Producenter verden over har opdaget, at der er penge at spare på at tænke genbrug ind i produktionen fra start. Fænomenet kaldes cirkulær økonomi og både virksomheder, eksperter og politikere er vilde med det
Genanvendelse af resurser er det nye sort indenfor produktion. Og over hele verden har fænomenet fået det fængende navn cirkulær økonomi.
Internationale forbilleder er med til at tegne tendensen globalt. Nespresso har blandt andet indført pant på deres kaffekapsler, så det dyrebare aluminium kan genbruges. Og flere mobiltelefonproducenter kæmper om at bygge bæredygtige telefoner, hvor enkeltdelene kan udskiftes og genanvendes.
Konceptet er besnærende for virksomhederne, fordi genanvendelse er lig med besparelser og god brandingværdi. Og politikere og miljøeksperter er også svært begejstrede for den nye trend.
Tendensen udspringer af knaphed
I en cirkulær økonomi tilrettelægger virksomheder produktionsfasen, så der opstår mindst muligt affald, der ikke kan genbruges. De resurser der sædvanligvis går tabt som affald, indgår derfor i produktionen igen og bliver i kredsløbet.
Resursepriserne er i flere år steget mere end lønningerne. Derfor er det oplagt for virksomheder at tænke i cirkulær økonomi helt fra idéfasen, omlægge produktionen og genanvende så meget som muligt.
Store danske firmaer som Carlsberg og Mærsk er langt fremme i arbejdet med cirkulær økonomi på verdensplan. Unilever, Nestlé og de svenske firmaer IKEA og H&M er også blandt de førende globalt.
Danske virksomheder er langt fremme
Tendensen er for længst også kommet til Danmark, og én af de mindre danske virksomheder, der ridder med på bølgen, er KALK A/S. En virksomhed der producerer bæredygtig kalk af genanvendelige materialer; især mørtel.
“Vi er godt i gang med en fuld omstilling til bæredygtig produktion. Vi genanvender så meget som muligt, og det har skubbet os over i nye vækstområder. Vi er også i gang med at opsætte to vindmøller på virksomhedens grund, så vi selv kan producere grøn strøm og opnå en besparelse,” forklarer indehaver og direktør, Rasmus Kjøng Jørgensen.
Læs også: Kan du finde en, der ikke er vild med cirkulær økonomi?
KALK A/S’s mål er at blive verdens første såkaldt “Cradle to cradle” certificerede leverandør af kalkprodukter. I virksomhedens visionsoplæg står der:
“Vi vil være med til at ændre og udvikle den smid-væk-kultur, som den nuværende byggeindustri er præget af. Vores vision er, at produkterne også skal indgå i en teknologisk cyklus, hvor de kan renoveres, genanvendes og forbedres, så de kan indgå i nye produkter. På den måde er der ikke behov for at indvinde så meget af kalken i undergrunden, og samtidig vil vi spare energi til produktion og transport af nye produkter.”
Og allerede i 2030 håber virksomheden på, “at alle de produkter, der indgår i et muret byggeri, kan genanvendes.” For “På den måde bliver kalk en del af en uendelig cyklus, hvor råstofferne bevarer kvaliteten og skaber værdi langt ud over det enkelte produkts levetid.”
Professor: “Potentialet er fantastisk”
Professor Lene Lange hilser ethvert tiltag i retning af cirkulær økonomi velkomment.
Hun er forskningsleder ved DTU’s Institut for Kemiteknik, og hun mener, at det offentlige skal gøre endnu mere for at fremme cirkulær økonomi. Også indenfor andre brancher end byggebranchen.
“Vi får blandt andet brug for at udnytte vores naturresurser bedre. Der er mange interessenter på banen, der skal samarbejde. Det kræver målsætninger, investeringer og organisering. Viden, teknologier og interesse fra privatsektoren er til stede allerede,” siger Lene Lange.
Hun hæfter sig især ved de store miljøfordele.
“Potentialet i cirkulær økonomi og såkaldt bioøkonomi er helt fantastisk. Men der skal mere til for at komme i gang med at udnytte potentialet. I dag er der for eksempel ét stort bioraffinaderi på vej i Maabjerg, som er et stort skridt fremad,” siger Lene Lange og forklarer, at hvis det for alvor skal gøre en forskel, skal der mere af den slags til.
“Der bør etableres omkring ti decentralt placerede mindre mobile bioraffinaderier i Danmark, som omdanner græs og kløver til proteinrigt foder. Såkaldt grønne bioraffinaderier. Der skal også bedre styr på at udnytte potentialet i husholdningsaffald. Det kan omdannes til værdifulde produkter som bioplastik og biogas. På den måde kan vi bruge lokale resurser cirkulært til at skabe øget værdi og samtidig skabe jobs både på landsplan og lokalt,” siger forskningslederen.
Politiker: “Det er ‘so last season’ ikke at ville cirkulær økonomi”
De fleste kan ikke få armene ned af bar begejstring over ideen om cirkulær økonomi. Det gælder også danske politikere på tværs af fløjene.
“De primære fordele er jo lave produktionsomkostninger og bedre miljø,” siger Radikale Venstres erhvervsordfører, Ida Auken til F5.
“Der skal langsigtede målsætninger til for at indkøre cirkulær økonomi. Der kan laves fordelagtige leasingaftaler og bedre samarbejdsaftaler mellem det offentlige og det private,” fortsætter hun.
Spørger man Socialdemokratiets miljøordfører Mette Reissmann, er det ligefrem gammeldags ikke at være med på cirkulær økonomi-bølgen.
“Virksomhederne kan næsten kun tjene penge på det. Det er “so last season”, ikke at ville cirkulær økonomi,” siger Mette Reissmann. “Cirkulær økonomi frigiver økonomiske resurser på grund af lavere produktionsomkostninger. Det giver virksomheden mulighed for at investere. Meget gerne i yderligere innovation, forskning og udvikling,” siger hun.
Og fra den blå fløj lyder der også positive toner.
“Det er altid fornuftigt, at spare på resurser. Økonomisk politik handler om, at vi har begrænsede resurser. Derfor skal vi skabe økonomisk vækst,” siger Liberal Alliances erhvervsordfører, Joachim B. Olsen og fortsætter,
“Vi politikere skal fjerne unødvendig regulering og bureaukrati i forhold til cirkulær økonomi. Vi skal se på nye muligheder for at dele resurser og planlægge bedre. Og så skal vi give teknologien gode vækstbetingelser.”
Det er med andre ord, svært at få øje på nogen, der ikke er vilde med cirkulær økonomi. Og Rasmus Kjøng fra KALK A/S anbefaler det ligefrem til andre virksomheder.
“Jeg vil klart anbefale andre virksomheder, at se på bæredygtig produktion og indfase cirkulær økonomi,” siger han.