Hvordan omstiller du din virksomhed til den lynhurtige samfundsudvikling? Her er fem bud
Byggeindustrien er en præget af traditioner og flere hundrede års måde at gøre tingene på. Selvfølgelig er der forskel på, hvordan man byggede huse i Middelalderen og nu, men kravene fra kunderne er ved at ændre sig radikalt.
Byggebranchen står overfor en række nye udfordringer. Ressourcer er ikke længere en selvfølgelighed og derfor begynder flere og flere at tænke i, hvordan man kan genanvende de materialer, man allerede har brugt. Men det der “miljøvenlighed”, er det ikke noget, der er dyrt?
Nej! Det er det ikke nødvendigvis. For hvis du eksempelvis bruger en forretningsmodel, hvor du genanvender overskudsmaterialer eller kan bruge de samme produkter flere gange, så kan der være en økonomisk gevinst.
Herunder kan du se fem bud på nye forretningsmodeller i byggeindustrien.
Værdifulde råvarer
Hvad går det ud på?
Værdifulde råvarer handler om, at man kan erstatte sine råvarer med vedvarende materialer eller energier. Kan man bruge solenergi i stedet for strøm? Kan man bruge materialer, der kan komposteres? Det kan være materialer, som er fuldt genanvendelige eller biologisk nedbrydelige.
Ok, men er der et eksempel på nogen, der er gode til det?
Det gør den amerikanske tæppeproducent Shaw. Deres tæpper kan skilles ad igen, og så kan tæppefibrene genanvendes. Kunderne kan ringe, når de vil have gulvtæppet skiftet ud, og så henter Shaw dem igen, nedbryder tæppefibrene og laver nye tæpper. Råvarerne indgår altså i en cirkulær proces, hvor tæppefibrene ikke er nye, men allerede eksisterende. Det betyder, at man stort set omkostningsfrit – eller i hvert fald meget billigt – får adgang til råvarer. Samtidig skaber man gode kunderelationer, fordi kunden kan redesigne det produkt, de har købt.
Leje vs eje
Hvad går det ud på?
Det er ikke nødvendigvis den bedste løsning for forbrugeren at købe et produkt. Nogle gange er det mere optimalt at leje en løsning. Det kan enten være en model, hvor kunden lejer produktet i en periode, eller hvor kunden betaler for den tid, de bruger en service.
Ok, men er der et eksempel på nogen, som er gode til det?
Zumtobel NOW! tilbyder lys, som ifølge dem selv “betaler sig selv”. Der kommer en Zumtobel-ansat ud i virksomheden og optager data fra den eksisterende belysning. Derfra kan de afgøre, hvor mange penge der potentielt er at spare ved at skifte belysningen ud og i stedet abonnere på en løsning, kan Zumtobel give en samlet belysningsløsning, der kan implementeres og vedligeholdes af firmaet. Det giver strømbesparelse i firmaet, og man betaler et fast beløb for lejen af løsningen til Zumtobel.
Brugscyklus
Hvad går det ud på?
Modellen går ud på, at man forlænger produkternes levetid. Det kan eksempelvis være ved at upcycle, gensælge eller reparere materialer i stedet for at smide dem ud. Produktet vil leve så længe som muligt, og virksomhederne kan holde materialer ude af lossepladsen og i stedet fokusere på at opdage nye indtægtskilder.
Ok, men er der et eksempel på nogen, som er gode til det?
Danske Genbyg.dk genbruger byggematerialer. Det er brugte byggematerialer, som kan genanvendes. En slags Den Blå Avis til parketgulve, vinduer og elartikler.
Læs også: Genbrugshuse er faktisk en god forretning
Omdannelse af ressourcer
Hvad går det ud på?
I stedet for at køre materialer til forbrændingen, når man river en bygning ned, kan man ofte genanvende mange af elementerne. Måske ikke i lige dén form, som man først har anvendt dem, men måske kan de omdannes og bruges igen. Træ, beton, mursten er alle eksempler på materialer, som sagtens kan omdannes og genanvendes.
Ok, men er der et eksempel på nogen, som er gode til det?
YTONG er en betonvirksomhed, hvor alt spildmateriale ryger tilbage i produktionen. Samtidig genanvender de beton, der er blevet revet ned og laver ny beton ud af det. For det er betydeligt billigere end at lave et helt nyt produkt fra bunden.
Deleplatforme
Hvad går det ud på?
Modellen går i al sin enkelthed ud på, at du ikke nødvendigvis behøver eje noget for at kunne leje det ud. Du stiller blot en platform til rådighed, hvor brugerne så kan dele med hinanden. For Svend bruger måske ikke sin boremaskine hver dag, så derfor kan Lars låne den, når den ikke bliver brugt.
Ok, men er der et eksempel på nogen, som er gode til det?
Wework er erhvervslivets pendant til Airbnb. Wework er et stort kontorportefølje, der ligesom Airbnb ikke ejer de lokaler, de lejer ud. De råder dog over flere kontor-kvadratmeter, end du kan finde i Empire State Building. Selvom de ikke ejer et eneste kontor, har Wework en anslået ejendomsværdi på 5 milliarder dollars.