Bæredygtig ledelse handler om at forstå sine medarbejderes behov og samtidig være helt klar om rammer og grænser. Er du det, kan du nemlig kombinere hårde krav med bløde værdier, uden at en af delene tager overhånd.
Hierarki og kæft, trit og retning. Eller coachende hvad-synes-du-selv-ledelse. Hårdt vinklet kunne man sige, at det er forskellen på traditionel og moderne ledelse. Tilsat nuancer, er der gode elementer ved begge ledelsesstile, men i ekstremerne er ingen af dem særligt bæredygtigt.
Sammenligner vi det danske samfund med andre europæiske lande, har vi generelt kortere arbejdsuger, meget lidt magtdistance og hierarki. Alligevel er vi mere stressede end nogensinde. Og årsagen skal muligvis findes i iveren efter at lave et opgør med den hårde ledelse, hvor ledelse i stedet er blevet for ubalanceret. “Den coachende tilgang, hvor lederen stiller abstrakte spørgsmål som ‘hvad synes du selv?’ er problematisk, hvis lederen alligevel har en idé om, hvad der skal ske.
Som leder kan det, der føles som åbenhed og frihed, i virkeligheden være uklarhed om, hvad der efterspørges, eller hvad man reelt har indflydelse på og ressourcer til,” siger cand.merc., ledelsesrådgiver og forfatter til bestsellerne ‘Livsfarlig ledelse’ og ‘Fatale forandringer’, Christian Ørsted: “Åbenhed er godt, men forudsætningen er tillid og opbakning. At vi sikrer, at der er balance mellem det ansvar, som vi giver folk, og at de har den nødvendige indflydelse til at lykkes med det. Bæredygtig ledelse handler om psykologisk tryghed.”
Dermed er det ikke kun bæredygtige resultater, der tæller, men nærmere, hvordan vi skaber en bæredygtig arbejdsplads og organisation. “I bæredygtige, top-performende organisationer har man ikke nået sine resultater ved at skåne sine medarbejderne mod høje krav og stort ansvar. Faktisk er ambitioner og høje krav nøglen til, at mange medarbejdere er stolte af den forskel, som de gør,” forklarer Christian Ørsted og fortsætter: “Det bæredygtige arbejdsliv er derfor ikke et, hvor vi skruer ned for kravene, men et, hvor vi skruer op for den faglige støtte, som man oplever – så man løbende bliver dygtigere til at lykkes med meningsfulde opgaver.”
Lær af fejlene
Altså får medarbejderne det, der skal til for, at de kan bruge deres kompetencer rigtigt og føle succes med deres opgaver. Men en anden væsentlig forskel er også, at man ikke frygter at tabe ansigt eller træde andre over tæerne, når der sker fejl, siger han og henviser til Harvard-professoren Amy C. Edmondson, som taler om, at virksomheder går glip af vital læring, hvis den psykologiske tryghed er lav. “Selvfølgelig skal fejl på operationsbordet helst undgås, men fejl i innovation vil man gerne have, for de fejl lærer man noget af. Så det handler om, at det skal være ok at indrømme fejl, ramme ved siden af og være uenig uden at tabe ansigt. Det fremmer nemlig trivsel, resultater og læring” siger Christian Ørsted.
Så hvis du som leder formår at matche en opgave med medarbejderens kompetencer, evner og interesser og gerne også udfordrer dem på en god måde, kombineret med at du er lydhør og hjælpsom, hvis medarbejderen ramler ind i udfordringer eller usikkerhed undervejs – ja, så rammer du plet med den bæredygtige ledelse. “Et godt råd er at stille medarbejderen konkrete, bagudrettede spørgsmål. Fremfor at spørge, hvad kunne du tænke dig, spørg om, hvilke erfaringer medarbejderen har gjort sig før, når de har løst en lignende opgave, eller hvad de har set af inspirerende løsninger andre steder,” siger Christian Ørsted: “Det gør begge parter klogere, og I finder ud af i fællesskab, hvordan opgaven løses bedst muligt.”
Skab ordentlige betingelser
Bliver ledelse nemlig for neutral, kan det forvirre eller ligefrem give stress hos medarbejderne, fordi de ikke ved, hvad deres leder forventer. Vi skal vide, hvor vi har hinanden. Men det samme gælder for dig som leder. Hvis du er mellemleder og føler, at du bliver presset urimeligt oppefra eller ikke kan gennemskue, hvilket krav, der skal til for at lykkes, er det måske på tide at tage konsekvensen. “Ledelsen har et ansvar for at skabe ordentlige betingelser, så hvis du ikke trives, fordi du ikke har rammerne til lede ordentligt, er det måske på tide at finde et andet job,” siger psykolog og forfatter Svend Brinkmann: “Omvendt skal du som leder også vide, hvor grænsen går i forhold til medarbejderne. Mens en gammeldags autoritær leder ikke passer ind på en arbejdsplads, hvor vi er der som mennesker, er den meget bløde og coachende type sjældent en god idé heller, fordi det kan føles grænseoverskridende, hvis lederen kommer til at blande sig for meget i medarbejdernes privatliv.”
Tydelighed og dømmekraft
Svend Brinkmann advarer desuden imod, at man kommer til at misbruge sine menneskelige kompetencer som leder: “Jeg hører nok til dem, der synes, at de bløde og menneskelige kompetencer har en tendens til at blive gjort til instrumenter for at kunne leve op til de hårde krav. Hvis man som leder instrumentaliserer bløde kompetencer for at få medarbejderne til at knokle, vil medarbejderne på et tidspunkt gennemskue det. Og så mister de tilliden til dig.”
Svend Brinkmann mener derfor, at det er langt bedre at gøre klart, at der er magt i rummet. “Sig lige ud: Jeg er din chef, og vi skal opnå de her mål. Selvom KPI’er kan være dæmoniske, kan de også være beroligende, for hvis du bruger dem med omtanke, kan du sige til medarbejderne, når de er i tvivl, at når disse mål er indfriet, kan de holde fri med god samvittighed,” forklarer han.
Alle ledere oplever dog, at der er medarbejdere, som ikke er dygtige nok eller ikke trives. Og dét skal man tale om, selvom det kan være en svær balance mellem blød og hård. “Vær varsom. Hold fokus på din egen banehalvdel og på det, der handler om arbejde. At være en halvterapeutisk leder, som blander sig i, hvordan du føler, at dine medarbejdere har det, er for grænseoverskridende,” lyder rådet fra Svend Brinkmann, der opfordrer til, at man bruger sin dømmekraft og situationsfornemmelse: “Jeg er generelt stor afhænger af tydelighed, for så ved dine medarbejdere altid, hvor de har dig. Du må aldrig tilsløre dit lederskab, for så bliver din ledelse farlig.”