Neil Harbisson har fået indopereret antenne, så han kan høre farver. Verdens første cyborg mener, at det er helt naturligt
Han ligner en kliché fra en af 80’ernes mere syrede science fiction-film. Iført tøj i pangfarver, grydefrisure og ikke mindst med en antenne stikkende frem fra kraniet som en form for menneskeligt periskop vækker Neil Harbisson i den grad opsigt.
Voksne mænd bliver forvandlet til små, nysgerrige drenge, når Neil Harbisson kommer gående forbi.
Men manden, som af mange kaldes verdens første cyborg, er ikke blot en omvandrende gimmick. Det står klart efter, at han har indtaget scenen på teknologifestivalen Trailerpark I/O i København.
Koncist, køligt og med humoristisk overskud fortæller han om baggrunden for at vælge et liv som cyborg.
Fra farveblind til cyborg
Neil Harbisson er født med en ekstrem grad af farveblindhed. Han kan kun opfange verden i grå toner. Derfor følte han, at han gik glip af noget essentielt, som alle andre forstod.
“Der er farver alle vegne. Og der var et socialt element ved farver, som virkelig generede mig,” fortæller han. “Bare tænk på Green Peace, Bluetooth, Yellow Submarine, James Brown og det store land ved navn Grønland, som sikkert slet ikke er grønt. Jeg forstod ikke noget af det. På mange områder er man handicappet som farveblind.”
Britiske Neil Harbisson, der er opvokset i Spanien, fortæller, at der desuden er overraskende mange dagligdagsting, som er besværlige for farveblinde.
“Man farer let vild som farveblind i Tokyo,” siger han og viser et gråtonet billede af byens metrokort. Alle linjerne har deres egen farve, men i sort/hvid-versionen ligner det en gigantisk og uoverskuelig omgang kluddermor.
Kan høre farver
Træt af sin gråtonede verden søsatte Neil Harbisson i 2003 et projekt med en medstuderende, hvor en sender skulle gøre ham i stand til at ‘høre’ farver. En lyssensor skulle ganske enkelt oversætte de forskellige farver til toner. I starten virkede sensoren med seks farver, men med tiden er der kommet mere end 300 farvetoner til.
Neil Harbisson blev begejstret for sensoren og tænkte, “hvorfor får jeg den ikke bare indopereret, så jeg kan høre farver permanent?”
Som sagt så gjort. Harbisson vendte sig mod naturen for inspiration, og en antenne var oplagt.
“Der er mange insekter, som har antenner på hovedet,” fortæller han.
Men der var en hurdle. For selvom læger nu om dage silikoneopererer både det ene og det andet, er villigheden til at installere teknolgi noget mindre,
LÆS OGSÅ: Hjernedoping kan gøre danske ledere dobbelt så effektive
De fleste kirurger, Harbisson kontaktede, mente, at det var både uetisk og ulovligt at foretage indgrebet.
Til sidst lykkedes det dog Harbisson at finde en læge i Katalonien, som ville foretage det kontroversielle indgreb under forudsætning af total anonymitet. Et lille område hår blev barberet bort, og antennen blev installeret med skruer i kraniet. I lægejargon siges det, at antennen er osseointegreret, fordi den sidder direkte fast i knogle. Det har den nu gjort i mere end 10 år.
Udover en lyssensor indeholder antennen også et lydmodul og en internetforbindelse. Det betyder, at Harbisson kan modtage farver og telefonopkald via wifi.
Kan se infrarødt
I dag er Neil Harbissons krop smeltet sammen med teknologien. Påstår han selv.
Han kan høre ultraviolet lys, så han ved, hvornår det er en dårlig dag at opholde sig for længe i solen. Og han kan spotte infrarødt lys, så han kan også høre, hvornår banker har deres sikkerhedssystemer slået til (overraskende sjældent, påstår han).
Men en af de største ændringer i Harbissons dagligdag er måden han klæder sig på.
“Før tog jeg tøj på for, at det skulle se godt ud, nu klæder jeg mig på, så det lyder godt,” siger han.
Harbisson, der er en skolet musiker og pianist, mener, at han kan klæde sig, så han har en sang ‘på’, og angiveligt er et af hans favorit-outfits 60’er-hittet Moon River.
Harbisson har også indrettet sit hjem efter de mest vellydende farver. Men soveværelset er neutralt, for det kan også blive for meget med alle de biplyde.
En af de mere underfundige analyser fra Harbisson går på, at mennesker ikke er sorte eller hvide. De er i stedet enten en ‘lys eller mørk nuance af orange’.
Forkæmper for cyborg-rettigheder
Nu rejser Neil Harbisson rundt i verden som en forkæmper for cyborg-rettigheder. Han har godt nok endnu ikke så mange artsfæller. Men alligevel. Det er jo fordi myndighederne ikke har ja-hatten på.
Efter et langt tovtrækkeri med Storbritanniens paskontor har Harbisson fået lov til at
have et billede med sin antenne i passet. Det har gjort det juridisk muligt for den britiske cyborg at passere igennem sikkerhedskontrollen i alverdens lufthavne.
“Men lufthavne hader mig stadig,” siger han lakonisk.
Selv er Harbisson sikker på, at fremtiden kommer til at byde på mange flere af hans slags.
“Man siger, at det er unaturligt med en antenne, der kan opfange lyde, men det er tværtimod meget naturligt. Mange dyr har sanser, som mennesker ikke har. Jeg vil i stedet opfordre folk til at tænke over, hvilke sanser de gerne vil have i fremtiden,” siger han.
LÆS OGSÅ: Hjerne-strøm kan gøre dig skarpere