Selvom Danmark oplever en stigning i nybyggeri, kæmper store dele af byggebranchen med konkurs eller underskud. Forklaringen skyldes en skævvridning af branchepriser, mener en ekspert, der dog øjner bedre tider forude.
Der bliver bygget med ekspresfart i Danmark. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, hvori det fremgår, at der alene i første kvartal af 2019 er blevet opført knap to millioner kvadratmeter nybyggeri, hvilket er det højeste antal siden 2010.
Den markante stigning skaber dog langt fra glæde i alle dele af byggebranchen, da det økonomiske opsving – paradoksalt nok – ikke kommer storentreprenører til gode. Det forklarer Lene Faber Ussing, der er lektor ved Aalborg Universitet ved Institut for Byggeri og Anlæg.
”Der er desværre flere virksomheder, der knækker nakken i opgangstider, selvom der er masser at lave. Det skyldes, at de bliver presset på prisen, hvilket både har skabt underskud og konkurser flere steder”, siger hun.
Ifølge de nye tal er opførslen af påbegyndt etageareal steget med 23% fra fjerde kvartal 2018 til første kvartal 2019. Kigger man på antallet af færdigbyggerier, er der indtil videre i 2019 skudt intet mindre end 1.998.000 fuldførte kvadratmeter byggeri op. Det er en stigning på 8% i forhold til fjerde kvartal sidste år.
På trods af travlhed i branchen døjer flere store danske bygge- og anlægskoncerner med røde tal på bundlinjen – heriblandt store aktører som Jørgen Friis Poulsen, MT Højgaard, BM Byggeindustri og Hansson & Knudsen, der alle havde underskud i 2017. Ifølge Fagbladet 3F er rekordmange byggevirksomheder tilmed gået konkurs i løbet af de seneste år. Alene mellem 2017 og 2018 gik 919 byggefirmaer konkurs, hvilket er det højeste antal siden 2010.
Ifølge Lene Faber Ussing skyldes krisen for de store entreprenørvirksomheder, at priserne på omfattende opgaver i opgangstider afgives minimum ½ år før udførelse – og vel og mærke på et tidspunkt, hvor prisen bliver presset ned, fordi mange byder ind på opgaverne. Efterfølgende presses prisen på underentreprenører og produkter fra underleverandører op, hvilket gør det vanskeligt at tjene penge som storentreprenør.
”Hos store aktører som NCC og MT Højgaard laver man betonarbejdet selv, nogle gange noget murerarbejde og en sjælden gang lidt tømrerarbejde. Resten skal man ud og købe af en underleverandør, men når branchen har nok at lave i opgangstider, så kan det være svært at få de gode folk til en god pris på grund af den stigende efterspørgsel. Og har man som underleverandør masser at lave, så sætter man selvfølgelig prisen op, og dermed bliver det dyrere for storentreprenørerne, der er tvunget til at handle ind for mere, end de ellers havde kalkuleret med”, forklarer hun.
Billig arbejdskraft presser de store
De store byggevirksomheder er ikke kun presset af underleverandører, der skruer priserne i vejret. Ifølge Lene Faber Ussing byder økonomiske opsving også på nye konkurrenter, der tilbyder sin arbejdskraft til få penge.
”Samtidig ser vi, at når byggebranchen får mange tilbud i opgangstider, så vil der poppe mange nye konkurrenter op. Heriblandt vil der også være nogle useriøse virksomheder, som kommer med nogle rigtig lave priser, mens kvaliteten også bliver derefter. Det betyder, at mange dygtige og seriøse virksomheder går glip af en masse jobs, da de ikke er villige til at gå på kompromis med hverken pris eller kvalitet”, forklarer hun.
Opsvinget og de mange nye byggerier kan til gengæld være en fornuftig forretning, hvis man er indehaver af en lille håndværkervirksomhed. Således viser en analyse lavet af Deloitte og Dansk Byggeri, at de små håndværksfirmaer, modsat de store entreprenørvirksomheder, sagtens kan tjene penge i opgangstider.
”Som mindre virksomhed kan man, modsat de store i byggebranchen, godt tillade sig at sætte priserne lidt op i opgangstider – især hvis man er dygtig til det, man laver, for så er man efterspurgt. Storentreprenørerne vil ikke gå på kompromis med pris eller kvalitet, og derfor er man ofte i høj kurs, hvis man som underleverandør har et ry i branchen for at være én af de bedste”, lyder det fra Lene Faber Ussing, der slår fast, at man ikke skal udvide sin forretning meget, før højkonjunktur kan få negative følger:
”Jo større virksomhed man har, desto vanskeligere bliver det i opgangstider. Går man fra at være en lille virksomhed til at have 10-15 mand ansat, så bliver man pludselig nødt til at byde på en række opgaver for at kunne aflønne alle. Samtidig vil man dog have svært ved at konkurrere på et licitationsmarked, hvor mange nye aktører kan gøre det meget billigere”, forklarer hun.
Krisen har toppet
Lene Faber Ussing har selv en fortid som entreprenør og projektleder hos NCC, hvor hun var været ansat i 25 år. Derfor har hun et stort kendskab til entreprenørbranchen, hvor hun mærker, at krisen med underskud og konkurser er ved at vende.
”Jeg har ingen tal på det, men det ser ud som om, at kurven har nået toppen, og at det er ved at vende, når vi snakker hårde tider for entreprenørbranchen. Det fornemmer jeg fra de folk, jeg kender i byggebranchen. Her oplever man blandt andet, at ejerboliger, som man indtil nu har solgt rigtig mange af, ikke længere er helt så lette at komme af med, og det har gjort, at man flere steder er begyndt at holde lidt igen med at bygge”, siger hun og bakkes op af en vurdering fra Dansk Industri, der forventer, at væksten indenfor dansk byggeri vil tage en smule af de kommende måneder.
Lene Faber Ussing forventer derfor, at billedet så småt vil ændre sig, som det har gjort adskillige gange før.
”Jeg blev uddannet i 1984 og har oplevet mange opgangs- og nedgangstider, og der har vist sig et gentagende mønster i udviklingen. Derfor passer det også meget godt med, at udviklingen skal til at vende nu igen. Opsving betyder traditionelt hårdere tider for de større aktører i byggebranchen, mens de i nedgangstider har det nemmere”, siger hun og tilføjer:
”I de 25 år jeg har været i branchen, har vi altid sagt: det er i nedgangstider, vi skal tjene pengene”.
Hun slår samtidig fast, at økonomisk nedsving ikke nødvendigvis vender billedet på hovedet, da små håndværksfirmaer sagtens kan klare sig i hårde tider.
”De seriøse og dygtige små aktører skal nok overleve i nedgangstider, mens man typisk ser, at de nye og billige konkurrenter forsvinder igen. Det er jo ikke svært at forestille sig, hvem storentreprenører vælger at bruge, når der ikke er så meget at lave”, lyder det.
De nye tal fra Danmarks Statistik viser, at de mange kvadratmeter nyt byggeri først og fremmest er blevet opført i landets tre største byer København, Aarhus og Odense.