Antallet af hjemmesider og tjenester, der skal håndtere vores digitale arvegods vokser. Om få måneder vil it-innovatør og enkemand lancere en dansk løsning, der samarbejder med cpr-registret
Familiefotos, videooptagelser, kærestebreve, musik-filer og vigtige dokumenter fra banken.
Flere og flere af de ting, som vi for få år siden ville lægge i kommodeskuffen eller stille i en mappe på reolen, ligger i dag et sted ‘på nettet’ beskyttet af brugernavne og kodeord. Og det skaber i stigende grad problemer, når vi går hen og dør. Ja, det kan faktisk være en mildest talt uoverskuelig opgave at få styr på de digitale ejendele, når man har mistet nogle, man holder af.
Det oplevede Claus Rud, der er direktør i firmaet Digital Information, da han mistede sin kone for seks år siden. Derfor fik han idéen til at lave hjemmesiden mitdigitaleliv.dk. Et site, der skal hjælpe pårørende med at få adgang til- og overblik over de mange tusinde filer, som den afdøde har efterladt online.
“Min kone havde for eksempel lagt alle vores familiebilleder på nettet. Men jeg anede ikke hvor. Så de lå og flød derude et sted, hvor jeg ikke kunne få adgang til dem. Og selvom jeg er IT-mand, så var det en kæmpe opgave at finde dem frem. Jeg vil gerne hjælpe andre med at undgå den oplevelse,” fortæller han.
Indtil videre finansierer han selv projektet, men er sammen med holdet bag på udkig efter fonde og investorer og forventer under alle omstændigheder at lancere sitet i starten af sommeren.
Forbered døden, mens du er i live
Når mitdigitaleliv.dk rammer internettet vil almindelige dødelige danskere kunne oprette abonnement på tjenesten, som blandt andet hjælper dig med holde styr på de hjemmesider og tjenester, du bruger på nettet samt dine brugernavne og kodeord. Brugere logger ind med nem-id, så sikkerheden er iorden, og sitet kommer til at samarbejde med CPR-registret, så mitdigitaleliv.dk får direkte besked, når et medlem forlader livet.
Efter døden bliver oplysningerne fra mitdigitaleliv.dk sendt gennem skifteretten til den arving, der står for at tage sig af afdødes jordiske arvegods. Og holdet bag mitdigitaleliv.dk lukker og slukker for de konti på sociale medier, som den afdøde har bedt om at få slettet.
Digitalisering skaber problemer efter døden
Mitdigitaleliv.dk er et rigtig godt og tiltrængt initiativ. Det mener Astrid Waagstein, der i 2013 skrev afhandlingen ‘Døden i den digitale tidsalder.’ Her satte hun fokus på, at vores digitale arv risikerer at forsvinde, når vi dør, fordi alt for få tænker på at sikre den, og fordi den slags ofte er gemt bag brugernavne og adgangskoder.
“Vi lever mere og mere af vores liv på nettet, og det skaber nogle helt nye problemer i forhold til døden. Vi efterlader ikke længere kun fysiske ejendele, men også en stor digital arv. Derfor er der et stort behov for, at der er nogle, der skaber overblik og retningslinjer, fordi det her felt er så komplekst, og fordi der i høj grad er brug for funktionaliteter, der giver brugerne ejerskab over deres digitale ejendele,” siger hun.
Det kan nemlig være rigtig svært for pårørende at få adgang til afdødes digitale ejendele, hvis man ikke er i besiddelse af brugernavne og kodeord.
Digitale bedemænd: En ny branche
Mitdigitaleliv.dk er heller ikke de eneste, der har forsøgt at komme med nye hjælpemidler til at komme godt igennem den digitale død. I efteråret 2013 blev servicen Aftercloud lanceret i Danmark, her kan man få hjælp til at lukke konti på de sociale medier og lave en mindeside. Samtidig har Landsforeningen Liv og Død tilføjet ‘den digitale arv’ som et punkt, man kan udfylde i dokumentet ‘min sidste vilje,’ som man kan downloade på deres hjemmeside.
Og i USA er problematikken også blevet diskuteret i en årrække. Her findes flere løsninger, der tilbyder at opbevare lister over private adgangskoder, men de kan ikke som i Danmark blive automatiserede via et CPR-register.
Claus Rud og hans bagland er stadig i tvivl om, hvad et abonnement på mitdigitaleliv.dk skal koste. Men han regner med, at det kommer til at koste 100 kroner for et års abonnement. Og 600 kroner for et helt liv.