MT Højgaard investerer over 100 millioner kroner i implementering af nye it-systemer i de kommende år. Digitalisering skal hjælpe byggebranchen af med prædikatet ‘lavproduktiv’. En revolution kan være på vej
Virtual Design Construction vil revolutionere byggebranchen. Det mener Niels Wingesø Falk, der er procesdirektør i bygge- og anlægsvirksomheden MT Højgaard, som er blandt Nordens største af sin slags.
Byggebranchen er en af de få brancher, som endnu ikke har taget digitaliseringen til sig. Den er med Niels Wingesø Falks ord ”lavproduktiv”. Det kan ændre sig. Virtual Design Construction, eller bare VDC, er nemlig en digital måde at vise et hus blive bygget op i sin fulde proces med alt fra 3D-tegninger og materiale til udgifter og tidsplaner inkorporeret.
”VDC har potentialet til at blive en revolution. Markedet er klart, teknologien er der, så det er op til os små mennesker imellem at blive enige om processerne og målene med det,” siger Niels Wingesø Falk.
Udmeldingen kommer ikke ud af det blå. MT Højgaard har allerede købt software for 20 millioner kroner, og over de næste par år vil man investere yderligere i integrationen af den nye teknologi, så det samlede beløb rammer et tre-cifret millionbeløb.
Som at se en film – i 6D
Virtual Design Construction er en videreudvikling af Bygnings Informations Modellering (BIM). BIM har været den gængse måde at vise og simulere bygningsprojekter i 3D med oplysninger om materiale, vvs-installationer med mere. Men modellen lader ifølge Niels Wingesø Falk meget tilbage at ønske. Det viser et slutprodukt, men intet om hvordan det skal produceres.
”Med VDC lægger vi tre dimensioner oveni: Tidsplan, økonomi og den efterfølgende drift og vedligeholdelse. Alt sammen i én og samme model,” forklarer Niels Wingesø Falk.
De tre ekstra dimensioner giver en helt ny overskuelighed og indsigt i ellers dybt komplicerede projekter.
”Det er som at afspille en film, der viser, hvordan huset bliver bygget i hele sin proces, og hvordan de tre dimensioner rejser sig. Det giver os muligheden for at bygge huset virtuelt, inden vi gør det i virkeligheden.”
Bedre beslutninger, mindre risiko
VDC er allerede relativt udbredt i Asien og USA. Her er det primært store byggerier som hospitaler, højhuse og infrastrukturelle projekter, der anvendes VDC på. Men ifølge Niels Wingesø Falk skal det også bruges på mindre byggerier i fremtiden.
”Det har også et potentiale i mindre projekter til få millioner, efterhånden som det bliver mere almindeligt,” siger han og peger på, at de problemer VDC kan afhjælpe er universelle i forhold til byggebranchen.
”Vi kan få et meget bedre beslutningsgrundlag i forhold til, hvad der er af risici og muligheder, og hvad der er godt og dårligt. Vi kan se problemerne virtuelt, før vi gør det i praksis, og dermed gøre noget ved dem.”
MT Højgaard satser på at søsætte de første 5D kalkulationer på tilbudsprojekter til sommer – altså uden den sjette dimension om drift, da det kræver færdige projekter.
”Vores mål er, at en tredjedel af vores projekter er i fuldt 6D ved udgangen af 2017. Det kommer til at gå stærkt, og der kommer til at ske rigtig meget over de næste tre år,” lyder profetien fra Niels Wingesø Falk.