På en enkelt uge har over 100.000 mennesker downloadet en ny app, der giver blinde mulighed for at låne seende øjne.
I midten af januar kom en ny dansk mobil-applikation `Be My Eyes´ på app-store. Og brugerne er tilsyneladende vilde med den.
Ved hjælp af telefonens videokamera sætter app’en blinde i kontakt med seende, der hjælper dem med at løse akutte småopgaver. Det kan for eksempel være ved at aflæse datoen på en mælkekarton eller indstille vaskemaskinen på det rigtige program.
App’en er tilgængelig på 35 forskellige sprog, og allerede i løbet af den første uge havde over 100.000 brugere downloadet den.
“Japansk tv har lige ringet”
”Det er gået helt fantastisk med over 100.000 brugere nu. 95.000 seende, som hjælper og 7.500 blinde, som har fået hjælp lige knap 19.000 gange indtil videre. Det er meget overvældende med det hele – japansk tv har lige ringet for en halv times tid siden, så det begynder at tage fart,” fortæller Thelle Kristensen, der er start-up virksomhedens CEO.
Den danske app er på nuværende tidspunkt størst i USA med 65.000 brugere. I Danmark har 11.060 frivillige skrevet sig op til en såkaldt help account, og 570 blinde har fået hjælp siden den 15. januar.
Du kan hjælpe fra sofaen
”De frivillige er folk, der kan se, at det kan gøre en forskel. Vi har ikke en prototype på præcis, hvordan en typisk hjælper ser ud, men jeg tror også, at det er derfor, app’en er nået så langt ud. Lysten til at hjælpe er åbenbart noget rimelig alment og menneskeligt,” siger Thelle Kristensen.
Og at hjælpen foregår online gør det fleksibelt for de frivillige, forklarer han.
”Det online aspekt gør det meget nemmere, i og med at du ikke behøver gå ud af huset, du kan blive siddende i sofaen, hvor du i forvejen ser TV eller spiller et spil på din iPhone.”
Ideen til projektet stammer fra Be My Eyes founder, Hans Jørgen Wiberg, der selv er svagtseende. Han pitchede ideen til Aarhus Startup Weekend i april 2012, og siden da har projektet taget form.
”Under Start Up Weekend forsøger man i løbet af tre intense dage at stable et koncept på benene. Det lykkedes, og vi har arbejdet på projektet siden da med alt fra idéudvikling af den spæde idé til at skaffe funding og videre til vi launchede forrige uge,” siger virksomhedens CEO.
Kun få konkurrenter
Af lignende projekter nævner Thelle Kristensen appen TapTapSee. En mobil app, der bruger smartphonens kamera -og VoiceOver funktioner til at identificere objekter for brugeren. Dog udelukkende gennem billeder og tekst.
”TapTapSee fungerer på den måde, at man som blind tager et billede, som man sender ud på internettet. Billedet sendes ikke ud til frivillige men til ansatte i hovedsageligt Indien eller Pakistan, der svarer tilbage på billedet skriftligt,” forklarer Thelle Kristensen.
Han mener ikke, at Be My Eyes er en opgradering fra TapTapSee, men at de to applikationer adskiller sig fra hinanden.
”TapTapSee er god til nogle ting. Blandt andet hurtigere svar. Men med Be My Eyes’ live forbindelse kan man stille dybere spørgsmål og få hjælp til at identificere.”
“Vi er faktisk ret store på arabisk”
Hvilke visioner har i for fremtiden?
”Vi arbejder rigtig hårdt på at blive et verdensomspændende netværk og få rigtig mange sprog med. Topsproget nu er engelsk med 65.000 brugere.” Blandt andre topsprog er dansk, tysk, hollandsk, fransk og japansk. ”Vi er faktisk også ret store på arabisk,”tilføjer Thelle Kristensen næsten overrasket.
”Vi vil gerne være verdensomspændende, så man kan få hjælp, der hvor man nu er. Så det er det vi arbejder på nu, blandt andet ved at forbedre den måde, man ringer ud på.”
Be My Eyes er på nuværende tidspunkt kun lanceret til iPhone.
Foto: Be my eyes