Engelske Crowdcube er på vej ind på det danske marked. De skaffer finansiering til virksomhederne, som bankerne ikke tør røre ved
Crowdfunding kan gøre helt almindelige mennesker uden bugnende bankkonti til angel investors. Det mener Søren Stenderup, der er direktør for Crowdcube, som netop er kommet til Danmark.
“Tidligere skulle man kende en advokat eller de folk, som var i gang med at starte en virksomhed op for at kunne investerer,” forklarer han.
Det skal man ikke længere. Med Crowdcube og lignende finansieringsmodeller kan alle med adgang til internettet sidde derhjemme og finde kapitalsøgende virksomheder med potentiale.
“Det gør hele processen transparent. Og mange business angels er begyndt at foretrække det fremfor at sidde til et angel-møde hver måned og høre fire firmaer fremlægge deres planer.”
Minimuminvesteringen hos Crowdcube ligger på 1000 kroner. Ifølge Søren Stenderup, et leje, “hvor alle kan være med.” Men gevinsten kan være tifoldig. Eller ende i vasken. Det er i sandhed high risk og high reward.
“Vi har fundet et hul i markedet”
Søren Stenderup har tidligere arbejdet i England, hvor han stødte på Crowdcube-konceptet. Nu er han dansk franchisetager og ser positivt på mulighederne for firmaet.
“Vi har ingen uvenner. Vi er ikke i gang med at disrupte en branche,” siger han og uddyber.
“Bankerne er ikke interesserede i at yde lån til de her virksomheder, og det er der ikke noget mærkeligt i. Samtidig er skalaen for lille til, at børsmæglere er interesserede. Så vi har fundet et hul i markedet.”
“Jeg mener, at vi er bankernes bedste ven. Jeg vil ikke deltage i kritikken der er af, at bankerne ikke vil stille kapital til rådighed for de mindre startup-virksomheder. Men forhåbentligt kan de små firmaer, vi hjælper igang, blive gode kunder i bankerne, når de er blevet mere etablerede.”
Venter på Finanstilsynet
Søren Stenderup fortæller, at Crowdcube er underlagt de samme regulationer som andre spillere i finanssektoren. Man skal overholde prospektregler, foretage ‘hvidvask- og kend din kunde-tjek’, anvende fondsmægler og have en klageansvarlig. Og fordi crowdfunding-fænomenet er nyt, så tager processen med de forskellige myndigheder endnu længere tid.
“Det har været en lang rejse med Finanstilsynet. Alt, hvad vi laver, skal være godkendt, inden vi går ud i markedet. Jeg håber, at vi kan være i gang om en til to måneder, men det er svært at spå om. Men allerede nu er vi i dialog med flere spændende virksomheder.”
Crowdcube har på fire år i England finansieret 167 nye virksomheder. Den danske version vil også åbne op for, at vi her til lands kan investere i lovende svenske og engelske virksomheder.
Ikke en sikker succes
Selvom Crowdcubes koncept har vist sig bæredygtigt i udlandet, er det dog ikke ensbetydende med, at det kan overføres her til landet. Det mener formand for Dansk Crowdfunding Forening Frederik Ploug Søgaard.
“Der skal ikke være tvivl om, at det bliver en udfordring at få sådan en platform til at løbe rundt her i Danmark. Vi har en lidt konservativ investeringskultur, og det er et langt mindre marked. At Crowdcube er en succes i England, er ikke ensbetydende med, at de bliver det i Danmark. Men som forening vil vi gerne hjælpe til med at bevise, at det godt kan lade sig gøre,” udtaler han og uddyber:
“I den forbindelse bliver det rigtig vigtigt, at de første cases er succesfulde og når i mål. Så der skal lægges en masse tid i at finde de rigtige virksomheder.”
Frederik Ploug Søgaard mener, at mange angel investors fortsat vil deltage i private møder, hvor de kan nå større indflydelse på deres investering. Men han mener dog alligevel, at Crowdcube kan appellere til en vis type:
“Der skal nok være nogle folk derude, som har noget risikovillig kapital på toppen af opsparringen og som har en fritidsinteresse i iværksætteri. De vil gerne have muligeden for nemt og hurtigt at købe en slags lodsedler for 10.000-20.000 kroner i et par start-ups, som de deler visioner med og ser potentiale i.”