Hvordan undgår du, at kollegaer, kunder og suspekte reklamehajer har fri adgang til dine forbrugsvaner, gamle statusopdateringer og feriebilleder?
I en tid med sociale medier, nethandel og alverdens internettjenester, der tager sig betalt med personlige oplysninger, kan det være svært at holde privatliv og forbrugsmønstre ude af den offentlige sfære.
Men det behøver faktisk ikke at være så svært at blive herre over sit eget netliv. Her er en række kneb, som kan implementeres af langt de fleste.
Plugins: De gode, de ondsindede og de grusomt irriterende
Plugins i browseren kan være dine venner. Disconnet.me, Privacy Badger og Ghostery kan alle være med til at skjule dine spor på nettet, så du ikke bliver tracket af cookies. Click and Clean til Chrome rydder automatisk din historie, hver eneste gang du lukker browseren.
Men det er ikke alle plugins og extensions, som vil dig det bedste. Nogle kan nemlig give dine oplysninger videre til irriterende reklamenetværk, så du konstant bliver spammet med overflødige tilbud. Hvis du bliver forfulgt af reklamer på tværs af alle sider, kan det være en god idé skiftevis at deaktivere extensions for at se, om du selv har inviteret spammeren indenfor.
Gør forårsrent
Mange mennesker glemmer at rydde op efter sig selv og kan have gamle offentligt tilgængelige profiler eller blogs til at ligge rundt omkring på nettet. Det kræver ikke meget arbejde at deaktivere dem eller i det mindste at kigge dem igennem. Folk har en tendens til at være mindre opmærksomme på privatlivsindstillinger, når de benytter nye tjenester for første gang. Hvem husker for eksempel ikke tilbage med gru på social media-guldalderen og de mange tåkrummende pinlige statusopdateringer?
Få hjælp af Google
Efter en EU-dom fra sidste år er det nu også muligt at få fjernet stødende eller privatlivskrænkende søgeresultater om sig selv fra den store søgemaskine. For at få fjernet resultaterne skal du dog først overbevise Google om, at du har en sag.
Apps
Hold øje med apps! De færreste læser godt nok vilkårene, når de downloader en ny app, men det kan godt betale sig. Mange apps giver nemlig sig selv meget vide beføjelser og kan bruge blandt andet data fra mobilens gps eller dine sms-korrespondancer. Privacygrade giver de mest populære apps karakterer baseret på, hvor meget de respekterer dit privatliv. Særligt gratis spil kan have suspekte intentioner.
Brug alias og falske e-mails
Det er tvivlsomt, hvor meget det rent faktisk hjælper, men dit privatliv er i hvert fald en lille smule bedre beskyttet, hvis du bruger forskellige pseudonymer på tværs af nettjenester. I den forbindelse kan en brug-og-smid-væk-mail være med til at narre nettets identitetstyve. Guerilla Mail er udmærket og kan generelt anbefales til de mange sider, hvor man bliver nødt til at opgive en mailadresse.
Tor
Hvis du vil være helt anonym er der ingen vej udenom browseren Tor. Tor benyttes af alt fra politiske aktivister i totalitære regimer til nettets pushere. Tor skjuler din IP-adresse fuldstændigt og kan downloades gratis. Det er ikke svært at installere browseren, og de fleste bare en lille smule it-kyndige vil kunne gøre det uden assistance. Det eneste problem ved Tor er, at alt går bare en del langsommere end på en normal browser. Det føles lidt ligesom at surfe på en god gammeldags ADSL-forbindelse.
VPN-servere
VPN-servere er et godt alternativ til Tor. Desværre koster de som regel en lille smule at benytte. VPN’ere benyttes i stigende grad af danskere, som gerne vil se den amerikanske udgave af Netflix. Tjenesten får det nemlig til at se ud som om, at din IP-adresse befinder sig i et helt andet land efter eget ønske. Derfor kan en VPN-server også bruges til at vildlede eksempelvis offentlige myndigheder, som gerne vil snage i dit privatliv. Vi har tidligere snakket med danske Citizen VPN, og det virker som et firma med hjertet på rette sted.