Unge mellem 13 og 23 lægger telefonsamtalen på hylden, viser ny undersøgelse. Til gengæld chatter de mere end nogensinde før
Snaksnaksnak.
Der var en gang, hvor teenagere som regel kunne findes i den ene ande af en telefonledning eller med rødglødende ører på værelset, hvor de eksperimenterede med mobilstrålings effekt på øregang og hjerne.
Men den tid kan meget snart være forbi. Det tyder det på i en ny undersøgelse fra Nationale Forskningscenter for Uddannelse og Medier (DREAM), der netop har udgivet en rapport om unges mediebrug.
Undersøgelsen sammenligner tal fra 2010 og 2014 og her fremgår det, at kun 43 procent af unge mellem 13 og 23 taler i telefon dagligt. I 2014 var tallet 53 procent.
Dødsrallen fra e-mailen
Men inden man får helt ondt af den gode gamle telefon, bør man ifølge DREAMS undersøgelse kaste et blik på e-mailen. Her er tale om et medie under pres.
På fire år er de unges email-forbrug faldet til en fjerdedel. I 2010 var det nemlig 43 procent, der skrev eller læste mails dagligt. I 20014 er tallet 11 procent.
Umiddelbart kunne det lyde som om, at unge ikke længere kommunikere med hinanden. Men som de fleste nok fornemmer er det langt fra tilfældet. Udtryksformen og medierne er bare nogle andre.
Socials og chat eksploderer
Hver dag holder 88 procent af de unge sig opdateret om hinandens gøren og laden på sociale medier, viser rapporten fra DREAM. Det er en stigning på hele 65 procentpoint fra 2010, hvor det altså kun var 23 procent, der var på sociale medier dagligt.
Og i løbet af fire år er unge mellem 13 og 23 også begyndt at chatte mere. Faktisk så meget, at det i dag er mere end tre fjerdele af alle unge, der dagligt chatter på snapchat, messenger og andre lignende medier. Mere præcist er det 78 procent af de unge i 2014 mod 45 procent i 2010, der chatter dagligt.
Som en naturlig konsekvens kan man også se, at billleder og video er på hastig fremmarch, som en udtryksform de unge benytter.
På de fire år er andelen af unde, der fotograferer eller optager video hver dag steget fra 9 til 30 procent. Og fra at kun tre procent dagligt delte video eller billedindhold i 2010 var det sidste år 17 procent, der delte noget, hver dag.