Foredragsholdere og konsulenter, Ahmet Günes og Martin Darré, fortæller om, hvad talent egentlig er for noget, og hvordan man bedst arbejder med det
Hvad er talent? Det er rigtig mange ting. Det handler om indstilling, attitude og påvirkning og udfordring af ens omgivelser. Talentet kan være med til at udfordre det, som omgivelserne ikke troede var muligt.
Sådan definerer Ahmet Günes det overordnet. Han er selv udråbt som et af dansk erhvervslivs største talenter af Berlingske Business i 2012 og arbejder både med iværksætteri og som konsulent. Martin Darré er partner i virksomheden Resonans og er også anerkendt konsulent inden for strategi, talentudvikling og ledelse.
“Har alle talent, ja, det mener jeg, de har – men ikke for alting. Hvis vi snakker om talent i en organisation og i en strategisk kontekst, så har alle talent, men ikke nødvendigvis i den rolle eller i forhold til den leder, de har i dag. Men alle rummer en eller anden form for indsigt, kapabilitet og vilje, som kan skabe en eller anden form for strategisk vigtighed,” siger Martin Darré.
Det handler om forretning
Men i virkeligheden handler talentudvikling i samtidens virksomheder ikke udelukkende om talenterne selv. Det handler om forretningen. Og det er den største udfordring for virksomheder, der arbejder med talentudvikling i dag.
“Talentudvikling i en strategisk kontekst handler om virksomheden, strategien og forretningen. Skal vi lave talentudvikling alvorligt, så skal det være fordi, vi vil noget med vores forretning og de kunder, vi har. Det kan vi bruge talenter til at hjælpe os med. Så min ambition er at flytte noget for forretningen, stort som småt, samtidig med vi udvikler vores folk. Der er et kæmpe potentiale i at tænke de to ting sammen og ikke hver for sig,” forklarer Martin Darré.
Et yderligere vigtigt element i talentudviklingen handler om mangfoldighed, hvilket er noget, Ahmet Günes arbejder meget med og taler for. For arbejder man ikke med mangfoldighed så præsterer man dårligere end sine konkurrenter.
“Hvis talentudvikling og mangfoldighed i sig selv ikke skaber nogen værdi, er det fuldstændig ligegyldigt. Men kan vi se gang på gang, at de virksomheder som performer rigtig godt og alle de organisationer, som arbejder innovativt, skaber gode resultater og faktisk bare er længere fremme end deres konkurrenter, de har mangfoldighed som en kerneværdi. Vi misser i Danmark rigtig mange talenter både fra begge køn men også forskellige etniciteter. Det er vigtigt, at vi sætter fokus på det, så vi ikke bare spilder talent og ikke mister den vækst, vi kunne få,” siger Ahmet Günes.