Content marketing er ikke nyt, men hvor det tidligere var nogle få virksomheder, der havde succes med strategien, vil alle nu være med
Content marketing er for alvor blevet et buzzword. Rigtig mange virksomheder forsøger at inkorporere content marketing i deres marketingmix. 82 procent af danske virksomheder arbejder nu med content marketing som en større eller mindre del af deres markedsføring. Og langt de fleste af dem vil producere mere indhold i 2016, end de gjorde i 2015. Det viser en undersøgelse, som BrandMovers har lavet på baggrund af 462 virksomheder.
Men hvorfor er content marketing så blevet så stort nu? Ifølge Jesper Laursen, CEO i BrandMovers og MediaMovers, skyldes det især den digitale udvikling. For hvor content marketing tidligere var et supplement til det almindelige marketingmix, er content marketing for alvor ved blive en del af .
“Kunderne har fået magten. Med sociale medier, søgemaskiner og den digitale udvikling, bestemmer folk i høj grad selv, hvad de vil se på. Mange bruger ad-blocker og zapper væk, når der kommer i reklamer. Derfor handler det om at levere relevant indhold, der kommer højt op i søgningerne på Google,” siger han.
For Google, som er den langt mest brugte søgemaskine på nettet, prioriterer indhold efter relevans og keywords. Øverst ligger der annoncerne, hvor det også fremgår, at det er reklame. Og brugerne er godt klar over, at de ligger øverst, fordi de har betalt for at ligge der, fordi de gerne vil sælge noget.
Når licenskronerne køber content
Og content marketing er for alvor ved at finde sin plads i virksomhederne. Virksomheder som RedBull sælger deres ekstremsport-programmer til kanaler som DR3. Med andre ord har de markedsført deres produkt så godt, at en licensbetalt kanal, der ikke må sende reklamer, sender programmer, der er lavet af RedBull. Jyske Bank har deres egen web-tv-kanal med 12 ansatte.
Læs også: Følgere er da noget, man køber
En af de ting, de gør, er, at have en placeringsagent ansat, der skal få Jyskebank.tv’s indhold placeret andre steder end kun på deres egne kanaler.
“Det kan man kun, hvis det ikke er en reklame. Indholdet er derfor rippet for Jyske Bank. Når man ser et indslag fra Jyskebank.tv, bliver banken sjældent nævnt. Det er nyhedshistorier, der handler om boligkøb, investeringer og så videre,” siger Jesper Laursen.
Vi har altid lavet content
Men faktisk er content marketing slet ikke et nyt begreb. Det er cirka ligeså gammelt som industrialiseringen. Og nogle af de mest succesfulde findes stadig i dag.
Den amerikanske traktorproducent John Deere var blandt de allerførste til at lave content marketing. De har siden 1895 udgivet landbrugsmagasinet The Furrow med stor succes. Og Michelin-guiden er også et eksempel på en content marketing.
Læs også: Growth-hackeren er marketingafdelingens tronraner
Det franske dækfirma publicerede den første restaurantguide i år 1900. På det tidspunkt var der færre end 3000 biler i Frankrig, så efterspørgslen på dæk var mildest talt begrænset. Den prestigefyldte guide blev lanceret for at skabe større efterspørgsel på biler, og dermed også dæk. Den første guide blev trykt i 35.000 eksemplarer og givet væk gratis, og indeholdt ud over restaurantguiden både kort, guides til at skifte bilens dæk og andre brugbare fif til køreturen.
Men det er ikke kun i udlandet, content marketing har haft tidlig succes. I slutningen af 1950’erne faldt smøreksporten til England kraftigt. Danmark endte med et stort overskud af smør. Derfor lancerede den samlede mejeribranche en fælles strategi. En del af den strategi var, at de satte to husholdningslærerinder i et køkken i en kælder i Aarhus i 1962. Karolines Køkken. Her blev de første Karoline-opskrifter udviklet. De skulle inspirere danskerne til opskrifter, hvor der indgik smør, så overskudssmørret kunne blive solgt.
Mangler strategier
Men hvis man skal have ligeså stor succes som RedBull og Jyske Bank, kræver det andet end blot at sætte nogle folk til at lave noget indhold. For undersøgelsen viser, at hele 75 procent af de virksomheder, der har content marketing som en del af deres marketingmix, ikke har en nedskrevet strategi for det. Og det undrer Jesper Laursen, for i en virksomhed har man en strategi for alt andet.
“Hvorfor har man en strategi? Det har man for at vide, hvor man skal hen. Ellers går afdelingerne i hver sin retning. Hvis man har en plan, er der meget større chance for, at det, man laver, virker,” siger han.
Men hvor skal man så starte? Ifølge Jesper Laursen skal man starte med at opbygge et godt forhold til kunden. De skal stole på det indhold, de får leveret.
“Tænk stort, men start småt. Content marketing handler om at have en god relation til kunden. Og det tager tid at opbygge. Men hvis man formår at skabe en god relation, har man også venner for livet,” siger Jesper Laursen.