og her er et tomt skrivebord uden opgaver med langvarige forpligtelser en fordel.
6 – Medarbejderen stagnerer
Hvis medarbejderens opgaver eller ansvar efterhånden ikke svarer til erfaringen, stiger den statistiske sandsynlighed for, at hun snart siger op. Ifølge en undersøgelse fra det store amerikanske jobsite Glassdoor vil en medarbejder således for hver 10 måneder, som vedkommende stagnerer i sin rolle, være én procent mere tilbøjelig til at forlade firmaet. Og selvom én procent måske ikke lyder af meget, er det mere end nok til at være det, som statististikerne kalder signifikant.
Virksomhederne kan ifølge Glassdoor holde længere på medarbejderne ved at skabe klare og forudsigelige karriereveje, hvor de gradvist får mere ansvar eller andre udfordringer.
7 – Fire år er gået
De færreste mennesker vil ses som en jobhopper i en potentiel ny arbejdsgivers øjne. Derfor har de fleste ansatte også en tendens til at blive i den samme stilling, indtil de ikke længere kan komme under mistanke for at veksle jobs, som andre skrifter strømper. I ansættelsens fjerde eller femte år stiger sandsynligheden imidlertid for, at medarbejderen vil søge videre. Arbejdsgiveren kan så trøste sig med, at hvis medarbejderen bliver længere, falder sandsynligheden for hvert år for, at vedkommende nogensinde vil skifte job.