Et hold amerikanske forskere arbejder på at ekvipere græshopper med avanceret teknologi, der vil gøre dem til det perfekte bombesøgningsværktøj
“Okay, gutter, send bombegræshopperne ind,” er muligvis en sætning, man en dag vil høre en politibetjent sige.
Måske… På Washington University i St. Louis arbejder man på at udvikle en metode til at udnytte den veludviklede lugtesans, som græshopper besidder. Målet er at kunne bruge selvsamme insekter som bittesmå “bombehunde”, der med lethed kan opsnuse de kemikalier, der bruges i sprængstoffer.
Planen er ikke så lidt kompleks. Skal man forvandle en græshoppe til en højteknologisk bombesøger skal den have nogle varmegenererende, plasmon-“tatoveringer” på hver vinge, som kan kontrolleres. Da græshopper altid vil forsøge at styre væk fra varme, kan man på den måde styre kræet i den retning, man nu vil.
Til gengæld har græshopperne en helt naturlig og ekstremt følsom sans for kemikalier, som er langt bedre end noget som helst kunstigt konstrueret. Projektleder Baranidharan Raman agter derfor at bruge græshoppernes naturligt stærke næse og tilslutte små elektroder til insekterne, som overvåger og sender data fra deres hjerner. Gennem disse data vil det være muligt at fastslå, hvilke kemikalier græshopperne kan lugte.
“Hvorfor skulle man genopfinde hjulet? Hvorfor ikke udnytte denne biologiske løsning? Det er filosofien. Selv state-of-the-art teknologi har kun meget få sensorer. Kigger man på insektets følehorn finder man flere hundrede sensorer af forskellige typer,” forklarer Raman.
Et godt alternativ
Dyr har længe været brugt til at finde sprængstoffer. Og hunde er uden tvivl effektive. Men bliver det for varmt, begynder de som bekendt at gispe lidt efter vejret. Små cyborginsekter har derimod fordele, såsom at de er små nok til at bevæge sig ind på områder, der ellers er utilgængelige og samtidig har en markant lavere risiko for at udløse en eventuel eksplosion.
Raman understreger da også, at hundes lugtesans stadig uden sammenligning er den bedste, når det gælder andet politiarbejde og det medicinske område. Til gengæld er tiden og indsatsen i forhold til hundenes træning samt vanskelighederne ved at trække informationer ud af deres noget mere udviklede hjerner end insekternes, en ulempe. Derfor kan græshopperne være et muligt alternativ til nogle af funktionerne, såsom netop bombesøgning.
Ifølge projektlederen kan forskerholdet begynde at teste de første prototyper indenfor et år, og hvis alt går vel, vil de første cyborgbombegræshopper være på vingerne om to år.