Bløde ledelsesværdier giver stadig ekko på direktionsgangen. Vi efterlyser fortsat ledere, der kan motivere, engagere og kommunikere med medarbejderne frem for at gå enegang og udstikke ordrer. Ifølge Morten Ballisager er det dog vigtigt, at de bløde kompetencer suppleres af en nødvendig ærgerrighed.
Rygterne om den hårdføre og robuste leders død er stærkt overdrevne.
I en årrække har både rekrutterings- og lederrådgivningsbranchen varslet et paradigmeskifte inden for ledelse. Passé er den gammeldags ledelsesstil formet af den hårde skole, og i stedet efterspørges den menneskelige leder og den ’robust-skrøbelige’ chef. Kort sagt: vi vil have følsomme ledere, der møder deres medarbejdere med empati, forståelse og rummelighed.
Den bløde leders tidsalder betyder dog ikke et endegyldigt farvel til gamle dyder og håndfast ledelse – tværtimod, forklarer Morten Ballisager, ejer og direktør i Konsulenthuset Ballisager. For selvom det er nemt at tolke den nye lederrolle som en vejlederrolle, så fastslår Morten Ballisager, at ledelse stadig handler om at lede, og at blød ledelse alene ikke skaber en succesfuld leder.
”Der er rigtig mange aspekter af den gammeldags og hårde lederskole, som bør parkeres, men samtidig er det vigtigt, at vi fastholder nogle af de mere hårde ledelseskompetencer. Som del af den gammeldags lederstil har man traditionelt haft en ærgerrighed, en kompromisløshed og et altoverskyggende fokus på målsætninger, og det skal vi fastholde. Vores organisations mål er dét, vi er sat i verden for at indfri. Det kommer før alt andet, og når det mål er klart, bør vi tilføje de bløde ledelsesværdier, så vi bedst muligt kan forfølge målsætningen”, forklarer han.
Ifølge Morten Ballisager lider mange ledere i dag af diffuse målsætninger, og her batter bløde ledelsesværdier langt fra. Hvis organisationens strategiske mål skal lykkes og implementeres på vellykket vis, kræver det en kompromisløs ledelse i forhold til målet.
”Enhver snak om ledelse skal slå på den basale dyd om, at man som leder ikke går på kompromis med målet – også hvis noget kommer i vejen. Jeg har ofte set, at ledere overkommunikerer eller underkommunikerer målet, og vi når ikke derhen med blød ledelse alene. Målet er ikke bare den store KPI. Det er også visionen, det er sammenhængskraft og det muligheden for at fejre succeser sammen”, fastslår han.
Lyt til de basale dyder
Dykker man ned i de senere års undersøgelser over de mest efterspurgte kompetencer indenfor ledelse, så styrkes indtrykket af det igangværende farvel til den topstyrede og egenrådige ledelsesform, hvor chefen – distanceret fra medarbejderne – udstikker kursen og træffer beslutningerne på egen hånd.
I stedet efterspørges ’bløde’ ledelsesværdier med udgangspunkt i menneskelige relationer og samarbejde. Hos finduddannelse.dk har man både i 2017 og 2018 forsøgt at kortlægge de mest efterspurgte lederkompetencer ud fra tusindvis af jobannoncer, og begge år er ’motiverende’ den vigtigste lederegenskab. Derudover lægges vægt på kvalifikationer som ’engagerende’, ’god til kommunikation’, ’gode samarbejdsevner’, ’udadvendt’ og ’positiv’.
Morten Ballisager mener dog, at mange af de lederkompetencer, som løbende bliver udråbt som uundværlige, ofte skal tages med et gran salt.
”Fra lederrådgivningsbranchen udspringer der hele tiden en masse nye krav til, hvad ledere skal kunne. Det gør der, fordi det er en branche, der hele tiden har behov for at opfinde nye begreber for fortsat at gøre sig interessant. Derfor opstår der en skov af alt muligt, man som leder skal mestre, men personligt er jeg tilhænger af, at man ser lidt stort på mange af de nye kompetencer og i stedet fokuserer på de basale dyder for, hvad der kategoriserer en god leder – deriblandt en målsætningsærgerrighed”, siger han.
Konsulenthus-direktøren tilkendegiver dog, at efterspørgslen på den empatiske og humane leder ikke kun er reel, men også et berettiget retningsskiftet og et opgør med tidligere tiders mere konservative ledelsesstil.
”Mange mennesker vil mene, at vi i dag har forladt industrisamfundets ledelsesværdier, men flere steder opererer man stadig med gammeldags ledelse bestående af hierarkier, instrukser og en menneskelig distance til sine medarbejdere. Det forsøger vi i disse år at gøre op med – blandt andet ved at efterspørge bløde ledelseskompetencer, der er tidssvarende og tilgodeser os som mennesker”, siger Morten Ballisager og understreger, at der stadig findes mange danske ledere, som foretrækker enegang og ikke ønsker at fremstå som inkluderende og åbne chefer.
”Selvom vi forsøger at lægge afstand til industrisamfundets ledertyper, findes de stadig. Der er mange af disse ledere tilbage, og det er især mænd, som – ofte uden selv at vide det – er i besiddelse af en ekstraordinær stærk overbevisning om, at de ved bedst. De har en idé om, at de er skruet sammen med nogle særligt gode idéer til, hvordan man håndterer diverse problematikker, men ofte er de mere pacificerende for virksomheden, end de selv aner”, advarer han.
Dirigenten der spiller medarbejderne gode
Disse ledere skal ifølge Morten Ballisager lære at gå bagest i stedet for at gå forrest. At observere, motivere og vejlede deres ansatte i stedet for udelukkende at give ordrer.
”Det er langt fra altid, at lederen har den bedste mening eller den bedste løsning. Tværtimod. I mange tilfælde findes de bedste løsninger blandt dygtige kolleger og medarbejdere. Den selvcentrede og selviscenesættende leder, der sætter sine meninger og beslutninger før andres, er en kæmpe bremseklods for forløsning af energi i et arbejdsteam, men hvis lederen stiller sig selv mere i baggrunden og i stedet motiverer sine medarbejdere, vil vedkommende styrke de forskellige kompetencer i organisationen”, siger han og tilføjer:
”Den inddragende leder arbejder som dirigenten, der lade sit orkester spille sammen. Man lader nogle nye synergier og energier opstå i orkesteret, og det er i virkeligheden en meget vigtigere rolle at kunne spille som leder, i steder for at forsøge sig selv på alle instrumenter”.
I Konsulenthuset Ballisagers rekrutteringsanalyse fra 2017 undersøgte man ligeledes, hvilke kompetencer rekrutteringsafdelingerne efterspørger blandt ledere, og her var de blødere værdier ligeledes i top. Blandt andet fremgik det, at ’evnen til at uddelegere og involvere’ samt ’evnen til at kommunikere’ var vigtigere end ’evnen til at fokusere på mål og resultater’ samt ’evnen til at forstå kunder og marked’.
Morten Ballisager advokerer dog for, at man ikke forkaster de hårde eller tekniske ledelsesværdier, men i stedet lader dem indgå i en ledelsesmæssig yin og yang-symbiose med de bløde. Han peger derfor på, at den moderne leder både skal være ærgerrig og kompromisløs når det handler om at nå virksomhedens målsætninger, samt besidde en reel og autentisk nysgerrighed på andre mennesker.
”Man er nødt til at være nysgerrig på mennesker. Meget af det, der går igen i mit daglige virke, er nysgerrig på mennesker og ordet autenticitet – at man som leder er i nærkontakt med sine kolleger og medarbejdere. For kan du mærke din chef, så vil du også genre følge vedkommende – eller gå forrest, for nu er blive i min egen terminologi”, forklarer han.
Grib udfordringen eller se medarbejderne smutte
Morten Ballisager erkender, at den igangværende ledelsesomstilling og efterspørgslen på blødere kompetencer kan blive en udfordring for flere danske ledere.
”Det er klart, at en efterspurgt dimension som udadvendthed er svær for nogle ledere, men der er forskel på at være udadvendt og på at være nysgerrig på mennesker. Du kan godt være introvert og stadig være reelt nysgerrig på dine medarbejdere, og det er vigtigt at notere sig”, siger han.
Han sætter atter streg under, at moderne ledere ikke skal gå ’all in’ på bløde kompetencer, blot fordi de som tendens er oppe i tiden.
”For mig er ledelse både blødt og hårdt, og det er enormt vigtigt at huske på. Vi skal kunne begge dele – også selvom det stiller krav til ledere. Ellers risikerer man at sætte sin organisations dynamik over styr”, siger han og uddyber:
”Konsekvenserne ved ikke at leve op til de kompetencer, der forventes, er blandt andet et farvel til medarbejdere. I vores seneste kandidatanalyse fra 2019 kunne vi fremlægge bevis for, at lederen er den primære årsag til, at folk forlader deres job. Hverken kedelige arbejdsopgaver eller dårlige kolleger slår en dårlig chef, når det kommer til opsigelser. Hvis man ikke er en god leder og opfylder de kompetencekrav, der forventes af en – både de bløde og de hårde – så betyder det i sidste ende både medarbejderflugt – men også at de der bliver i virksomheden stopper med at tage ansvar”, fastslår Morten Ballisager.