Der er absolut ingen grund til at hemmeligholde brugerinvolvering i produktudviklingen. Tværtimod er det et utrolig godt markedsføringsredskab
Crowdsourcing har længe været et buzzword i indenfor forretningsudvikling, hvor mange virksomheder for længst har set værdien i at involvere brugerne i innovationsprocessen.
Men det populære koncept er ikke bare godt produktudvikling, viser en en række rapporter.
Ifølge flere undersøgelser sælger brugergenererede produkter faktisk bedre end designerskabte produkter.
Men ifølge et nyt studie fra Harvard University bruger mange af de virksomheder, der benytter sig af crowdsourcing, det ikke aktivt i deres markedsføring.
Det kan virke paradoksalt, og derfor har forskerne også kigget på, om det kan betale sig at hemmeligholde, at et produkt er lavet af målgruppen selv. Det korte svar er NEJ!
“Se, jeg har lavet den”
I korte træk er det en enormt god idé at gøre brugerne opmærksomme på, at et produkt er udviklet af kunderne selv. Ifølge Harvard Business Review sælger crowdsourcede produkter nemlig bedst, når markedsføringen kører på, at det er kundernes værk.
Man kan selvfølgelig også gøre hele indsamlingen til et marketingtrick. Chipsproducenten Lays har flere gange kørt kampagnen “do us a flavor”, hvor forbrugerne kan komme med bud på kommende smagsvarianter. Det er der kommet nogle… interessante chipsvariationer ud af. McDonald’s har crowdsourcet burger-variationer i Danmark, hvor de tre vindere kom på menukortet.
Men crowdsourcer man ideer mere bag lukkede døre, kan det altså også sagtens være en fordel at bruge. For vil du ikke hellere købe bleer, hvis mødre har været med til at udvikle dem?
Undersøgelsen fra Harvard viser i hvert fald, at kunder reagerer på, at deres behov bliver hørt. Produktet fremstår ganske enkelt som af højere kvalitet, hvis ideerne er forbrugergenererede.
Eksklusivitet forbeholdt designere
Det er dog ikke alle produkter, der skal crowdsources eller markedsføres som crowdsourcede. Brands af høj værdi, tænk eksempelvis på Prada, får næppe noget ud af, at almindelige kvinder har designet deres tasker – for her betaler man netop penge for, at en designer har udviklet et produkt af høj kvalitet. Hvis alle kan komme med ideer sender det derfor det forkerte signal i forhold til eksklusivitet, som Prada er kendt for.
Samtidig er det ikke alle områder, kunder ved nok om til at komme med ideerne. Komplekse højteknologiske produkter har kunderne ikke indsigt nok i til at vide, hvad der kan svare sig designmæssigt og funktionsmæssigt at udvikle.