De store teleselskaber kommer under ekstra pres, når Apple i fremtiden vil indbygge SIM-kortet i din iPhone, mener ekspert
Du har nok oplevet, at din telefons SIM-kort er blevet mindre og mindre i takt med den teknologiske udvikling.
Apple barsler nu med med en ny teknologi og forretningsmodel, der helt vil afskaffe SIM-kortet, som vi kender det. I fremtiden vil dit SIM-kort være en indbygget chip i din iPhone, der selv analyserer din position og vælger det mest optimale netværk for dig. Og din serviceudbyder vil ligge det samme sted, som dér hvor du købte din telefon – nemlig hos Apple.
Det lille identifikationskort, som SIM-kortet traditionelt set har været, vil i Apple-udgaven i fremtiden være en lille intelligent størrelse, der ikke længere nødvendigvis er bundet til ét telekommunikationsnetværk. I stedet vil din telefon bruge Telias netværk, når det er bedst og en anden udbyders netværk, dér, hvor de giver den bedste forbindelse. Det siger Torben Rune, der er stifter af virksomheden Netplan og teleanalytiker igennem mange år.
Læs også: Ballon-WiFi og besked-apps presser teleindustrien
“Den nye teknologi gør, at man kan skifte operatør uden fysisk at skulle skifte SIM-kortene i telefonen, som vi har været vant til hidtil,” siger han.
“Apple arbejder i dag på det, de kalder et virtuelt SIM-kort eller et E-SIM-kort, som i virkeligheden slet ikke er et SIM-kort, man kan skifte ud, men i stedet er en lille chip, der er loddet fast inde i din iPhone. Den har den charmerende egenskab, at den kan indeholde mere end 100 SIM-kort på én gang,” forklarer han.
Apple som serviceudbyder
Med den nye teknologi, peger Torben Rune på, at Apple har en soleklar interesse i at blive din nye mobiloperatør.
Apple arbejder i øjeblikket på at blive netop dét. Ifølge Business Insider og The Verge vil selskabet nemlig til at udbyde deres egen såkaldte MVNO-service både i Amerika og i Europa. En MVNO (Mobile Virtual Network Operator) er en operatør, der lejer sig ind på en allerede eksisterende teleinfrastruktur, og sælger servicen direkte til deres brugere, uden teleudbydere som mellemled.
Ifølge det amerikanske magasin tester Apple allerede MVNO-service i USA og er efter sigende allerede i dialog med europæiske telekom-virksomheder om at udrulle samme test på europæisk jord.
Læs også: Her er teleindustriens plan B
Apple vil tilbyde dig følgende: I stedet for at du som iPhone-bruger for eksempel betaler abonnement til TDC, Telenor eller 3 hver måned, for at bruge deres netværk, så betaler du direkte til Apple for din data, dine opkald og beskeder. Apple vil tilbyde dig alt det, du er vant til at få fra din teleudbyder.
Apple sender telefonnummeret i graven
Man spørger måske sig selv, hvad Apples nye multi-SIM-kort-model vil betyde for dit telefonnummer.
Ifølge Torben Rune vil det i fremtiden ikke være vores behov for ét bestemt telefonnummer, der afgør vores valg af abonnement. Apples tiltag er ifølge teleanalytikeren endnu et skidt på vejen mod at telefonnummerets æra allerede er i udfasningfasen.
Læs også: Google vil udkonkurrere Facetime og Skype med ny videochat
“Det er jo lige meget for dig som bruger, om chippen i telefonen skifter mellem operatører. Hvis du alligevel primært bruger data. Bruger du i forvejen Apples kommunikationsprodukter, så er du jo fuldstændig ligeglad med dit telefonnummer, for her er du identificeret for eksempel ved din mailadresse,” siger han.
“Vi bruger allerede vores telefon til mange andre ting end bare at tale i. At teleselskaberne holder fast i dit telefonnummer er ligegyldigt for brugerne på længere sigt. Der findes tusinde andre måder at kommunikere på.”
Stor udfordring for telebranchen
Torben Rune peger på, at tiltaget skaber yderligere udfordring i en presset telebranche.
“Det har været et af de store stridspunkter i branchen, om producenter af for eksempel telefoner også må være operatører. Derfor ville jeg nok få bange anelser, hvis jeg var et teleselskab,” siger han og fortsætter, “Det svarer jo lidt til at Mercedes vil begynde at udbyde taxaservice i Danmark. Se bare hvor meget ravage en tjeneste som Uber har afstedkommet.”
Apples fordel er, at de allerede sidder på en gigantisk markedsandel for hardware, og på den måde har adgang til et meget stort kundepotentiale til deres nye service. I november sidste år rundede techvirksomheden en milliard aktive devices på verdensplan. For bare en måned siden annoncerede den administrerende Tim Cook, at de havde solgt en milliard iPhones siden 2007. I Danmark alene sidder 47 procent smartphonebrugere med en iPhone.
Torben Rune opfordrer telebranchen til at fatte den kreative tænkehat og tænke mere i sameksistens. Han peger på, at de gamle dage, hvor man hellere ville konkurrere livet af hinanden nationalt end at prøve at samarbejde internationalt, er ved at være talte.
“Teleudbydere skal være lige så dygtige til at tænke kreativt. Der er jo intet, der forhindrer dem i at lave noget tilsvarende med andre telefonproducenter. Jeg tror, det kan blive meget interessant både på europæisk plan og på verdensplan. Nogle af de dygtigste mobilselskaber kan slå sig sammen og lave nogle produkter sammen, som snildt kan konkurrere med Apples,” siger han.
Læs også: Pas på, Apple: Kineserne kommer!
Men der skal også en større rummelighed til på telekom-markedet rent reguleringsmæssigt, hvis de scenarier skal kunne føres ud i livet. Torben Rune peger på, at der skal nye og knap så stramme reguleringer til på området, hvis der skal dannes grobund for en fair konkurrence.
“Det er et marked, der i høj grad har været underlagt kunstigt opretholdte barrierer. I enkelte lande har det været direkte forbudt for selskaberne at samarbejde eller fusionere. Jeg tror, at EU på sigt må rette ind og i højere grad tillade den slags samarbejder. Alternativet er, at vi vil se flere af den her slags Apple-tjenester. Ikke at dét er noget dårligt, men vi ville kunne gøre det endnu bedre, hvis vi i højere grad tillod nationale og internationale samarbejder,” forklarer Rune.
Her refererer eksperten blandt andet til sagen om Telia og Telenor, der sidste år måtte droppe en fusion på grund af EU’s lovgivning.
En omskiftelig branche
Jacob Willer, der er direktør i brancheforeningen Teleindustrien tager Apples MVNO-tiltag med sindsro. Han peger på, det er et helt naturligt vilkår i telebranchen, som altid har været presset af en rivende teknologisk udvikling og nye konkurrenter.
“Det er selvfølgelig noget, som alle selskaber må forholde sig til, når nye aktører træder ind på markedet og den teknologiske udvikling er med til at udfordre forretningsmodeller og markedsforhold. Det giver nye muligheder for kunderne, men skaber selvfølgelig også udfordringer i forhold til for eksempel at telefoner i dag sælges sammen med abonnementet, og i forhold til hvilke incitamenter teleudbyderne har til at investere i udbygning af telenettene, når forretningen bliver endnu mere presset,” siger han og fortsætter,
“Men man kan og skal ikke kæmpe imod udvikling og teknisk innovation. Det udfordrer markedets aktører, men det er et vilkår, som telebranchen altid har måtte forholde sig til.”
Læs også: Apple sætter en stopper for annoncer på telefonen
Apples planer om at tilbyde sig selv som serviceudbyder udelukker heller ikke telebranchen fuldstændig fra ligningen. I sagens natur har Apple brug for adgang til de gigantiske kabelnetværk, som telebranchen sidder på på verdensplan. Willer er klar over, at Apples nye tiltag selvfølgelig kridter banen yderligere op, og maner da også til generelt mere kreativ tænkning og udvikling i branchen.
“Telebranchen skal ikke blot være infrastrukturleverandør, selvom der selvfølgelig også kan skabes en forretning på det grundlag. Det er jo den udfordring, som de fleste teleselskaber kigger på, nemlig præcis hvordan man kan udvikle forretningen og tilbyde tjenester, indhold og service, som kunderne efterspørger,” siger han.
Andre gigantvirksomheder vil være serviceudbydere
Apple har allerede for flere år tilbage kippet med flaget, i forhold til den nylige igangsatte test af deres Apple MVNO-service.
Vi kender allerede til det Apple SIM-kort, som techgiganten lancerede i 2014, der gjorde det muligt for brugere af Ipad Air 2, og Ipad Mini 3, manuelt at skifte mellem den mobile netværksudbyder. Apples nye SIM-kort løsning er en del mere avanceret.
Også Google leger med på markedet for de trådløse telefonnetværk. De har i længere tid testet en trådløs kommunikationsløsning igennem deres Fi projekt. Projekt Fi er en service, der markedsfører sig på at tilbyde hurtig trådløs forbindelse til deres brugere i tæt samarbejde med telekomudbydere og hardwareproducenter. Blandt andet Android telefonen Nexus 6.
Læs også: Facebook giver ansatte WiFi i sneglefart
Yderligere andre som Disney, den amerikansk satellit- og kabel-tv-station ESPN og amerikanske Amp’sd Mobile har tidligere forsøgt sig med MVNO-løsninger, men har måtte lægger deres tiltag ned, skrev Gigacom tilbage i 2012.
Tiltagene kan ses som et indicium på, at i hvert tilfælde to af verdens største techfirmaer alligevel ser et potentiale i et fremtidigt MVNO-marked.
Ifølge både Business Insider og The Verge er det dog ikke lige om hjørnet, at du kan nøjes med en samlet udbyder af både hardware og telenetværk.
Testperioden er først lige startet på amerikansk jord, og der kan gå op til flere år, før servicen er klar til at blive udbudt til alle Apple-brugere.
Læs også: WiFi fra rummet kan ændre verdenshistorien