Tim Cook langer ud efter Silicon Valley og specielt Googles måde at indsamle data om brugerne på
Tim Cook er godt gal i skralden over firmaer, som lancerer gratis tjenester udelukkende med det formål at høste data.
Det fandt Google ud af forleden. Firmaet blev nemlig sat på plads af Apple-bossen, da han modtog en ærespris fra organisationen EPIC (Electronic Privacy Information Center). Han brugte det meste af takketalen på verbalt at sætte Silicon Valley-virksomhederne i skammekrogen.
Virksomheder trækker data gennem søgehistorik og apps for at videresælge den til tredjepart. Det mener Apple er usmageligt, når det bliver maskeret bag gratis services.
“Du kan måske godt lide disse såkaldte gratis services, men vi mener ikke, at det er værd at få sin e-mail, søgehistorik og nu endda familie-fotos tappet og videresolgt for ‘gud ved hvilket’ reklame-øjemed,” sagde Cook ifølge dr.dk.
Han refererede blandt andet til Googles nye Photos-app, der tilbyder en lækker platform, hvor brugerne gratis kan gemme billeder mod, at Google får adgang til at følge med fra sidelinjen og høste data.
Apple tager afstand
Problemet er generelt for Silicon Valley-industrien, og det skal der gøres noget ved, mener Cook. Alt for mange har opbygget profitable firmaer ved at bruge og sælge data fra kunder, der er uvidende om, hvad der egentlig foregår.
“De sluger alt hvad de kan lære om dig og forsøger at omsætte det til penge. Vi synes det er forkert, og det er ikke den slags firma Apple ønsker at være,” sagde Cook.
Tech-journalist Nicolai Franck er enig med Apple om, at kunder ikke skal være nødsaget til at gå på kompromis med privatliv og sikkerhed.
På dr.dk skriver han, at han er enig med udmeldingen fra Cook. “Det er på alle leder og kanter dårlig stil og en uheldig udvikling, som der må kunne findes en fornuftig(ere) løsning på”.
DR’s tech-ekspert mener dog, at æblefirmaet bør undlade at kaste med sten, før de har bevist, de ikke selv bor i et råddent skrog.
“Apple er som verdens mest værdifulde firma muligvis det eneste, der med handling kan vise, at der (forhåbentlig) er en anden vej. Hvis Apple ikke har tænkt sig at åbne helt op for, hvordan de bruger vores data, så kan Tim Cook råbe nok så meget op. ‘Show don’t tell’,” konkluderer Franck.