Han kalder det for villa, volvo, vovse-iværksætteri, og der er en del af det i Danmark. Men det kommer aldrig til at være det, der sikrer vores velfærdssamfund i fremtiden, mener serieiværksætter og busines angel, Esben Gadsbøll.
Iværksætterånden mangler som sådan ikke i Danmark. Antallet af selvstændigt erhvervsdrivende, der bygger små 10-15-mandsvirksomheder op, tøffer overbevisende opad. Og det er “fint nok”, synes business angel og serieiværksætter, Esben Gadsbøll. Han er selv medstifter af bl.a. WhiteAway.com, der i 2011 blev kåret som Årets Gazellevirksomhed af Børsen og har siden investeret i over 10 andre virksomheder.
“Hver gang, der er én iværksætter, der har succes, så går det jo som regel også godt for nogle andre,” siger Esben Gadsbøll og henviser til iværksætteriets økosystem. Det er i det system, at der konstant skabes nye projekter og samarbejder på tværs, og hvor selv dem, der fejler, som regel er blevet rigere – i hvert fald på erfaringer, som de så bruger til at starte nye ting med nye mennesker og så fremdeles.
Det er initiativerne, pengene, ideerne, erfaringerne og ikke mindst modet og ambitionerne, der driver hele iværksættermiljøet i Danmark fremad, og som potentielt skaber store succeser som Momondo, Vivino og Trustpilot, der buldrer derudad internationalt med millioner af brugere og hundredvis af ansatte. Men lige dét der med ambitionerne, det synes Esben Gadsbøll halter. Og det er derfor, at de små såkaldte livsstilsvirksomheder ikke er dét, der for alvor begejstrer den erfarne iværksætter.
Vi slumrer op af Novo og Mærsk
“Det er helt klart fint nok, at man laver en lille virksomhed. Et bureau eller en lille webshop, og så ansætter man måske lidt mennesker. Det er godt, fordi det skaber nogle arbejdspladser, og måske udvider man også butikken i Norge og Sverige efter fire år. Men ambitionsniveauet er bare ikke ret højt. Det er sådan lidt “villa-volvo-vovse-iværksætteri”. Der kommer i hvert fald aldrig en virksomhed ud af det, der for alvor rykker og bidrager til det danske velfærdssamfund i fremtiden,” vurderer Esben Gadsbøll.
Han peger samtidig på lande som Estland og Finland, der lige nu rykker hastigt i forhold til at tiltrække venture capital. I begge lande brænder platformen: I Finland fordi, man fx har mistet Nokia, og fordi papirindustrien er i kraftig tilbagegang. I Estland fattes riget ganske enkelt penge, og det har fået regeringen til at sætte tårnhøje ambitioner for digitaliseringen. Så der er sult i iværksættermiljøet i begge de to lande og en stor opbakning fra statsligt hold. Tilsammen har det potentiale til hurtigt at presse Danmark ned ad stigen som attraktivt land for ambitiøst iværksætteri. For her i landet slumrer vi stadig trygt og lunt op af virksomheder som Carlsberg, Novo og Mærsk i den tro, at de nok skal sikre velfærden i fremtiden.
“Vi har nok boet i ‘Beverly Hills’ så længe nu, at vi glemmer, at verden forandrer sig. Og vi glemmer måske også, at netop de her store, danske virksomheder, som vi er så stolte af, de også er opstået i kraft af modige iværksættere, der engang satsede alt. Vi ville ikke have vores velfærdssamfund i dag, hvis det ikke havde været for dem. Men vi kan ikke leve af dem for altid, for verden forandrer sig. Så hvis vi vil fortsætte med at være en rig velfærdsstat, så skal vi skabe nye forretningsmodeller og nye succeser, der kan bidrage med mere substantielle skatteindtægter til Danmark i mange år fremover,” mener Esben Gadsbøll.
Vi skal ikke være verdens bedste
Nu kunne man fristes til at tro, at når Esben Gadsbøll har så store ambitioner på dansk iværksætteris vegne, så er han også enig med erhvervsminister Brian Mikkelsen, der mener, at Danmark faktisk skal være intet mindre end verdens bedste. Men det er han ikke.
“Vi skal turde at tænke stort. Og det skal de også inde på Borgen. Men de skal holde op med at sige, at Danmark skal være verdens bedste, for det bliver vi ikke i den nærmeste fremtid. Lad os starte med en mere realistisk vision og så kan vi bagefter snakke om at blive verdens bedste. Lige nu kører vi i 3. gear. Lad skifte til 4, og så lige udskyde snakken om 5. og 6. gear,” er Esbens Gadsbølls forslag.
To ting er vigtige her, påpeger han:
“Staten må aldrig være den eneste finansieringskilde til en startup. For hvad nu, når puljen så udløber eller finansieringen af anden grund ophører? Vi skal have flere private investeringer i startups – gerne sammen med statsstøtten. For hvis jeg personligt går ind i en virksomhed og investerer, så er det nok, fordi jeg mener det. Og så er jeg også med hele vejen, og det giver bedre overlevelsesvilkår for de nye virksomheder,” siger han og tilføjer, at det derfor også er vigtigt at regeringen hurtigst muligt skaber attraktive modeller, hvor flere private har lyst til at investere.
Gør som Frodo
På iværksætterkonferencen TechBBQ blev det netop offentliggjort, at en ny privat fond, ByFounders, stiftet af 30 investorer, vil kaste 750 mio. kr. i nye projekter. Det er en række erfarne iværksættere fra bureaubranchen, herunder Jesper Højbjerg Christensen fra Advice, der står bag. Jesper Højbjerg Christensen mener, man fra regeringens side kunne fremme endnu flere private investeringer ved at indføre et risikofradrag:
“Vi har brug for de her investeringer. Men man løber også en stor risiko, når man investerer. Så en måde, man kunne gøre det mere attraktivt at investere, var, hvis man indførte et risikofradrag, så hvis virksomheden gik ned, så fik man fradrag for investeringen. Det ville også kunne lokke flere af de mindre investorer på banen,” mener Jesper Højbjerg Christensen.
Både han og Esben Gadsbøll er enige om, at samlet set er ambitiøse iværksættere, en ambitiøs regering og risikovillige investorer dét, Danmark for alvor mangler for at skabe nye, tidssvarende erhvervssucceser. Det kommer måske ikke bag på nogen – men nu skal der så bare rykkes på det!
“Tingene forandrer sig så hurtigt, at stort set alle forretningsmodeller skal fornyes inden for få år. Så det er nødvendigt, at vi i Danmark er med i det ‘game’. Det er det mindset, vi er nødt til at komme ind i, hvis det skal lykkes. Jeg tror i faktisk, det er derfor, at Frodo fra Ringenes Herre er min helt: Han ved godt, hvad der skal til. Han tør det egentlig ikke, og han ved ikke altid, hvor det hele ender. Men han gør det alligevel. Fordi han er nødt til det.”
LÆS OGSÅ:
Danskerne er vilde med iværksættere
Elevatortalen? Nope. Lav dit pitch fra et hul i isen!
Dansk opfinder bygger ironman til Obama