Drop Apple, drop paranoiaen og donér dine personlige data til staten og andre organisationer, der vil gøre verden bedre, siger cyborg
Slap af.
Er du en af de mennesker, der oprigtigt er bekymret over alle de forfærdeligheder, som Apple, Google og NSA kan udrette med dine personlige data fra mobilen? Så skal du til at slå koldt vand i blodet og i stedet rette det kritiske blik mod den, der faktisk producerer de omdiskuterede data – nemlig dig selv.
Det mener Chris Dancy. Den amerikanske selvmåler, der kalder sig selv for en mindful cyborg, og som hver dag bruger 700 sensorer til at måle sin egen hjerterytme, sit stressniveau, kalorieindtag, underholdningsforbrug, sine omgivelsers luftfugtighed, sin bils hastighed, belysning og optager reallyd og billeder næsten hvert sekund – bare for at nævne et par stykker.
Chris Dancy er kendt verden over, som nutidens svar på en 68’er, der har begravet sig dybt og inderligt i teknologiens og big datas fremtidspotentialer. For nylig gæstede han NextM-teknologikonference i København og delte verbale lussinger ud til os som dataproducenter og prædikede om fremtiden og potentialet for den ressource, som quantified self-målinger også er.
Alien kommer!
Som før Galileis tid, hvor vi troede jorden var universets centrum, fumler vi stadig i blinde, når det kommer til data. Vi dæmoniserer det, vi ikke forstår, og vi forstår ikke potentialet for eksempel big data og digitale selvmålinger, udover de personlige kvaliteter, det har for selvmåleren selv, mener Dancy.
“Hvis vi gav NASA adgang til alle verdens iPhones i bare én time, så kunne vi med den quantifeid self-data, der er tilgængelig der, finde kuren til kræft, ensomhed, vold i hjemmet, analfabetisme og mange andre alvorlige problemer, som verden lider under i dag.
“I den tidlige astronomi kiggede vi ud i rummet efter rumvæsner, og spurgte os selv: Kommer der nogen for at slå os ihjel derude fra nu? Men de kom aldrig, og vi blev klogere – og begyndte at udforske videnskabens virkelige potentiale i stedet. Det samme er ikke sket inden for det teknologiske felt endnu. I øjeblikket er vi kun i det stadie, hvor man stadig spejder ud i mørket efter det onde”, siger han, da magasinet F5, møder ham på en kaj i Nordhavn.
På kanten af en ny verden
Ifølge Chris Dancy lever vi midt i den fjerde industrielle revolution. I det 20-århundrede så vi industrien blive rystet af elektronikkens fremfærd med it-systemer og automatisk fabriksproduktion. Nu bliver vi rystet påny. Blandt andet af de såkaldte cyberfysiske systemer, med sensorer og indbyggede computere, der styrer alle mulige processer og systemer ude i den fysiske virkelighed.
Chris Dancy mener, at potentialet i de personlige selvmålinger, som alle foretager gennem deres devices, har et revolutionerende potentiale, hvis vi begynder at bruge dem fornuftigt.
“Jeg mener, at de potentialer, man bør begynde at udforske igennem quantified self-data, er de mere positive sider af menneskeligheden”, siger han.
[fakta_boks_start]
Fakta om quantified self
Quantified self er en metode til at samle data omkring alle dele af ens person, krop og sind, med det formål, at kunne forbedre sig selv og sin performance. Teknologiske fremspring som bigdata, apps og sensorer har gjort det muligt at måle stort set alle dele af individet. Hvor godt man sover, ens humør og ens mentale og fysiske tilstand, man kan altså kvantificere sin krop og sit sind ned til mindste detalje.
[fakta_boks_slut]
Læs også: Følelses data bliver større end internettet
For gør vi det, kan regeringer og virksomheder tilsammen skabe resultater, der er gode for alle mennesker – og ikke kun for de rige selskaber, der sidder på alle data i øjeblikket.
“Hvis vi gav NASA adgang til alle verdens iPhones i bare én time, så kunne vi med den quantifeid self-data, der er tilgængelig der, finde kuren til kræft, ensomhed, vold i hjemmet, analfabetisme og mange andre alvorlige problemer, som verden lider under i dag. Eller hvis offentlig overvågning kunne begynde at kigge efter data på det gode menneske, i stedet for det onde menneske. Dét mener jeg, er potentialet for fremtiden”.
Læs også: Datastrid: Fingrene væk fra min data!
Data er den nye valuta
De massive datamængder har et langt større potentiale for offentlige myndigheder, når først de når dertil, hvor de ikke længere ser spøgelser alle vegne, mener Chris Dancy. Data er lig med magt, og kan derfor bruges politisk.
“Regeringer sidder på gigantiske datasæt af menneskelig adfærd. Hvis de begynder at bruge dem mere fornuftigt, kan vi skabe en langt lysere fremtid.”
Men det gør de desværre ikke, og derfor ser det dataøkonomiske verdensbillede temmelig skævvredet ud for tiden, forklarer han.
“I dag er virksomheder er langt mere magtfulde end staten. Den dag Apple for eksempel begynder at flekse deres politiske muskel, så har vi balladen”, siger han.
“Apple er den amerikanske regering langt mere overlegen både økonomisk, men også når det kommer til mængden af data.”
“Tænk hvis Apple var ledet af muslimske ledere, så ville regeringen sige, de var terrorister – men fordi det er hvide mennesker i Silicon Vally, så er de gode mennesker”, tilføjer Dancy med et konspiratorisk smil.
Sæt mærkat på vores data!
Chris Dancy er langt fra dataforskrækket og lige nu kan enhver få indblik i hans personlige data, hvis de gider besøge hans hjemmeside.
Men når han taler om fremtiden, mener han, at både borgere og myndigheder bør skabe nogle gode rammer for datasikkerhed. For eksempel med certifikater og varedeklarationer, som man kender det fra nøglehulsmærket, svanemærket og økomærket på fødevarer.
“Vi skal som forbrugere og borgere begynde at foretage smarte og velovervejede valg i cyberspace – ligesom vi er blevet gode til at tage gode madvalg”, siger Chris Dancy.
“Vi har ændret vores madvaner til de bedre – efter vi er begyndt at sætte mærkater på madvarer. Det gør det jo naturligvis nemmere at foretage et sundt valg på et oplyst grundlag – den mekanisme skal vi have overført på de valg, vi tager i cyberspace”, siger han.
Læs også: Supercomputeren Watson flytter ind i din iphone
Giv data til en god sag
For skal man følge Chris Dancys logik om, at data er magt, så skal vi som forbrugere nøje overveje, hvem vi giver vores data til.
Og imens Apple og den amerikanske efterretningstjeneste slås om adgangen til en afdød terrorists iphone, så mener Chris Dancy, at vi skal tilbage til igen at stole på regeringen og de offentlige myndigheder. Vi skal have tiltro til, at de gør det de er bedst til, nemlig at passe på os og tage vare på vores behov som borgere med frie valg i en form for cyberdemokrati, mener han. Og derfor er det staten, vi skal forære vores personlige data til.
“I fremtiden skal vi bestemme gennem vores digitale adfærd. Vi skal give magten til de mennesker og systemer, der er bemyndiget til at træffe nogle gode valg for os,” siger han og fortsætter:
“Vi skal altså støtte institutioner og algoritmer gennem vores digitale gøren og laden. Det er her det bliver svært at begribe – for hvordan bemyndiger eller støtter man en algoritme?”, spørger Dancy.
Chris Dancys svar er, at man skal støtte de digitale services, der giver os informationer, der hjælper os til at leve det liv, vi ønsker os og ikke digitale services, der gemmer ting for os og nægter gennemsigtighed.
Sådan er det dog langt fra i øjeblikket, hvor vi forærer vores data væk gratis. Det må betyde, vi ikke værdsætter dataen nok, mener Chris Dancy.
“Det handler i alt for høj grad om at få ting gratis i dag. Facebook skjuler den data de samler om os. Hvis de havde konkurrence, så ville det problem ikke være så stort. Så ville de være nødt til at være mere transparente, og brugerne vil have et bedre udgangspunkt for at tage de gode og “sunde” teknologiske valg. De findes ikke endnu – men det kommer”, siger han.
Ifølge the mindful cyborg skal vi nå dertil, hvor vi skaber vores egen personlige privacypolitik. Vi er ifølge Dancy alt for forblændet af at bruge de produkter, der gør det nemt for os. Produkter, som er drevet af en høj grad af bekvemmelighed. Han nævner fx selvkørende biler, iphones, og at vi vil kommunikere med vores ting.
Problemet her er, at vi ikke er kritiske overfor, at nemhed eller gratis tilbud, ofte har den hage, at man giver køb på tung personlig data.
Er selvmåling selvmål?
Mange mener, at virksomheder skal tage mere hånd om kundernes datasikkerhed.
I Danmark er det for eksempel muligt for virksomheder at lave et privacykompas på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, men ifølge Dancy er det den sag vendt på hovedet.
“Det er den private person, der er sin egen privacys største fjende – hvis vi ikke åbner øjnene for, hvor meget data vi selv deler bare ved at åbne vores Apple-devices, så er der lang vej igen. Behovet for transparens, skal komme fra det enkelte individ og ikke oppefra,” mener Dancy.
Læs også: Kundernes privatliv bør være virksomhedernes hovedpine
Vi skal som individer lære at navigere i den datarevolution, der bruser af sted om ørene på os lige nu. Og om få år, vil det ikke virke så svært, som det gør i dag.
“Det bliver en svær vej derhen, men måske allerede om to år vil det være nemmere at navigere i – og det bliver helt sikkert ultra svært på vejen. Men det er nu engang sådan videnskab bliver til.”
[fakta_boks_generel_start]
Fakta om Chris Dancy
Chris Dancy er blevet betegnet som the world’s most connected human. Han har en baggrund inden for dataanalyse og softwareudvikling og for nylig stoppet som Chief Digital Officer og Senior Vice President hos Healthways. I dag er han fuldtidsplatform der, igennem 700 sammenkoblede enheder hver dag måler sit velbefindende direkte på og i kroppen, i hans hjem og i hans bil – både gennem fysiske målinger, foto og lydoptagelser. Dancy har udviklet et nyt sundhedsovervågningsapp ved navn Compass, og han vil være sin egen data-Wikipedia, og vil oplyse resten af verden om potentialerne og risiciene ved quantified self-data.
[fakta_boks_slut]