Banner-annoncens afløser er en sniger

18. september 2015

Affiliate marketing findes overalt på nettet, og online-butikker tjener tykt på det. Men meget få forbrugere kender til konceptet

I gamle dage blev vi bombarderet med store farverige og mildest talt forstyrrende bannerreklamer, hver gang vi besøgte vores favoritsider på nettet.

Men i takt med at diverse ad-blockers har sat en stopper for den højlydte markedsføring, er der opstået en ny form for reklame, der lige nu spreder sig  så godt som ubemærket til de fleste afkroge af cyberspace.

Den nye type reklame kaldes affiliate marketing. Du har måske ikke hørt om den, men du har med stor sandsynlighed klikket på et affiliate-link i din tid som netsurfer.

Henrik Theil fra Foreningen for Dansk Internethandel vurderer, at det er en udbredt form for markedsføring – også herhjemme.

“Der er utvivlsomt mange penge i det, men det er svært at sige noget om præcis, hvor stort markedet er. I takt med at netbrugerne bliver mere sofistikerede, så gør markedsføringen også. Mange har jo installeret ad-blockers i dag, eller ænser overhovedet ikke reklamer, når de bliver eksponeret for dem på nettet,” siger han.  

Egentlig bare et link
Mikael Rieck er en af Danmarks førende eksperter i affiliate marketing. Han begyndte så småt at interessere sig for fænomenet for over ti år siden, da han gerne ville lære at tjene penge online.

Han fortæller, at affiliate marketing er kæmpestort i USA

“Amazon har tidligere meldt ud, at omkring 60 procent af firmaets omsætning kommer fra affiliates. Altså det vil sige over halvdelen af mange milliarder dollars. Så det er rigtig stort,” siger Mikael Rieck.

Men hvad er affiliate marketing? Affiliate kan på dansk oversættes som en form for samarbejdspartner.

Eksempelvis Amazon har et program, man kan tilmelde sig for at blive samarbejdspartner.

Amazon giver dig derefter et personligt link, som du kan lægge på din blog eller hjemmeside. Hver eneste gang nogen klikker på linket, får du en kommission af Amazon.

Den kloge affiliate marketer arbejder som andre, der laver snedig markedsføring; altså sælger ved at skrive fængende tekster og lovprise produkter. Derfor kan man ikke putte sit affiliate-link ind alle mulige tilfældige steder. For så er der ingen, som klikker på det.

Men laver du en anmeldelse af en bog, som Amazon sælger, så er det oplagt at linke til den og få en lille kommission.

Forskellige netværk med forskellige strategier
Forskellige affiliate-netværk har forskellige måder at afregne på. Amazon giver en lav kommission – i omegnen af 4-5 procent. Til gengæld får samarbejdspartneren kommission af alle solgte produkter. Linker du på din blog til en golfkølle, får du samtidig procenter af golftasken, som ryger med ned i indkøbskurven.

Og så er der den fordel, at Amazon er noget nær verdensmestre i at få folk til at shoppe, når først de er landet på hjemmesiden.

Mikael Rieck forklarer, at der ligeledes er danske affiliate-netværk. Blandt de mere prominente er Partner Ads og Tradetracker.

Hvordan ville du bruge affiliates til at promovere dit produkt, hvis du havde en onlinetøjbutik?

“Jeg ville nok melde mig til et netværk som Partner Ads. De ville så lave en kode, og derefter kan jeg vælge, hvilke affiliates jeg gerne vil have til at promovere mine produkter. Det giver dig ikke automatisk succes, men muligheden er der,” siger Mikael Rieck.

Han fortæller, at det er en markedsføringsmetode som kræver engangement og involvering.

“Man skal nok se sin affiliate som en sælger med høj kommission. Hvordan ville du motivere din sælger? Ville du ikke uddanne vedkommende? Lære dem om dit produkt? På den måde fungerer affiliates også,” uddyber han.

“Lad os sige, at det snart er Fars Dag, eller at en kendt person har haft en t-shirt på, som du sælger. Så ville jeg hjælpe mine affiliates med at lave noget content om det. I princippet handler det om at være kreativ som med mange andre former for markedsføring.”

Tjente kassen – i stedet for at sidde ved kassen
Én af dem, som har haft succes med affiliate marketing er Kasper Knop Rasmussen. Han startede, hvad der i fagtermer kaldes et ‘niche site’. Niche sites er hjemmesider eller blogs, som har et særligt snævert fokusområde. Hans område var, hvordan man kan modificere sin Nintendo Wii.

“Jeg var lige gået ud af gymnasiet og sad ved kassen i Rema 1000 og tænkte, at der måtte være en smartere måde at tjene penge på. Så jeg søgte på nettet efter ‘make money online’,” fortæller han.

På den måde endte han med at finde affiliate-netværket Clickbank.

Her faldt han over en e-bog om Nintendo Wii-‘mods’ og fik et link, som han kunne lægge på sin hjemmeside.

“Clickbank går meget op i elektroniske produkter som e-bøger, fordi det er omkostningsfrit at producere. Derfor kan affiliates få en rigtig høj procentdel for hvert salg,” siger han.

I løbet af en weekend havde Kasper Knop Rasmussen en hjemmeside i luften.

En måned senere havde han søgeoptimeret siden, så den dukkede op blandt de første fem resultater på Google.

“Jeg havde åbenbart gjort et eller andet rigtigt, for jeg havde en konverteringsrate på 1 ud af 16 besøgende, og det er altså ret godt,” siger han.

Uden studiegæld
Rent faktisk gik hjemmesiden så godt, at Kasper Knop Rasmussen i dag er helt uden studiegæld. Hans affiliate-forretning kunne nærmest forsørge ham, mens han studerede.

“Da det var på sit højeste kunne jeg gå ind og tjekke flere gange om dagen, og så var der kommet 100 dollars mere ind. Det var særligt op til jul,” siger Kasper, som vurderer, at han har tjent i omegnen af en halv million kroner på siden i hele dens levetid.

“Jeg følte mig virkelig privilegeret. Jeg kunne tjene penge, mens jeg sov,” siger han.  

I dag regner Kasper Knop Rasmussen, som lige er blevet færdig med sin uddannelse som it-produktudvikler, med, at han har tjent de sidste skillinger på siden.

Nintendo Wii-dillen er ovre, og han har ikke pillet ved hjemmesiden de seneste år. Han tilskriver en stor del af sin succes til held.  

“Jeg følte, at jeg havde ramt det rigtige emne på det rigtige tidspunkt,” siger han.

Affiliates kannibaliserer ikke
Mikael Rieck fortæller, at online-butikker nærmest udelukkende har positive ting ud af affiliates som Kasper Knop Rasmussen.
Man kunne tro, at firmaerne lige så godt selv kunne promovere produkter som at have affiliates til det. Men det forholder sig stik modsat.

“Google-søgninger er utroligt vigtige, når det kommer til online-handel. Og som butik kan du måske have to eller tre pladser på den første side, hvis du er heldig. Så hvis ikke dine affiliates dukker op i søgeresultaterne på den første side, så er det dine konkurrenter. Uanset hvor dygtig du er, så kan du ikke tænke på alt, når det kommer til søgeord og måder at sælge på. Så hvis ikke du bruger affiliates, mister du besøgende, du ellers kunne have fået.”

Mikael Rieck påpeger, at produkter med stor profitmargin er mest oplagt til affiliate-samarbejder. Med en lav margin er der ikke nok at give af til dem, der skal promovere produktet.

Derfor er elektroniske produkter som en bog om Nintendo Wii oplagt.

“Men den slags ting er vi ikke kommet så langt med i Danmark endnu. Langt det meste herhjemme er fysiske produkter eller abonnementer,” siger Mikael Rieck.  

Er alt reklame?
Men hvordan ska forbrugerne forholde sig, når alt lige så stille bliver reklame på nettet?

Mikael Rieck mener ikke, at det er en ny tendens. Sådan har det været i mange år.

“Hver gang jeg åbner for radio, tv eller i det hele taget bare mine øjne, så er der markedsføring over det hele,” siger han.

Markedsføringseksperten påpeger, at Forbrugerombudsmanden har udstedt retningslinjer om, at det skal deklareres, når et affiliate-link optræder på en hjemmeside. Og selvom reglerne er på samme måde i USA, erkender han, at mange links ikke kommer med en disclaimer.

Kasper Knop Rasmussen har gjort sig de samme tanker.

“Sådan er det generelt på nettet. Man bliver nødt til at tage sin kritiske sans med sig. Jeg tror, mange ville blive overraskede, hvis de tjekkede deres kvitteringer for online-køb. For i bunden af kvitteringen vil der stå et affiliate-id. Men det kan jo være, at pengene går til en blogger, man har fulgt i lang tid. Og så er der jo ikke noget galt i det,” siger han.  

Foreningen for Dansk Internethandel er hverken for eller imod affiliate marketing. Henrik Theil forklarer dog, at foreningen mener, at de forretningsdrivende på nettet er bedre tjent med at fokusere på andre områder.

“Det er jo tankegangen om, at hvis du får nok besøgende, så får du også en ok konvertering. Men vi tror mere på, at det handler om kvalitet frem for kvantitet. Hvis du skaber en kundeoplevelse i verdensklasse, så vender folk tilbage.”

Asser Bøggild Christensen

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

læs mere
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

læs mere
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

læs mere

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.