Verdens mest magtfulde banker har lavet en global startup, der skal udforske potentialet blockchain-teknologi. Danske Bank har i al ubemærkethed smidt penge i projektet
Bitcoin og banker har hidtil ikke haft meget til fælles. Men det kan meget vel ændre sig.
Et internationalt konsortium af banker har nemlig sluttet sig sammen om at skabe en startup-virksomhed, som skal lave blockchain-løsninger til pengeinstitutter.
R3 hedder den nye virksomhed, der er startet af Wall Street-veteranen David Rutter i 2015.
Selvom der ikke har været de store fanfarer omkring R3’s stiftelse, i hvert fald ikke i Danmark, så er det nogle af de absolut tungeste drenge i finansverdenen, som har meldt sig ind. Der er altså meget langt til den typiske startup med filipenser og idealistiske drømme i en garage. I stedet er der tale om en solid blanding af old money, kompetence fra Wall Street og nogle af de vigtigste beslutningstagere inden for finans.
R3 tæller i dag 45 banker og finansielle institutter. Blandt andet Barclays, Credit Suisse, Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America, Deutsche Bank, HSBC og Santander. Med danske øjne er det derfor særdeles interessant, at Danske Bank i al ubemærkethed meldte sig ind i logen i slutingen af 2015. Nordea meldte sig også ind i samme ombæring.
Blockchain kan ændre alt
På R3’s hjemmeside beskriver man selv potentialet i blockchain på denne måde:
“Distributed ledger technology has the potential to change financial services as profoundly as the internet changed media and entertainment,” lyder vurderingen.
Lad den lige stå et øjeblik. R3 siger altså, at blockchain-teknologien har et potentiale inden for finans, som svarer til en kombination af iTunes, Spotify, Netflix og musikpirater. Det er solidt.
Mere beskeden er Jesper Nielsen, chef for forretningsudvikling i Danske Bank. Han har netop selv været på et visit i New York hos R3 og en række andre blockchain-startups.
“Den primære grund til, at vi er gået ind i det her samarbejde er for at få adgang til noget research. R3 giver desuden mulighed for at lave noget erfaringsudveksling med de andre banker og teste usecases,” siger han.
Danske Bank har siden lanceringen af MobilePay været iklædt førertrøjen som Danmarks mest innovative bank. Efterfølgende har man blandt andet lanceret en enhed ved navn MobileLife, som særligt tager sig af IT-innovation. Det er dog ikke i denne afdeling, at R3-arbejdet finder sted, forklarer Jesper Nielsen. Det er derimod på tværs af hele Danske Bank-organisationen.
Blockchain som tag-selv-bord
R3’s mest vellykkede projekt indtil videre går under navnet Corda™. Corda er inspireret af Bitcoin og blockchain, men er dog alligevel helt anderledes. I et længere essay på sin blog beskriver CTO Richard Gendal Brown, hvilken retning arbejdet går i. Han forklarer, at det ikke giver mening at benytte sig af blockchain og bitcoin alene fordi, det er to hypede teknologier lige nu. Han siger, at bitcoin fundamentalt set er løsningen på et specifikt problem – nemlig hvordan man kan bruge sine penge på en sikker måde uden central kontrol. Det problem definerer hele bitcoins design.
Finansinstitutter står derimod over for andre udfordringer og bør derfor benytte andre designløsninger. Problemet, som Corda forsøger at løse, er, hvordan banker kan lave bindende aftaler med hinanden, hvor alle parter er helt enige om alt.
Tro det eller ej – den slags er nemlig en udfordring i dag, hvor banker kan have vidt forskellige interne systemer. Når beløb er store nok, så kan en lille svipser blive meget dyr.
Richard Gendal Brown forklarer, at han ser blockchain som et tag-selv-bord af forskellige elementer og løsninger. Den åbne og offentligt tilgængelige transaktionshistorik, som af mange bliver fremhævet som et tillokkende element ved blockchain, er ikke nødvendigvis interessant for bankerne. Derfor bliver Corda et mere lukket økosystem. R3-chefen forklarer, at det nyudviklede system vil blive open source.
Bitcoin er ikke for Danske Bank-kunder
Jesper Nielsen er ligesom R3-chefen enig i, at bitcoin ikke nødvendigvis bør have bankernes store interesse.
“Den eneste store blockchain-case lige nu er jo Bitcoin. Men der har været visse problemer med verificeringer og hurtighed. Så vi kigger på at bygge teknologi, som ikke har de problemer.”
Han forklarer, at Danske Bank bliver nødt til at agere noget mere forsigtigt på markedet for kryptovalutaer sammenlignet med de fleste andre aktører:
“Vi har valgt ikke at gøre noget med bitcoin-valuta – den er for volatil til, at vi synes, den er værd at anbefale. Vi er en relativt etableret virksomhed med nogle kunder, som helst ikke skal lide under vores eksperimenter med blockchain. Og derudover er der en regulatorisk ramme, som vi også skal leve op til. Det hjælper R3 også med. Det er meget early days for det her. Der er noget tillid, der skal bygges op omkring systemet, og hvordan det virker,” siger han.
Smarte kontrakter kommer snart til en bank nær dig
En af de mest hypede blockchain-teknologier for tiden hedder Ethereum. Den bliver særligt fremhævet for at gøre det muligt at lave såkaldte ‘smarte kontrakter’. På den måde kan man lave transaktioner, hvor kontraktbetingelser er indbygget i selve blockchainen som en form for objektive kriterier. For eksempel kan resultatet af en fodboldkamp bruges til at afgøre, hvorvidt en transaktion skal fuldføres. Måske ikke så hensigtsmæssigt i de fleste situationer, men rimelig smart, hvis man er en bookmaker.
Jesper Nielsen mener, at den slags løsninger er utroligt spændende, og han regner med at Danske Bank kommer til at deltage i R3’s eksperimenter inden for den type teknologi.
Selvom Danske Bank ligesom med MobilePay endnu engang er gået enegang, når det kommer til fintech-innovation, så ser Jesper Nielsen ikke blockchain-teknologi som et sted, hvor der er en konkurrence-situation lige nu og her.
“Jeg ser ikke det her som et sted, vi konkurrerer. Der er en række sammenhænge hvor vi gerne vil invitere til nærmere samarbejde. Det er nok en teknologi, som vi først rigtigt får glæde af, når vi finder de rigtige usecases og skal udveksle værdier med andre banker.”