Vi skal bruge teknologien til at udvikle vores virksomhed, men hvis medarbejderne ikke vil lege med, ender strategien med en katastrofe, skriver ledelsescoach Tune Hein
”Ethvert digitaliseringsprojekt bør starte med et kulturprojekt!”
Ordene blev udtalt, som en advarsel ud over flokken af tilhørere, da jeg tidligere på året besøgte International Institute for Management Development (IMD) i Lausanne i Schweiz.
Det var professor Don Marchand, der holdt oplæg, og jeg bed særligt mærke i pointen, som han understregede igen og igen. Det nytter ikke at iværksætte ambitiøse digitale strategier uden først at sikre den rette kultur. Den kultur der kan adoptere strategien.
Marchands pointe minder mig om et af mine gamle slogans: “Kulturen vinder altid!”
Et godt eksempel på det er en detailkæde, jeg var i kontakt med, hvor ledelsen ønskede at sidestille online-handel med handel i butikken. De ville med andre ord, lige så gerne have kunderne til at søge vejledning eller ‘browse’ i butikken for derefter at købe på nettet (i øvrigt den eneste mulige strategi…), som de ville have dem til at købe varerne ved kassen-apparatet. Men det lykkedes ikke, fordi butikscheferne ikke havde skiftet kultur og mindset. De ønskede stadig omsætningen ind over deres kasse-apparat. Det var vigtig for deres status, deres jobsikkerhed, best-practice, konkurrencen med andre butikker i kæden, forfremmelsesmuligheder og så videre.
Et andet eksempel er det offentliges digitaliserings-strategier. Det er sjældent, at de starter med et kulturprojekt. Ofte bremses de netop af manglen på et.
Kulturen skal først på plads
Kulturen i virksomheden skal være i orden, før vi kan kaste os ud i digitalisering.
Fordi en udvikling af kulturen ofte er en forudsætning for at lykkes med en strategi og forandring. Hvad nytter et CRM-system for eksempel, hvis vi ikke er opsøgende? Hvad nytter business intelligence ledelsesrapportering, hvis hver afdeling alligevel kommer med sit eget skuffe regnskab? Hvad nytter satsning på nye produkter, hvis vi ikke er innovative? Hvad nytter smart butiksindretning, hvis vi ikke leverer god service? Hvad nytter en outsourcing-strategi, hvis vi ikke stoler på andre? Hvad nytter ny it, hvis gamle manuelle systemer får lov at fortsætte?
Få budskabet igennem til direktionen
Alt for ofte kan det være svært at trænge igennem til direktionen med en snak om kultur. De er ofte fokuserede på hårde facts og bundlinje.
Mit bedste bud på, hvordan det alligevel kan lade sig gøre, er at tale til dem om kultur lige så konkret, som du taler om IT og kompetencer og skriveborde. Det skal være krystalklart for direktionen, hvilken kultur virksomheden har, og hvad den skal bruge for at lykkes med strategien eller forandringen. Man skal gøre det meget tydeligt, hvad det ‘koster’ for et digitaliseringsprojekt ikke at bringe denne forudsætning på plads. For eksempel tabt investering. Øget ledelsestid. Mindre effekt. Eller laaaang implementeringstid!
Og gør det endelig forståeligt for direktionen, hvordan man kan skaffe virksomheden den nødvendige kultur. Præcis hvilke tiltag skal der til for at rykke kulturen fra a til b.
Mange vil på dette sted slå korsets tegn og tænke, at kultur jo ikke er en eksakt videnskab og måske slet ikke lader sig udvikle. De bøger har jeg også læst– og jeg må bare sige, at min erfaring er anderledes. Man kan godt klargøre, hvad man har, og hvad man skal bruge. Og man kan godt planlægge aktiviteter, som vil skabe den nødvendige bevægelse.
Nej det er ikke nemt – men det er nemmere end at digitalisere mod en kultur, der ikke vil.