Norge har lige nået 50.000 elbiler takket være innovativ politik og lave afgifter. Det tal er langt lavere i Danmark, hvor regeringen bliver beskyldt for nøl på området
Elbiler er ikke længere kiksede fartøjer, som skal redde os en gang om mange, mange år, når olien svinder ud. I stedet er de blevet reelle alternativer til de forurenende og ubæredygtige benzin-biler.
Det skyldes ikke mindst Elon Musks Tesla-firma. Det har de også fundet ud af i Norge, hvor salget af Teslaer boomer. Faktisk er nordmændene så vilde med elbilen, at landet ifølge Wall Street Journal er Teslas næststørste marked efter USA.
Samtidig har salget af elbiler lige rundet 50.000 hos vores norske naboer. Til sammenligning har vi kun omkring 3700 elbiler i Danmark.
Den udvikling skyldes, at den norske regering aktivt har støttet elbiler, hvorimod den danske regering – på trods af valgløfter om det modsatte – endnu ikke har fået en afgiftsreform på plads på området.
“Jeg synes personligt, at det er mærkeligt, at man ikke gør noget lignende i Danmark. Det ville være ganske nemt. Det handler om at støtte elbilerne i en forholdsvis kort periode, for der er en rasende teknologisk udvikling i disse år,” siger Christiane Bu fra Norsk Elbilforening til dagbladet Information.
I Norge har man udover økonomiske subsidier som moms og afgiftsfritagelse også indført en masse praktiske gulerødder. Blandt andet må de norske el-biler køre i busbanen, de er fritaget for betaling ved betalingsringe og -veje og har endda gratis parkering og opladning med i pakken.
Politisk nøl
I 2011 var det ellers en del af regeringsgrundlaget, at danske elbiler skulle have lignende forhold. Men fire år senere er der stadig ikke sket noget. Og det skaber raseri i branchen.
“Det grænser til det politisk uanstændige, at regeringen holder sektoren hen i uvished,” siger Lars Aagaard, som er administrerende direktør i Dansk Energi og Dansk Elbil Alliance til Information.
Medlemmerne i alliancen har nemlig investeret mere end to milliarder som følge af regeringens udmeldinger om at støtte branchen.
“De investeringer trues nu af politisk nøl. Pengene skulle jo ikke være investeret, hvis regeringen ikke mente det,” siger Lars Aagard og uddbyber:
“Det er nu, mine medlemmer skal skrive sig op til hvor mange elbiler, de vil bestille næste år. Sandsynligheden for, at 2016 bliver et dødt elbil-år og Danmark bliver verdens mest elbilfjendtlige land, er overhængende.”