Siden dankortets fødsel har forbrugerne ønsket sig ét kort, der kan det hele. Nu ser det ud til, at NETS har tænkt sig at give os lige netop dét – Men de er ikke de eneste.
I fremtiden kan du nøjes med ét kort, når du vil samle point og rabatter i butikkerne. Nets har nemlig lanceret en ny funktion, der gør det muligt for forretningerne at knytte deres kundeklubber til dankortet. Det betyder, at dankortet kan erstatte dine kunde –og medlemskort, så rabatter og point i stedet bliver registreret, når du betaler med dankortet.
Nemmere for både butikker og kunder
”Det skal være nemt, enkelt og ikke mindst effektivt, når man betaler med dankort. Derfor har vi valgt at give forretninger og udbydere af kundeklubber mulighed for at koble deres klubber direkte til dankortet – så deres kunder slipper for at medbringe og registrere deres klubkort, hver gang de betaler,” siger Mette Munck, der er senior manager i Nets med ansvar for dankort, i en pressemeddelelse.
Stort ønske fra forbrugerne
Det er en rigtig positiv udvikling, mener ekspert i betalingsteknologi Henning N. Jensen, der ejer konsulentvirksomheden PlusCON. Han er tidligere markedschef i Pengeinstitutternes Betalings Service og har fulgt Dankortet fra begyndelsen.
”Danskerne har ønsket sig ét kort til det hele, siden jeg startede med at arbejde hos dankortet i 1984, dengang fik de ét kort til alt betaling – nemlig dankortet. Og nu får man mulighed for at knytte medlemsklubber til det kort, så det er helt klart en god udvikling,” siger han.
Han tror, mange butikker vil være meget interesserede i at benytte de nye muligheder, fordi dankortet er danskernes yndlingsbetalingskort.
”Dankortet bliver brugt mere end en milliard gange på et år, og der er udstedt mere end fem millioner dankort og visa-dankort, så det er mest sandsynligt, at når du betaler for din vare i en butik, så betaler du med dankortet. Derfor er det er en fordel for butikken, hvis deres kundeklubber arbejder sammen med dankortet,” siger han.
Det ser meget attraktivt ud
Det kunne godt blive en succes, mener Nikolaj Nørgaard, der er direktør i Danmark for den svenske konsulentvirksomhed Kaplan RM, som har hjulpet flere danske virksomheder med kundeklubber.
“Prisen er konkurrencedygtig og kunderne har allerede dankort, så det kunne godt være særdeles attraktivt for de danske detailvirksomheder,” siger han. Det vil dog, ifølge ham, også komme an på tilgængeligheden og udvekslingen af data, hvor stor kommerciel udbredelse NETS løsning til kundekort vil få.
Betalingskort er nemlig underlagt nogle særlige regler i forhold til at indsamle informationer om kundernes adfærd, og det kan gøre det svært for butikkerne at lære kunderne at kende gennem deres køb, så de kan målrette deres kampagner. Og hvis ikke NETS har taget højde for det problem, er det ikke nødvendigvis en særlig god forretning for butikkerne. Eller brugerne for den sags skyld, mener han.
”Det kan give begrænsninger, i forhold til at være medlem af en klub, fordi kunden mister de målrettede tilbud. Og for butikkerne fordi kunderne reagerer mere på målrettet information,” siger han.
Der er også andre muligheder
Nikolaj Nørgaard synes, at det også kan være interessant for butiksejerne at kigge på, hvordan andre lande udvikler kundeklubber og mener, at der kan være andre inspirerende løsninger, som kan konkurrere med dankortets nye funktion.
I England er der for eksempel kundeklubben Nectar, hvor en række virksomheder arbejder sammen i én klub med ét klubkort på tværs af brands. Også i Tyskland er den slags kundeklubber udbredte.
Der er dog ifølge Nikolaj Nørgaard ingen tvivl om, at det er en tendens, at virksomheder gerne vil knytte deres nye løsninger til de kort, folk allerede har i stedet for at give kunderne mere plastik.
Sidste år lancerede Statoil appen ”Statoil EKSTRA,” der gør det muligt for kunderne at samle rabatter og fordele med deres betalingskort. Og for nylig kom det populære britiske koncept Cashbackapp til Danmark. Appen gør det muligt at få penge tilbage som en slags belønning, når man handler i udvalgte butikker. Indtil videre kan den kun benyttes i netbutikker, der bruger e-pay. Men folkene bag appen håber, at den snart kan bruges alle steder.
Hemmelige forhandlinger med Nets
Både Statoil og holdet bag Cashbackapp forhandler i øjeblikket med Nets for at få rammerne for deres løsninger på plads i forhold til at bruge dankortet i deres systemer. Detaljerne i forhandlingerne er hemmelige, men ifølge Søren Winge, der er kommunikationschef i Nets, er et af omdrejningspunkterne gebyrer.
“Vi er i dialog med Statoil, og vi skal have en dialog med Cashback om de nærmere vilkår omkring, hvordan de kan bruge dankortet i deres løsning,” uddyber han.
Tre fjerdedele af alle forbrugere er i dag medlem af mindst en kundeklub, viser tal fra Konkurrence- & Forbrugerstyrelsen. Og det er måske ikke overraskende især kvinderne, der svinger kundekortene.
81 af kvinderne har mindst et loyalitetsklub-kort. For mænd er tallet 63 pct., viser tal fra Foreningen for Dansk Internethandel.
FAKTA:
- Hvis en forretning vil tilknytte deres kundeklub til dankortet, skal der først laves en aftale med Nets, og løsningen skal godkendes.
- Forretningen skal betale op til 50 øre pr. kvartal til Nets for hvert Dankort, der er tilknyttet. Til gengæld sparer forretningen penge til kortudstedelse og administration.
Kilde: Pressemeddelelse fra Nets