Danmarks største detailkoncern, Dansk Supermarked Group, tager den heftige digitale udvikling seriøst. Satser koncernen forkert, kan konsekvenserne være fatale.
Mens detailbranchen i disse år oplever fremgang i antallet af ansøgere på landets merkantile uddannelser, der blandt andet dækker over salgselever, er udfordringen med rekruttering af elever på de produktionsrettede uddannelser – eksempelvis bagere og slagtere – langt større.
Det er en alvorlig udfordring, som Dansk Supermarked Group gerne vil løse. Fremtidens elever på detailuddannelserne skal rustes bedre til den digitale virkelighed, som detailbranchen formes af i disse år. Og det er ikke mindst med tanke på, at globale handelsmastodonter såsom Amazon og Zalando truer ude i horisonten.
Dansk Supermarked Group er Danmarks største detailkoncern og omfatter blandt andet butikskæderne Føtex, Netto, Bilka og Salling, og koncernen har godt 51.000 ansatte fordelt over 1.500 fysiske butikker i både Danmark, Polen, Sverige og Tyskland.
Ifølge Jon Skålerud, der er ansvarlig for uddannelse og branding i Dansk Supermarked Group, er nøgleordet løbende omstilling.
”I dag skal vi uddanne medarbejdere til at adaptere. Detailbranchen er en af de brancher, der bliver disrupted mest lige for tiden”, siger han.
Og konsekvenserne ved ikke at følge med kan være fatale.
”Hvis ikke vi får tilpasset vores uddannelser til fremtidens udvikling, uddanner vi unge mennesker med forkerte kompetencer”, tilføjer Jon Skålerud.
Digitalt serviceeftersyn
Derfor vil koncernen drive sin marketing på en sådan måde, at den enkelte kunde får én sammenhængende oplevelse, uanset hvilke kanaler kunden vælger at interagere med din virksomhed gennem. En strategi, der også er kendt som omnichannel.
”Omnichannel har fyldt for lidt i vores uddannelser indtil nu. Vi skal give fremtidige elever forståelsen af, at alle dele af virksomheden hænger sammen”, siger han.
Detailhandelsekspert Bruno Christensen ser god fornuft i, at Dansk Supermarked Group begynder at orientere sig mod en mere digital forretningsforståelse.
”Detailuddannelserne bliver nødt til at rette sig efter virkeligheden, og virkeligheden er digitalisering. Så det ser jeg kun som en logisk følge”, siger han.
Jon Skålerud lægger stor vægt på, at digitaliseringen vil påvirke måden at drive supermarked på de kommende år.
”Fremtidens samhandel i detailbranchen vil have mange kanaler. Sociale medier vil få en stadig større betydning, og digitale oplevelser vil fortsat blive vigtigere for vores kunder. Det ser vi ikke mindst med udtrykket ’the kitchen has left the house’, som dækker over, at folk spiser flere måltider, som er tilberedt ude af hjemmet end tidligere. Det er et opsving, som vi også skal gribe og understøtte uddannelsesmæssigt”, siger han.
Fokus på hele Danmark
Dansk Supermarked Group har et decentralt fokus, og koncernen går op i at lave aftaler, der sikrer deres elever praktikpladser bredt fordelt over hele landet. Det ser Jon Skålerud som et vigtigt modtræk i den hårde konkurrence mod internetaktører.
”Vi har fokus på at styrke koncernens pipeline bredt. Det er ikke smart at lægge alle æg i én kurv – specielt i forhold til fødevareuddannelserne, hvor rekrutteringsgrundlaget er begrænset. Derfor har vi tætte og strategiske samarbejder med fødevareskoler over hele landet, hvilket styrker elevtilgangen regionalt og tilfører praksisnær kvalitet til uddannelserne”, forklarer Jon Skålerud.
Han erkender, at Dansk Supermarked Group i kraft af sin position på det danske detailmarked har et medansvar for at højne fremtidens elevoptag på de produktionsrettede uddannelser og gøre faget attraktivt for kommende elever.
”Det er vigtigt i et samfundsmæssigt perspektiv, at vi sammen med resten af erhvervslivet tager ansvar for at sikre praktikpladser over hele landet. I det perspektiv giver det god mening for os, at vi er den virksomhed i Danmark, der opretter flest praktikpladser. Hvis vi ikke udbyder praktikpladser, er incitamentet ikke stort for fremtidige elever”, pointerer han.
Medarbejdere som digitale ambassadører
Dansk Supermarked har allerede taget en række digitale midler i brug. Blandt andet gør koncernen aktivt brug af employee advocy, som betyder, at de ansatte agerer digitale ambassadører på koncernens digitale kanaler.
”Vores butikselever er selv ambassadører for koncernen på Facebook, Instagram og Snapchat, og vores graduates fortæller på LinkedIn om deres uddannelse og hverdag. Vi oplever sindssygt meget stolthed fra vores elever ved at overlade ansvaret til dem”, siger Jon Skålerud.
Han oplever, at den direkte kommunikationsflade mellem ansatte og kunder gør Dansk Supermarked mere nærværende og transparent.