Birgit Aaby: “Jeg var en dårlig leder”

21. februar 2019

Hun er kendt som investor med rødder i rengøring fra DR’s Løvens Hule. Men bag det billede findes en historie om en entreprenør, der begik alle fejl i lederens grønspættebog. Her er Birgits Aabys historie, hendes fejltrin og hendes syn på ledelse.

En rengøringskone fra Mors, der langt fra synes, det er sjovt at gøre rent. Det blev starten på en dansk erhvervssucces for virksomheden Combi Service med over 100 ansatte og fine overskud.  Bag det står indehaver og stifter Birgit Aaby, der er kendt som investor og business angel fra DR-hittet Løvens Hule.

Det lå dog ikke i kortene, at Birgit Aaby blev en succesfuld iværksætter. Lederrollen har aldrig rigtig trukket i hende, tanken om rigdom har altid været mindre vigtig, og uden nogen uddannelse og som kronisk skoletræt er hun langt fra manges forestilling om en traditionel iværksætter med succes.

Ikke desto mindre har hun i en alder af 50 år trukket sig fra den daglige drift af virksomheden og fungerer primært som investor i 20 virksomheder. Bag succesen og de mange år i Combi Service ligger en ganske særlig bevæggrund, der bygger på respekt for hårdt arbejde:

”Jeg har aldrig nogensinde syntes, det var sjovt at gøre rent. Det var kun derfor, virksomheden voksede – så jeg selv slap for at gøre rent. Det er forfærdeligt at gøre rent. Og det er derfor så vigtigt, at vi har respekt for dem, der gør det, behandler dem ordentligt, og de bliver talt ordentligt til. Jeg synes ikke, det er et lortejob, men der er da mange jobs, der er sjovere”, siger hun. Det handlede med andre ord om at få så mange kunder, så hun selv kunne slippe støveklud og moppe.

”Jeg var en dårlig leder”

Ser man på Birgit Aabys karriereforløb, ligner hun faktisk en, der aktivt har søgt lederrollen. For da hun som 20-årig kom ind med firetoget til København fra Mors i Vestjylland, startede hun hurtigt i rengøringsbranchen.

”Jeg var lige kommet til København fra Jylland og var blevet fyret på en butik på Strøget efter 14 dage, fordi ejeren syntes, jeg var uduelig. Så fandt jeg et job inden for natrengøring i et opslag i Søndagsavisen. Så gjorde jeg rent. Jeg havde ikke andre muligheder end Dansk Erhvervsrengøring. Det var ren nød og tilfældighed”.

Hun endte med at arbejde sig op i en række rengøringsvirksomheders salgsafdelinger og administrative afdelinger, inden hun i 2001 selv endte med at starte sin egen virksomhed, Combi Service, hvor hun selv gjorde rent og styrede driften. Hun knoklede, som hun selv betegner det. Og det sjove ved ledelse var i langt højere grad at præge virksomhedens retning end ansvaret i sig selv.

”Jeg var en dårlig leder. Og det, der sker, når du er en dårlig leder, er, at du bruger al din energi på at vedligeholde i stedet for at udvikle. For du bøvler internt i organisationen og har rigeligt at gøre med at vedligeholde. Og så ryger udviklingen, og det er den, der er det vigtige, for hvis du bare vedligeholder, er det jo det samme som at gå i stå. Så dør din virksomhed”.

Hvad gjorde du, der var så skidt?

”Jeg blev veninder med dem alle sammen. Der var for eksempel en medarbejder, jeg købte et hus til, fordi hun lå i skilsmisse. Så købte jeg det hus, og senere startede hun et konkurrerende rengøringsfirma og snød mig for en masse penge”, siger hun og fortæller, at hun også ansatte en masse, der lignede hende selv, hvilket heller ikke er svaret på succes.

”Jeg har været igennem alt det, man ikke skal gøre. Man skal jo finde ud af, at man er chef, og jeg tænkte meget i starten, at vi alle sammen skulle blive enige, og så går vi dén vej alle sammen. Det kan du glemme alt om! For når I er tre i et rum, kan I ikke blive enige. Mennesker bliver utrygge, når der ikke er en, der går forrest”, siger hun og tilføjer:

”Jeg har lært, at jeg skal udstikke en retning, gøre det med kærlighed og behandle andre, som jeg selv vil behandles. De (medarbejderne, red.) skal aldrig være i tvivl om, hvor de har mig, jeg skal være 100% ærlig og være den, der træder forrest. Det lyder banalt, men andet i min verden går galt. Vi bøvlede rundt, og ingen vidste, hvem der bestemte”, siger hun.

Små og store fejl

Dyrekøbte erfaringer er der flere af i Birgit Aabys bagkatalog, og hun er fuldt tilfreds med, at lederansvaret for medarbejderes ve og vel, MUS-samtaler og den samlede arbejdsglæde er noget, hun har sluppet til andre.

Men i de mange fejltrin er der vigtig viden at hente, mener hun. En viden, som vi er ved at skærme os fra med et uddannelsessystem og arbejdsmarked, der ikke levner meget plads til fejl og vildskud.

”Erfaringer er vigtige – også for de iværksættere jeg hjælper. Det er hele rejsen – også når det går dårligt. Først dér lærer vi noget og udvikler os. Vi skal ud og lave fejl og være uperfekte, for i sidste ende er der ingen, der gider perfekte mennesker. Det er dødssygt. I stedet skal vi fejre vores fejl, for det er først dér, vi lærer noget”.

Når du kigger tilbage, hvilke fejl toner sig så op?

”Jeg gav måske slip på Combi Service for tidligt. Jeg begyndte at ansætte nogle direktører, fordi jeg havde en ide om, at jeg skulle have nogen, der var dygtigere, end jeg var. Og det er egentlig meget sundt at finde ud af, at man skal stoppe som selvstændig og hive andre kompetencer ind. Men jeg var alt for naiv og tænkte, at bare fordi man havde læst noget eller gjort noget, så var man dygtig. Det kostede mig altså en del millioner og tre mandlige direktører. Men det var der jo også læring i”, siger hun og konkluderer:

”Men vi laver jo fejl hver dag. Hvor der handles, der spildes. Og jeg er god til at være en korkprop, der ser det bedste i alt. Mister vi en kunde, får vi det bedste ud af det og finder en ny”.

En del af hendes egen lektie har været troen på organisk vækst – at tilkøbe eller frasælge andre succesfulde virksomheder har hun altid være loren ved.

”Jeg lærte, at jeg aldrig selv vil opkøbe virksomheder. For de kunder, vi har i Combi Service, har valgt os til. Køber vi nogen op, har de ikke valgt os, og de har ikke valgt vores stil. Så det skal være organisk vækst, tror jeg på. For det var tit kulturen, der gjorde det til en succes”.

Så du kommer aldrig til at sælge?

”Nej. Combi Service laver 5-6 mio. kr. om året (i overskud, red.), og jeg hæver så min løn. Skulle jeg sælge, ville jeg få nogle penge ud af det. Og hvad så? Dem kunne jeg bare gå ud og tjene”.

En hårdtarbejdende rengøringskone

Netop baggrunden i en branche, som efter hendes egen erfaring bliver omtalt som ”bare rengøring”, har formet hendes syn på jobbet som både stifter, entreprenør og leder. For det er hårdt arbejde at gøre rent. Blandt andet derfor er hun stadig selv med ude på gulvet de sene aftentimer, når en ny kunde skal køres ind.

”Jeg har en ide om, at hver gang vi skal starte op, er det virkelig fedt. Første dag – så kører det! Anden dag, tjoh. Tredje dag siger jeg, ’det gider jeg kraftedeme ikke’. Jeg tænker, jeg gør det i 14 dage, men glem det!”, siger hun med et stort smil.

”Men det er så vigtigt at gøre. For er du klar over, hvor mange der har det rengøringsjob, for at jeg kan sidde inde i tv og spille smart?  Det lærer man, når man står på tredjedagen og gør rent på den Blå Planet og møder kl. 16. Så får man respekt for det, man kommer af”.

Og netop hendes baggrund i rengøring var en af årsagerne til, hun valgte at stille sig i rampelyset.

”Den eneste grund til, jeg sagde ja til Løvens Hule, var, fordi jeg er en skide rengøringskone med tre børn uden uddannelse. Og folk tænker: Hvis hun kan, så kan jeg også. For jeg har ikke gjort noget, som andre ikke kan. Der er ingen videnskab. Jeg har været ordentlig, betalt hver mand sit og knoklet. Du kunne gøre det samme. Det, synes jeg, er en vigtig historie”.

Men synet på iværksættere fraholder mange – særligt kvinder – fra livet som selvstændig. For mange har et billede af at succes er lig med Silicon Valley og hurtige it-milliarder. Det er forfejlet, synes Birgit Aaby. Mange glemmer i forbifarten at hylde de mange små enkeltmandsvirksomheder og iværksættere i Danmark.

”Nu taler vi om alle de tech-virksomheder, unicorns, og jeg skal komme efter dig. Men dem, der får Danmark til at køre rundt, er jo tømrere, murere, frisører, negleteknikere – almindelige selvstændige, der måske har én ansat og får det til at køre rundt. Dé driver Danmark. Vi kan ikke få folk til at læse en erhvervsuddannelse, for det er ikke de seje – så skal du på CBS og have papir. Men jeg synes, vi skal hylde alle iværksættere”, siger hun og uddyber:

”De, som kan tjene deres egen løn, de er en kæmpe succes. Men der er ingen, der gider snakke om dem. Men gå ud og lav en app, så skal du se, hvordan solen skinner ud af en vis legemsdel. Ikke fordi dem, der laver apps, ikke er dygtige. Men vi skal bare ikke glemme de små detailhandlere og håndværksmestre. For de er vigtige, og vi glemmer dem fuldstændig”, siger hun og forklarer, at hun har nævnt det flere gange til hendes tidligere ”med-løve” Tommy Ahlers i kraft af hans arbejde som uddannelses- og forskningsminister.

Ordentlighed er vejen frem med andre kulturer

Selvom Birgit Aaby hævder, at alle kan gøre, som hun har gjort, er der alligevel ting, der adskiller hende fra mange andre i branchen. For rengøringsbranchen er fuld af hårdt arbejde og decideret udnyttelse af arbejdskraft. Her fortæller Birgit Aaby, at virksomheden ofte byder mod konkurrenter, der sælger sine ydelser faretruende billigt, hvis folk skal have ordentlige vilkår. Men hun tror på, at gode vilkår er et must. Og så har hun ændret syn på, hvem der virkelig kan rubbe neglene.

”Da jeg startede Combi Service tænkte jeg, at jeg kun ville have danske medarbejdere. Jeg havde et billede inde i hovedet af, at jeg kunne snakke med dem. Du ved en gammel kone, der kan gøre rent. Men det viste sig, at det er de mest umulige at arbejde med. I dag har vi primært folk af anden etnisk herkomst end dansk. Og de er fantastiske og super intelligente. De er ofte meget veluddannede, men har ikke kunnet få job inden for deres uddannelse. Så vælger de tit os, fordi vi er lidt anderledes i måden, vi behandler folk på”, siger hun.

Og netop her spiller respekt og ordentlighed en afgørende rolle. Blandt andet drikker virksomhedens inspektører kaffe med rengøringsassistenterne ugentligt, mens Birgit Aaby og direktør Gitte Madsen køber gaver til jul og påske til alle medarbejdere.

”Det, vi har lært, ved at arbejde med andre nationaliteter er, at hvis du taler til dem med respekt, får du også respekt. For eksempel det med at drikke kaffe. Vi er altså en branche, hvor hver gang du ser en inspektør, er det lig med en skideballe, for der er ikke tid til at snakke med folk. De går rundt alene, og det går ikke, at den eneste gang, de ser nogen, får de skældud. Så inspektørerne skal tale med dem, så vi også kan tale om de problemer, der er”, forklarer hun.

”Det er ligesom med børneopdragelse. Når du giver dem masser af kærlighed, kan du også tillade dig at skælde dem ud”, siger hun.

Joacim Præst

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

læs mere
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

læs mere
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

læs mere

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser