Rune Mai har en fortid, som udviklingschef på Den Blå Avis, men har først for alvor fundet sin hylde som direktør i den lille virksomhed Spiir, der efter knap fire år har skabt en del furore blandt de danske banker
Hej Rune Mai. Hvad lavede du lige inden det her interview?
“Jeg var i gang med at lægge sidste hånd på et designdokument, som vi skal bruge i arbejdet med vores nye app. Vi arbejder utroligt meget på at integrere emotionelt design i app’en. Det vil sige, at den er designet, så den appellerer til menneskelige følelser.”
Hvordan er du endt i den finansielle sektor?
“Det er nok lidt en tilfældighed, for jeg ser egentlig mest af alt mig selv som en del af forbrugerbranchen. Før var jeg udviklingschef på Den Blå Avis, men jeg kunne ikke helt få indfriet mine ambitioner. Jeg begyndte at lede efter et projekt, hvor jeg selv kunne bestemme. Det var i slutningen af finanskrisen, og jeg tænkte en del over alt det overforbrug, som fandt sted. Jeg fandt ud af, at bankerne genererer en masse data, som kan bruges til at give folk et bedre overblik over deres finanser, og ud fra den idé blev Spiir sat i verden. Efterhånden kan jeg se, at der sker så meget i den her sektor, at jeg nok vil befinde mig her mange år endnu.”
[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered” background_color=”f5f5f5″ css_class=”faktaboks”]‘Tankeleder’ er F5’s portrætserie, hvor innovative erhvervsledere deler ud af erfaringer, livsfilosofi og praktiske råd. Denne gang har vi snakket med Rune Mai, der er stifter og direktør i den finansielle it-virksomhed Spiir. Firmaet tilbyder en gratis platform på nettet, hvor kunderne kan få klarlagt forbrug og budget. Spiir henter data fra brugerens netbank, og vupti, så er der overblik. Ikke overraskende har Spiir mange glade kunder (se blandt andet Trustpilot), men knap så mange venner blandt bankerne. Jyske Bank politianmeldte blandt andet selskabet i marts 2014, men forgæves. Og nu ser det ud til at bankerne lige så godt kan forberede sig på mange flere konkurrenter a la Spiir. Det er i hvert fald, hvad EU lægger op til med det nye direktiv PSD2, som ventes at blive vedtaget senere i år.[/otw_shortcode_info_box]
Hvad er den største udfordring, din branche står over for de næste fem år?
“Der har ikke været særlig meget innovation inden for den finansielle sektor i mange år. Bankverdenen og forsikringsbranchen er lidt ligesom pladeindustrien lige inden iPod’en kom. Men nu kommer der en række nye spillere, som vil udfordre det gamle setup. De bliver hjulpet på vej af politikere, som vil have mere innovation – det ser vi blandt andet med det nye betalingsdirektiv fra EU. Bankerne har dog stadig gode muligheder på hånden, hvis de vil samarbejde og gå i dialog med de nye spillere. Det ser for eksempel ud til, at Danske Bank viser vejen med deres MobileLife-univers. Men nu må vi se.”
Hvordan forbereder din virksomhed sig på den udfordring?
“Vi holder øje med al teknologi og innovation i udlandet. Hvis vi kigger mod USA, er vi jo langt bagude i Europa, men det er ved at ændre sig. Og lige nu ser vi for eksempel nye kapitalfonde, som udelukkende investerer i FinTech-services (finansiel teknologi-services som Spiir, red.).”
“En anden ting, vi fokuserer på, er at tænke på ‘forbrugere’ i stedet for kunder. Hvis man sætter profit forrest, tænker man ikke på forbrugerens interesse. Bankerne har haft det forkerte fokus i en årrække, og derfor er det ikke nogle særligt brugervenlige løsninger, de kan tilbyde i dag.”
Hvad er den største konsekvens af digitaliseringen i din branche?
“Digitaliseringen ændrer markedet fuldstændig. Jeg tror, vi vil se en bevægelse, hvor vi går væk fra den relation, som bankerne i mange år har haft med deres kunder, hvor de har indrettet filialerne på en bestemt måde for at signalere autoritet og over til en demokratiseringsproces, som kommer den enkelte borger til gavn. Lidt ligesom vi har set Ryanair ændre mange af de stive normer blandt flyselskaber.”
Hvad er din største professionelle fiasko?
“Dem har jeg haft mange af. Men hvis jeg skal være helt ærlig, var det nok, at jeg aldrig blev produktchef på Den Blå Avis. Jeg ville meget gerne have ændret konceptet, så det blev mere socialt og opbygget omkring nichemarkeder, som eksempelvis Reshopper er det i dag. Men det var også frustrationen over, at det ikke blev til noget, som var med til at skabe Spiir, så man skal turde at opsøge både fiaskoer og succeser. Og jeg må sige, at DBA klarer sig fint i dag – også selvom de ikke har fulgt mine råd.”
Hvad ville du ønske, at du havde vidst, da du startede din karriere?
“At grunden til, at jeg har haft det svært i store organisationer, er, at jeg gerne vil tage ansvar. Det er svært at gøre steder, hvor ens rolle er lig med ens beføjelser. Som udviklingschef havde jeg ikke meget at sige på det strategiske plan. Jeg tager meget ansvar, og det harmonerer ikke godt med at have få beføjelser. Det er også derfor, at vi er et lille hold hos Spiir. Så snart du er mange i en virksomhed skaber du suboptimale interesser på tværs af afdelingerne. Det fremmer ikke det overordnede mål. Det er nok også derfor, at MobilePay er lavet af Danske Banks lille udviklingsenhed på 100 mand og ikke deres meget større IT-afdeling med 2000 ansatte.”
Hvem er dine største professionelle inspirationskilder?
“Steve Jobs. Ikke så meget for hans talent inden for teknologi, men nærmere for hans evne til at se paradigmeskift i den måde, vi bruger og tilgår teknologi på. Ting behøver ikke at have 100 funktioner. Enkelt kan sagtens være godt.”
Hvilke tre apps/digitale hjælpemidler gør en forskel for dig i dit job
“Twitter er mit informationsværktøj. Jeg ser og læser ikke traditionelle nyheder, men får i stedet alt, også brancherelateret viden, gennem Twitter. Jeg vil også anbefale Slack til intern kommunikation i virksomheden. Den app har nærmest erstattet alle interne mails. Jeg synes også, at Weightbot, som er en app til at følge din vægt med, er god og enkel. Den fungerer ud fra samme filosofi som Spiir; nemlig at når du går i gang med at måle på noget, så ændrer du også din adfærd.”
Hvad gør du for at lade op uden for jobbet?
“Jeg tror ikke på den der med, at entreprenører skal arbejde over 70 timer om ugen. Så jeg lader op ved at være sammen med min kone og børn, gå i haven, og arbejde på min nedlagte gård.”