Bliver 3D-printeren fremtidens Napster?

4. May 2016

Velkommen til kopi-tidsalderen, hvor 3d-print, internet og globaliseringer for alvor lægger pres ideen om, at man kan eje en idé og et design

Du har næsten med garanti brudt copyright-reglerne på et eller andet tidspunkt i dit liv. Du er måske ikke klar over det, men i virkeligheden har du nok gjort noget, der rent principielt kan retsforfølges. Det sekund du har højreklikket og gemt eller printet et billede fra en Google-søgning, har du nemlig brudt reglerne. Eller hvis du ser en YouTube-video med et musiknummer, der ikke er lagt ud af musikeren eller selskabet selv. Og faktisk har du også brudt reglerne, hvis du har sunget en fødselsdagssang for en af dine nærmeste i et offentligt rum.

Da Copyright-reglerne blev opfundet, var det for at beskytte trykkernes og forlagenes rettigheder og egentlig ikke så meget for forfatterens eller digterens skyld – selvom det selvfølgelig også kom dem til gode. Men tiderne har for længst skiftet, og piratkopiering af film, musik og tekster er efterhånden blevet hverdag.

Allerede med kassettebåndet, kopierede mange sange fra pladespilleren eller radioen – selvom en del af kvaliteten gik tabt med denne metode. Og med internettet har ulovligt download gennem tjenester som Napster, The Pirate Bay og Limewire været muligt siden slutningen af 1990’erne.

Men er det kopisterne, der er helt ude på et sidespor? Eller er det måske i virkeligheden tid til at se nærmere på de regler, der eksisterer på området? Og hvor skal grænsen så gå, hvis der skal være en?

Piratkopiering bliver fysisk
Det har Klaus Mogensen, fremtidsforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning, et par bud på. For ifølge ham er vi på vej ind i en tidsalder, hvor det ikke blot er musik, film, tekst og software, der let kan kopieres. For 3D-printeren udvikles stadig hurtigere og hurtigere, og den kan sagtens blive allemandseje inden for overskuelig fremtid. Og så bliver ikke bare ophavsretten brudt, men også andre former for immaterialret, som er en fællesbetegnelse for retsbeskyttelsen af intellektuelle frembringelser som kunst, billeder, litteratur, opfindelser, designs og så videre.

“Copyright-aktivister mener at reglerne bør beskytte de små mod de store i stedet for som nu de store mod de små. Så det kan måske tænkes, at ikke-kommerciel kopiering kan tillades. Men hvornår det så kan ses som kommercielt kan blive en gråzone. Der er forskel på at 3D-printe sin egen taske og at masseproducere dem til billige penge for at sælge dem,” siger han.

Men vil det så sige, at alle på sigt kan downloade et billede af en Kai Boyesen-abe og 3D-printe den? Måske. Bliver det lovligt? Ikke som reglerne er nu, men det bliver nok meget svært at fange dem, der gør det.

Politisk og religiøs kopiering
I Sverige har piratkopiering både startet en politisk bevægelse og en religion. Det Missionerande Kopimistsamfundet blev anerkendt som religion i 2012. Kopimisterne tror på retten til viden gennem upload, download og deling, og ctrl+c og ctrl+v er hellige symboler.

Det politiske parti Piratpartiet blev opstillingsberettigede, men det er endnu ikke lykkedes dem at komme i Riksdagen. Ved Europaparlamentsvalget i 2009 fik de dog et enkelt mandat, som de mistede ved sidste valg.

Det svenske piratparti har skabt underafdelinger andre dele i verden. Den islandske afdeling står ifølge meningsmålinger til at blive landets største parti. Partiets bestyrelse er dog inaktiv i Danmark i øjeblikket, men Teknologipartiet, der er et spin-off-parti, er dog aktivt. Og de har mange holdninger til kopiering.

3D-printere vil ikke gøre det helt så nemt at kopiere genstande som musik og film, men de vil gøre det betydeligt nemmere end det har været hidtil, så nemt at man må forvente at mange vil begynde at hjemmeproducere reservedele til deres biler, køkkenredskaber, støvsugerhoveder og den slags. Mange af disse produkter vil være beskyttet af patent- eller designmonopoler, som gør det ulovligt at lave kopier på den måde. Mon ikke at industrien vil lobbyere for stærkere lovgivning på dette område når denne slags kopiering bliver mere normal?” siger talsmand for Teknologipartiet Emil O. W. Kirkegaard.

Som udgangspunkt går han ind for, at reglerne for kopiering skal gavne samfundet som helhed frem for, hvad han kalder “specialinteresser såsom bogbranchen, pladebranchen eller patentadvokater”.

“Vi er ikke kategorisk modstandere af hverken copyright eller patenter, som nogle libertarianere er, men mener, at de skal holdes på et niveau som giver det bedste udfald for samfundet som helhed. Det er muligt, at det optimale niveau er ‘ingen’, men det kommer nok an på nogle forsøg og mere forskning,” siger han

Han mener desuden, at designere nok skal klare sig, selvom 3D-printeren får en fast plads i forbrugernes hjem.

“Mon ikke der opstår et marked for designere, som efter kundens ønsker designer genstande til folk, som de så kan få produceret hos virksomheden på en god 3D-printer i stedet for deres egen lille maskine derhjemme? Samtidig bør man ikke glemme historien. Teknologisk udvikling som koster arbejdspladser er ikke altid en dårlig ting. Historien med ismændene er værd at huske på. Før man havde køleskabe og frysere havde man også brug for at nedkøle sine madvarer. Det gjorde man ved at hugge is ud af frosne søer og sælge dette is til folk. Et stort antal mennesker arbejdede med denne ishandel. Udbredelsen af køleskabet og fryseren gjorde disse jobs overflødige,” siger Emil O. W. Kirkegaard.

Når designere kopierer hinanden
Og allerede uden 3D-printeren, bliver varer kopieret hurtigere, end virksomhederne kan stave til patent. Seneste sag, der har været fremme i Danmark, er sagen mellem brugskunstneren Anne Black og Ronald A/S. Anne Black opdagede, at Netto solgte en vasekollektion, som hun mente lignede sin egen enormt meget. Netto har stoppet salget af vaserne, men Roland A/S mener dog ikke, at der er tale om en kopi. Blot et sammenfald.

“Det er generiske produkter. Der er en forskel. Hvis du tager den vase, vi har lavet, og den vase, Anne Black har lavet, er der en forskel i størrelsen. Det handler om jura, det her. Det handler ikke om følelser. Og I prøver at bringe det over på følelsesbanen, og det er fint nok, men det handler om jura. Har vi krænket nogens rettigheder? Og det mener jeg med udgangspunkt i jura og med rådgivning fra vores dygtige advokater, ikke at vi har” sagde direktør i Ronald A/S, Kenneth Plummer til Radio24syv for nylig.

ed001488f385402bbabdc45ad8b779d3

Virksomheden kom kort tid efter i modvind igen, da de indgik forlig med designvirksomheden Nomess, fordi de havde kopieret nogle trækasser, som blev solgt i supermarkedskæden Kiwi. I denne sag lagde Roland A/S sig altså fladt ned og erkendte, at deres produkt var en kopi.

“Det er paradoksalt nok, at vi sidder i Danmark, et designland. Et land, som er kendt for sit design, og som lever af det, og som skal leve af det internationalt. At vi lige pludselig står i en situation, hvor vi har flere danske virksomheder, der kopierer designvirksomheder kopierer design. Det er selvfølgelig et problem, for vi som designvirksomhed bruger mange ressourcer på at udvikle produkter,” siger direktør i Nomess, Henrik Potts, til Radio24syv.

I Danmark har vi dog jura, der kan tage sig af den slags sager. Og selvom det kan være dyrt for en lille selvstændig designer at føre sag mod en stor virksomhed, kan det dog lade sig gøre. Men hvem har egentlig ansvaret for, at der ikke kommer kopivarer på hylderne? For kan det virkelig passe, at en virksomhed som Netto skal have overblik over, hvad hver eneste brugskunstner producerer? Det korte svar er faktisk ja.

“Det er både producenten og butikkens ansvar. Man må ikke sælge en kopi, og god tro er faktisk ikke en undskyldning for at bryde loven. Det øjeblik, man bliver opmærksom på, at der er tale om en kopivare, skal de tages af hylden og destrueres,” forklarer Klaus Mogensen.

Hele kopi-forretninger
Men en ting er, at danske virksomheder kopierer hinanden. Sandsynligheden for, at Anne Black eller en, der kender til hendes designs ser et lignende produkt på deres tur i Netto er relativt stor. Men det er straks sværere at opdage, hvis et produkt bliver kopieret og solgt i et andet land.

“Kina er berygtede for at sælge kopivarer. Der findes endda sager, hvor de har kopieret hele butikker. Kina er først for nylig begyndt at acceptere, at der findes både patentregler, trademark-regler og copyright-regler. For nogle år siden var der en sag, hvor der var bygget en kopi af IKEA. Det var de samme farver i logoet, samme udseende – bortset fra, at logoet stod med kinesiske tegn – og produkterne lignede også,” siger Klaus Mogensen.

Og også Apple har opdaget falske butikker i Kina. Og her skulle man i endnu højere grad være vågen for at spotte den ene stavefejl i “Apple Stoer”, for umiddelbart ligner butikken et helt almindeligt Apple-mekka for iFans.

Men virksomheder som Apple og IKEA har selvfølgelig de økonomiske ressourcer til at sagsøge alle, der kopierer deres varemærke. Samtidig har de en kæmpe kundeskare over hele verden, som kan agere paparazzi, hvis de spotter falske produkter, butikker eller andre brud på rettighederne. Men en mindre virksomhed har ikke dette privilegium. Hvis en mindre dansk virksomheds designprodukt bliver kopieret, er det derfor sværere at opdage.

“Det kan man næsten kun opdage, hvis man har kunder eller bekendte i udlandet,” siger Klaus Mogensen.

Creative commons?
Men bare fordi det er svært at opdage, betyder det ikke nødvendigvis, at man ikke kommer til at fortsætte med at sagsøge dem, der bryder reglerne for immaterielle rettigheder i fremtiden. Men et bud på, hvordan man kan indrette reglerne, er ifølge Klaus Mogensen, at man tillader kopiering til privat forbrug, den såkaldte ‘creative commons’-licens, så almindelige borgere ikke dagligt gør sig kriminelle.

“Man kan forestille sig, at ikke-kommerciel kopiering kan blive tilladt. Men der kan opstå gråzoner. For hvornår er noget så kommercielt? Er det kommercielt, hvis du 3D-printer noget for en ven, men du får udgifterne dækket?” siger Klaus Mogensen.

Og Emil O. W. Kirkegaard er enig.

Vi synes at man skal vende tilbage til det oprindelige spørgsmål: fører en sådan lov til et bedre samfund? Hvis nej (og vi tror nej), så burde man som udgangspunkt lave en ændring som fritager ikke-kommerciel fremstilling fra disse love. Det er piratpartiernes holdning og vores at man bør fritage ikke-kommerciel kopiering fra de eksisterende copyright-love.”

Karoline Spenner

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.