Selv mindre virksomheder har brug for datadrevne beslutninger for at vækste. Men sagen kan oftest klares med et excel-ark og en laptop, siger ekspert, der mener, at Big Data er hypet til uigenkendelighed
“Små og mellemstore virksomheder kommer aldrig i vækst, hvis de ikke bruger deres data til at træffe de rigtige beslutninger.”
Så kontant lyder det fra ekspert i Big Data Mads Voigt Hingelberg om landets små og mellemstore virksomheder. Mavefornemmelser skal med andre ord skiftes ud med konkret viden. Viden, vi i stor stil allerede opsamler, men sjældent sætter i spil i beslutningsprocesserne. Dermed ikke sagt, at enhver lille provinsbiks skal anskaffe sig avancerede teknologier og stor computerkraft. Ifølge Mads Voigt Hingelberg, der har arbejdet med Big Data i over ti år for blandt andre Ebay Inc, kan et Excel-ark og en laptop for mange alene udgøre redskabet for databearbejdningen.
Hypet til uigenkendelighed
Hele tanken bag Big Data-paradigmet er, at det ikke er teknologidrevet. Misforståelsen skyldes ifølge Mads Voigt Hingelberg en storm i et glas vand skabt af dem, der lever af det.
“Big Data er i den grad hypet af de virksomheder, som sælger Big Data-systemer. De laver systemer, der kan noget helt særligt, som de helt store virksomheder, top 0,3 procent i verden, har brug for som værktøj for at kunne drive deres forretning endnu længere. Men Big Data er meget andet end det,” siger han.
Meget andet og meget mindre fristes man til at sige.
“Hvis du bare har Excel, så kan du lave noget, der er enormt kraftfuldt på din laptop. Jeg har drevet en virksomhed, som omsatte for et tocifret millionbeløb alene i Excel i form af data-analyser og beregninger af prissætning, antallet af unikke kunder, og hvordan det går fra uge til uge,” tilføjer Mads Voigt Hingelberg.
Spørg ikke revisoren til råds
De små og mellemstore virksomheder er ifølge Mads Voigt Hingelberg dem, som udgør rygraden for Danmark. Men beklageligt nok har de sjældent tradition for datadrevne beslutninger.
“ For dem er data noget med, at de får at vide af deres revisorer, om de er købt eller solgt. De bruger ikke data i deres beslutningsgrundlag til at drive virksomheden fremad,” siger han. Og de økonomiske tal er sjældent relevante i en driftsmæssig betragtning. Som eksempel nævner han tøjbutikken Zara, der ud fra simpel databehandling kunne se, at deres mandlige kunder sjældnere kom ud af butikken med fyldte shoppingposer i hænderne end deres kvindelige modstykke. Derigennem blev de opmærksom på, at de skulle indrette deres butik mere indbydende til det mandlige segment.
“Det er helt banale ting, som man bør og kan gøre, men som man sjældent har på tapetet. Får man det, kan man skabe noget større, end det man har,” siger Mads Voigt Hingelberg.
Tre hurtige til at starte på
Og mangler man et skub til at tage springet ud i dataets forunderlige univers, så har Mads Voigt Hingelberg samlet de tre første spæde skridt til at komme i gang og dermed skaffe sig en konkurrencemæssig fordel i forhold til konkurrenten:
- Prioriterer at få det gjort. Det lyder banalt, men prioriteringen er ofte det, der forhindrer virksomheden i at komme i gang.
- Dan dig et overblik over, hvilke datakilder du har til rådighed i dit hus, hvad de fortæller dig og se derefter, om du kan trække information ud af det for at kvalificere dine beslutninger. Her er Excel et undervurderet redskab.
- Se hvordan du kan indsamle data, som ikke allerede er der. Enkelte investeringer i eventuelt måleudstyr er pengene værd.