Techfirmaer verden over er igang med at lave den perfekte service, der kan løse alle dine problemer. Og kunderne elsker det. Selvfølgelig
Traditionelt set har det kun været herskabet, der har haft en butler. Indtil nu.
Den digitale udvikling gør det nemlig muligt for alle at have en butler i lommen i form af en virtuel assistent, som du kan få til at ordne indkøb, middagsreservationer, og hvad der ellers må opstå i løbet af dagen. I Tyskland og USA er tjenester som GoButler og Magic klar til at servicere brugerne med lige det, de ønsker, og Facebook er også på vej med deres svar på en virtuel assistent, der lige nu bliver betatestet i San Fransisco. Facebooks far, Mark Zuckerberg, er desuden i gang med at udvikle en virtuel assistent, der skal fungere som en butler for hele familien. Assistenten er flere steder blevet sammenlignet med Iron Man’s J.A.R.V.I.S.-system. Den bliver dog i første omgang udviklet udelukkende til eget forbrug.
I en weekend i marts lancerede Navid Hadzaad med sit hold den gratis sms-tjeneste GoButler. Konceptet er simpelt. Du kan bruge GoButler til “lige det, du har lyst til. Så længe det er lovligt,” skriver de på deres hjemmeside. Du kan skrive til GoButler, hvis du vil have hentet 21’eren fra det lokale pizzeria, have nogen til at sende din mor en fødselsdagsgave, akut skal bruge nye bukser eller lignende. Du kan også skrive til GoButler, hvis du har brug for en anbefaling til, hvor du skal tilbringe din fredag aften. Det koster kun det, det koster at få pizzaen leveret, få en chauffør til at hente dine nye bukser, eller hvad dit ønske nu måtte være. Tjenesten er styret af en kombination af kunstig intelligens og ansatte.
To timer efter lanceringen, måtte GoButler ifølge TechCrunch indføre en venteliste for at få adgang til tjenesten, der på det tidspunkt kørte som et pilotprojekt i New York og Berlin. Siden er der sket meget. GoButler har fået $8 millioner i funding, og de opererer nu i hele USA, Tyskland, Schweiz, Canada, Storbritannien og Østrig.
En app over dem alle
“Det problem, grundlægger og CEO Navid Hadzaad stødte på, var, at det var for besværligt for forbrugere at bruge produkter og services. Folk vil ikke huske 50 forskellige apps til 50 forskellige ting. Der er for mange bestillingskanaler. Han så et behov for en tjeneste, der var nem at bruge med fokus på brugeroplevelsen. Og det skulle være simpelt,” skriver GoButlers presseafdeling i en mail.
Ifølge Anne Dencker Bædkel, forsker ved Instituttet for Fremtidsforskning, er tjenester som GoButler også eftertragtede på det danske marked.
“Vi har dem ikke i Danmark endnu, men det er noget, den danske forbruger er interesseret i. Med digitaliseringen er der opstået nogle tendenser og en immaterialisering. Vi går ikke op i at eje ting på samme måde længere. Vi vil hellere købe en service. Når vi får flere penge mellem hænderne, køber vi nu en ekstra taxatur eller en Uber. Der er prestige i at købe services frem for for eksempel et nyt Rolex-ur,” siger Anne Dencker Bædkel.
Mennesker er ikke den bedste personlige kontakt
Men GoButler er bestemt ikke alene med denne slags virksomhed. GoButler ligner til forveksling virksomheden Magic, der dog tager et lille gebyr, hver gang du bestiller noget gennem dem. Også Facebook er pt i gang med at udvikle deres svar på en personlig assistent, Facebook M, der kommer til at fungere som en integreret del af Facebook Messenger. Men GoButler ser ikke konkurrencen som en trussel. De ser det som et skulderklap og et signal om, at de har fat i den lange ende. Samtidig er det en ekstra motivation for at bestræbe sig efter at have det bedste produkt på markedet.
“At Facebook og nu også Google bevæger sig ind på vores område bekræfter os i, at vi har fat i noget. Vi fokuserer på at lave den bedste digitale assistent på markedet,” skriver GoButler, og fortæller desuden, at de har planer om at integrere kunstig intelligens mere og mere med tiden, efterhånden som teknologien kan følge med.
Selvom man måske kunne snydes til at tro, at kvaliteten er højere, hvis en assistent-tjeneste er menneskebetjent – i hvert fald delvist – mener Anne Dencker Bædkel ikke nødvendigvis, at det forholder sig sådan. I hvert fald ikke en kvalitet, som brugere eller virksomheder er villige til at betale penge for.
“At der sidder et menneske og styrer en service er snart ikke en kvalitet i sig selv længere. Snart vil et menneske ikke have de samme kvalifikationer som en AI. Hvis man eksempelvis skal have en anbefaling, som man tidligere ville få i sit netværk, kræver det, at den, der giver anbefalingen, kender dig ret godt. Der skal samles meget data, før man kan give personlige anbefalinger, men det kan man også. Big Data ved næsten mere om, hvad jeg vil have, end jeg selv gør,” siger Anne Dencker Bædkel.
Det skal være gratis
GoButler arbejder stadig på en forretningsmodel, der kan få hjulene til at køre rundt økonomisk. Hidtil har fokus været at skaffe brugere, så konceptet kan videreudvikles.
“Vi har testet en række forskellige modeller, og arbejder stadig på at finde ud af, præcis hvordan vi kan finde den, der giver bedst mening for både os selv og vores brugere,” skriver GoButler.
Ifølge Anne Dencker Bædkel er der mange forskellige muligheder for, at en assistent-tjeneste som GoButler kan tjene penge. Men én ting er helt sikkert ifølge hende. GoButler har set fidusen i ikke at kræve brugerbetaling.
“Det er godt regnet ud, at de ikke skal tage penge fra brugerne. Der er i stedet forskellige veje, de kan gå. Eksempelvis kan de samarbejde med virksomhederne ligesom JustEat eksempelvis gør. De får penge fra restauranterne, når brugerne bestiller mad gennem dem. Selvom virtuelle assistenter selvfølgelig dækker meget mere end levering af mad, og det vil kræve mange partnerskaber,” siger hun.