Henrik Bennetsen opfinder ny teknologi for Nasa og Darpa. Selv mener han, at tilfældigheder har fået ham til tops i Silicon Valley
“Basically I am here to announce that we’re building Ironman.”
Sådan sagde præsident Obama til et leende pressekorps ved et innovations-event i Det Hvide Hus sidste år.
I science fiction har det altid været en drøm at skabe et ekso-skelet, som man kan spænde på kroppen, og bum, så er et ordinært menneske forvandlet til en hurtigere og stærkere superhelt, der kan overkomme alverdens modstand.
Den vision har haft trange kår i mange år. For et metalskelet er dyrt og tungt. Det rimer ikke på fleksibilitet.
Altså indtil det San Francisco-baserede opfinderværksted Otherlab kom på banen for at hjælpe Obama.
Otherlabs bud er en stofdragt, hvor luft pustes ind i de forskellige led for at skabe bevægelse. På den måde reduceres prisen i materialer til 100 dollars per ekso-skelet, og vægten kommer ned på et kilo.
Det fortæller danske Henrik Bennetsen, som er COO for Otherlab. Han er manden med overblikket og ansvaret for forretningen blandt de 90 Georg Gearløs-typer, som har deres gang i virksomheden.
“Vi er på kontrakt med de amerikanske specialstyrker. Idéen er, at vi lader militæret betale, så alle andre kan få glæde af det,” siger Henrik Bennetsen med den underspillede jyske humor, han ikke har glemt, selvom han har boet i USA de seneste ti år.
Backpacking i Uganda førte til Silicon Valley
Men at 42-årige Henrik Bennetsen i dag bor i San Francisco og hjælper de amerikanske myndigheder med nye opfindelser er efter eget udsagn lidt af et tilfælde.
I en tid, hvor vejen til drømmejobbet allerede fra de tidlige teenageår tager afsæt i et nidkært kultiveret CV, har Henrik Bennetsen taget en helt anden rute.
I en årrække var han musiker i Danmark. Han underviste blandt andet på en skole i Esbjerg og producerede musik til reklamer.
Musikertilværelsen gav ham en forsmag på livet som entreprenør. Blandt andet stod han bag en hjemmeside, som solgte grossist-partier af guitarstrenge. Ingen fancy indpakning, bare den rene vare til discountpris. Det var ret revolutionerende i Danmark i starten af det nye årtusinde.
Så tog han ud for at rejse med rygsæk. I Uganda mødte han en sød amerikansk pige ved navn Vanessa. Hun var fra San Francisco, så han tog over for at mødes med hende igen.
“Det er nøjagtigt så tilfældigt, som livet altid er. Når man er ude at rejse, kan man se, hvor stor rolle tilfældigheder spiller, men i hverdagen er det lidt sværere at se. Da jeg først tog til USA troede jeg bare, at jeg skulle være der i seks måneder, og nu har jeg været der i ti år,” fortæller Henrik Bennetsen, der i dag har tre børn med Vanessa.
Luft er stærkt
Nu arbejder Bennetsen og resten af Otherlab på at bruge ‘Ironman-opfindelsen’ i en række andre sammenhænge.
Blandt andet vil man hjælpe folk, som er fanget i kørestole. Når teknologien er moden, skal de gerne være i stand til at rejse sig og gå igen. Ikke gennem magi, men ved hjælp af snedig opfinderi.
Også lagerarbejdere kan få glæde af en udstrakt ‘Ironman-hånd’ i deres fysisk krævende jobs. Sådan rent bogstaveligt. Otherlab arbejder på en stærk arm og en superlænd, så lagerarbejdernes kroppe ikke bliver nedslidt af farlige løft.
“Det er et lortearbejde. Det er ikke er lavet til mennesker. Så derfor er jeg glad for, at det ser så lovende ud med vores eksoskelet. Vi tror på, at drømmen er inden for rækkevidde,” siger Henrik Bennetsen.
Den danske entreprenør fortæller, at luft ikke kun kan gøre mennesker til jernmænd.
Det kan også gøre jernrobotter til bløde og sympatiske størrelser, som ikke er farlige for mennesker. Derfor arbejder Otherlab på at bruge samme teknologi med robotter. Pneubotics kalder de det. Hvis det virker bekendt, så er det fordi pneu betyder dæk på fransk. Michelin-manden har ikke levet forgæves.
“Industrirobotter har slået mange ihjel. Og så ser de jo onde ud. Tag robothunden; den ligner jo noget fra mit værste mareridt,” siger Henrik Bennetsen om Boston Dynamics hundeinspirerede militærrobot.
Luftrobot skal til Mars
Otherlab arbejder i øjeblikket sammen med Nasa på at skabe en oppustelig robot til Mars-ekspeditioner. Ifølge Bennetsen kan de fleste robotter kun bære 10 procent af deres egen vægt. Otherlabs vision er at skabe robotter, der kan bære 10 gange deres egen vægt.
“De nuværende robotter til rumekspeditioner bliver stoppet i deres færd af sådan noget som en sten på størrelse med en tennisbold. De bliver nødt til at køre udenom. Det tror vi, at vi kan forbedre med oppustelige robotter.”
Luft er også en essentiel komponent i en anden Otherlab-opfindelse med stort kommercielt potentiale.
Solenergi er nemlig ved at blive big business i Californien. Men den hidtidige teknologi har udfordringer. For en soltracker skal gerne kunne følge solens bevægelse i 30 år. Samtidig skal den være så stabil, at den kan modstå de mest ekstreme vejrforhold.
Det betyder stærkt og tung metal med masser af tandhjul. Det er dyrt og på ingen måde immunt over for børnesygdomme.
Otherlabs bud er at sætte soltrackerne på bløde rør med luftkompressorer inden i som stabiliserende elementer. De er i udgangspunktet smidige, men når 100-års stormen kommer, kan man luftpresset udvides, så de ikke blæser omkuld.
“Det er et projekt, som barberer prisen for solartracking ned med 50 procent,” siger Henrik Bennetsen.
Ikke så pisseklog
Men hvorfor er folkene bag Otherlab så dygtige til at tage det åbenlyse og gøre det brugbart, at kæmpeinstitutioner som Nasa og Darpa står i kø for at få deres hjælp?
Ifølge Henrik Bennetsen skyldes det, at de ‘ikke spiller pissekloge, når det kommer til at udvikle idéer’.
“Man skal være meget ydmyg omkring det med at få idéer. Vi mennesker overvurderer, vores evne til at spotte gode idéer. Hvis du var blevet vist Uber, Google og Twitter på et tidligt stadie, havde du nok fortalt founderen, hvorfor det var en dum idé. Der var jo i forvejen 20 søgemaskiner, da Google kom til, og ingen troede, at det var et område med stort forretningspotentiale,” siger Henrik Bennetsen.
“Vores pneubotics-projekt startede med at stifteren af Otherlab, Saul Griffith, gerne ville lave en bevægelig legetøjselefant til sin lille niece. Men han kunne jo ikke have metal i den, for så kunne hun komme til skade. Så han fandt ud af, at den kunne bevæge sig med trykluft i stedet.”
Bygger bro mellem forskning og forretning
Henrik Bennetsen forklarer, at Otherlab forsøger at få forskningen fra universitetsverdenen til at spille sammen med det kommercielle.
Som det ser ud i dag, er der en del ‘business innovation’ og også en masse interessant grundforskning. De to bliver bare alt for sjældent kombineret.
“Uber er skidesmart, men det er i virkeligheden business innovation. Det er en ny type virksomhed, men det står på skulderen af eksisterende teknologi. På universiteterne sker der også mange interessante ting, men det bliver bare aldrig fulgt helt til det kommercielle stadie, fordi opfinderne hellere vil være professorer end CEO’s i en virksomhed,” siger Henrik Bennetsen.
Han uddyber:
“Hvor kommer store idéer fra? Jeg mener, det er ved at starte meget tidligt og drive det helt ud. Det er nok heller ikke tilfældigt, at Larry og Sergey (Google-stiftere) begge var ph.d.-studerende, da de fik deres idé. Man siger ofte, at mellem forskning og udvikling ligger Valley of Death. Og det er der Otherlab kommer ind og forhåbentlig kan bygge en bro, så idéer bliver holdt i live.”
Og Henrik Bennetsen mener, at der i høj grad er brug for den slags initiativer. Hvor store virksomheder før i tiden – i hvert fald i USA – afsatte mange midler til innovation, er tendensen i dag nedadgående.
“De store børsnoterede firmaer i USA skal offentliggøre deres regnskab hver tredje måned, og det ligger en dæmper på udviklingen. Herovre siger man ofte, at M&A is the new R&D (merging and acquiring is the new research and development), og det er nok sandt,” siger Henrik Bennetsen om den nye tendens, hvor store virksomheder hele tiden opkøber de mest lovende startups.
Mere interessant end 3D-print
Otherlab fungerer som en virksomhed, men målet er ikke profit. Det er derimod innovation. Særligt inden for områder som robotter, bæredygtig energi og avanceret fremstilling. Blandt andet har firmaet lavet en fræsemaskine, som ifølge Bennetsen har større potentiale end 3D-print.
“Filosofien er what you see, is what you get,” siger han om den lille maskine, der kan skære alle former og motiver i stort set alle materialer.
Når et nyt interessant initiativ er ved at være modent til at finde et marked, udskilles det i en selvstændig virksomhed, som Otherlab beholder en lille aktiepost i.
“Indtil videre har vi solgt tre firmaer, så det kan da løbe rundt. Inkubator-programmer beholder ofte en lidt for stor bid af kagen, og det har vi ikke lyst til, fordi det hæmmer innovationskraften,” siger Henrik Bennetsen.
Han mener, at de fleste danske iværksættere kunne lære noget af livet i San Francisco og Silicon Valley.
“Det er en fed by. Alle er entreprenører. Man bliver aldrig mødt med den attitude, der er herhjemme med, om det nu ikke var bedre at tage det sikre job i en bank,” siger han.
“De fleste danskere jeg møder i Silicon Valley har haft en form for eventyrer i maven, og så er de bare taget afsted,” siger Henrik Bennetsen og fortæller, at Innovation Centre Danmark i Silicon Valley rent faktisk har et program ved navn Scale It, som hjælper entreprenører med mod på Amerika.
“Hvis du leder efter et sted med iværksætteri, så er Silicon Valley unikt ikke bare i USA, men i hele verden. Det er ligesom at komme hjem, hvis du er entreprenør-typen. Man behøver ikke at emigrere, du kan bare tage derover i noget tid, og måske bliver du inspireret. Men verden er jo delt op i to slags mennesker; dem der lader det blive ved idéen, og så dem der gør noget ved det.”
Der er ingen tvivl om, hvilken type Henrik Bennetsen er.