Begejstringen var stor, da det blev annonceret, at Apple rykker ind i Foulum ved Viborg. Men drømmen om et midtjysk Silicon Valley kan meget vel vise sig at være ubegrundet. Ny analyse spår, at datacentret kun vil kaste få arbejdspladser af sig
Begejstringen hos politikere og opinionsdannere har ingen ende villet tage, efter det for kort tid siden blev offentliggjort, at Apple vil placere et gigantisk datacenter i Foulum ved Viborg.
Nu bliver der dog manet til en mere – midtjysk, fristes man til at sige – besindelse blandt it-kyndige.
I en analyse fra it-portalen Version 2 har man nemlig gennemgået tallene, som er kommet frem i forbindelse med offentliggørelsen af Apple-datacentret.
Her anslås det, at Viborg og omegn i første omgang kan se frem til mellem 60 og 70 nye arbejdspladser, når datacentret står klart. Ret langt fra de mange tusinde, som tidligere har været fremme i diverse medier.
Kedelige erfaringer i North Carolina
En af de ting analysen tager udgangspunkt i, er en sammenligning med Apples datacenter i den amerikanske stat North Carolina. Også her havde man store forventninger til, hvad centret kunne medføre af jobs, men totalt set er der kun opstået omkring 50 nye jobs, og folk i lokalområdet er, efter at hypen har lagt sig, udpræget skuffede.
Datacentret i Viborg vil dog med sine 166.000 kvadratmeter være 3,6 gange større end det amerikanske datacenter. Derfor vil der også være flere fuldtidsjobs.
En række medarbejdere kommer til at vedligeholde kerneproduktet. Nemlig de gigantiske mængder cloud-lagerplads, som datacentret skal indeholde. Version 2 anslår, at mængden af lagerplads kan være helt oppe i størrelsesordenen 8.700 petabyte i 2026, hvor datacentret skal stå færdigt. Det vil være nok til at holde omkring otte personer beskæftiget på fuld tid til at udskifte og vedligeholde de mange servere og diske.
Brug for masser af vagter
Dertil vil der være brug for elektrikere, køleteknikere, netværksteknikere, fragtmænd, anlægsgartnere og rengøringspersonale. Lidt overraskende vil en af de største poster på budgettet være vagter. Helt op til 12 personer vil det ifølge Version 2’s beregninger kræve at overvåge og sikre centret døgnet rundt. Derudover vil der være brug for advokater, revisorer og bogholdere, selvom det ikke er de faggrupper, man typisk forbinder med topmoderne datacentre.
Om datacentret derudover vil have ‘ringe i vandet’-effekter, som kan trække yderligere arbejdspladser til Viborg, kan man kun gisne om. Det er dog sandsynligt, at der vil være brug for en del lokal arbejdskraft i selve konstruktionen af det kæmpemæssige datacenter, men disse arbejdspladser vil i sagens natur være midlertidige.