Hvordan ser fremtidens ledelse ud blandt nogle af Danmarks mest kontroversielle virksomheder og ledere? Vi tager temperaturen på nogle af de mest fremadstormende it-virksomheder.
It-sektoren er blandt de sektorer, hvor overskuddet og selvtilliden er størst. Alligevel vokser træerne ikke ind i himlen, for det er svært at finde kvalificeret arbejdskraft, og halvdelen af alle virksomheder må takke nej til opgaver, fordi de mangler arbejdskraft. Nogle af Danmarks mest prominente it-chefer løftede sløret for, hvordan de håndterer udfordringerne ved en debat på det netop overståede Folkemøde.
Henrik Stenmann, adm. direktør IIH Nordic: Tid er vores mest dyrebare ressource
IIH Nordic er de seneste år blevet kåret til at være blandt de bedste arbejdspladser i Danmark ved blandt andet at have en fire dages arbejdsuge. Direktør Henrik Stenmann forklarede, hvorfor et gennemsyn af netop tiden var den helt rigtige beslutning.
“Ideen med fire dages arbejdsuge opstod for fem år siden. Jeg kan godt se i bakspejlet, at den ide var rimelig vanvittig. Men vi har haft det i to et halvt år, og jeg er glad for at kunne fortælle om det. For vi har opnået en masse positive erfaringer og indsigter med det, vi har gjort. Vi har skabt vores egen positive, brændende platform og gjort op med den måde, vi arbejder på. Og allerede nu ser vi, at vi er kommet rigtig godt fra land med det her”, siger han og uddyber:
“En af grundene handlede om at fastholde medarbejdere. Men det handlede mest om at skabe et andet mindset og en anden arbejdskultur. Der er rigtig mange ting, vi som mennesker bare gør, fordi det er det, vi plejer at gøre. Og når tid er den vigtigste valuta, vi har, så er det et godt sted at se, om vi kan gøre det anderledes”, siger han.
Henrik Stenmann understreger, at de næste generationer har helt andre prioriteter for jobs end hans egen.
“Jeg har selv arbejdet virkelig mange timer i mange år. Og jeg kan bare se, at de næste generationer kommer ind med nogle andre prioriteringer til arbejdstiden”.
Martin Thorborg, adm. direktør Dinero: “Management by hygge”
Iværksætteren bag en stribe virksomheder herunder Jubii og i dag regnskabsvirksomheden Dinero er fascineret af Henrik Stenmann og IIH’s model, men ser ikke den 30-timers arbejdsuge som et greb, han selv vil benytte sig af.
“Jeg synes, det er en rigtig interessant ide og bestemt også noget, jeg har tænkt over. Men vi har mere et “management by hygge”. Og jeg tror, det går ud over hyggen, hvis man skal arbejde meget koncentreret 5-6-7 timer hver dag”, siger han og fortsætter:
“Og jeg tror også på, det er vigtigt at have en krog, hvor man kan sidde og læse en bog, spille noget bordfodbold eller gå ned i Tivoli, der ligger lige ved siden af vores kontor. Jeg er sådan set ligeglad, bare de får deres arbejde gjort”.
Og det stemmer ikke overens med en 30-timers arbejdsuge, der sætter strenge krav til den daglige produktivitet.
“Hvis vi havde en fire dages arbejdsuge, tror jeg ikke, medarbejderne ville have tiden til at tage de pauser i løbet af dagen, hvor man snakker sammen, og innovationen opstår – hvor man kan tage friheden til de ting, man gerne vil”, siger Martin Thorborg.
Mads Rebsdorf, adm. direktør Visma Economic: Tillid er vejen frem
Mads Rebsdorf fra Visma er også imod den fire dages arbejdsuge, men vil i stedet skabe de bedste rammer for at gå på arbejde.
“Vi arbejder på, at gøre det sjovt at gå på arbejde og ikke så meget at gøre det sjovt at holde fri. Vi søger at holde på den tillidsbaserede, moderne, nordiske ledelsesstil og lade medarbejderne gøre det, de er bedst til og give dem mandat til at gøre det, de er bedst til”, siger han og tilføjer:
“Vi har 130.000 kunder og tusindvis af interaktioner om dagen. Det er ikke noget, jeg kan administrere og ikke noget jeg kan sætte i system”.
“Folk synes, det er fedt. Og de vokser med opgaven”, siger han.