Over halvdelen af danske ledere har vendt fagbøgerne ryggen. I stedet lader de sig inspirere af professionelle netværk og søgninger på nettet. Det viser ny undersøgelse
Bøger bliver mere og mere marginaliserede som medie, og nu ser det ud til, at de også er ved at miste opbakning blandt danske ledere.
Mindre end hver anden leder vender sig nemlig mod bøger, når der skal findes ny viden om personlig og professionel udvikling. Det viser en ny undersøgelse, som magasinet F5 har foretaget i samarbejde med Networking by Innovation Lab. Mere end 2000 ledere har deltaget i undersøgelsen.
“Det er min vurdering, at der helt klart er færre og færre ledere, der læser bøger, fordi de simpelthen ikke har tid til det. Og fordi det er blevet så nemt at få sin viden i bearbejdet form. Det er blevet nemt at finde hurtige informationer og få adgang til netværk, hvor man kan lære af andres erfaringer. Og nej, jeg tror ikke lederne bliver dummere af, at de ikke læser bøger, de får bare indholdet på en anden måde,” fortæller Thomas Christensen, der er uddannelseschef hos fagforbundet Lederne, som selv udkommer med en undersøgelse på mandag, som bekræfter resultatet.
Paradoksal udvikling
Stephen Bruyant-Langer, som er topledercoach og forfatter til flere bøger om ledelse er dog ikke helt enig. Han mener, at bøgerne kan noget ekstraordinært.
“Det er en paradoksal udvikling, fordi vi i dag har et informationsoverflow. Og her egner det skrevne medie og bogen i særdeleshed sig godt til fordybelse. Men samtidig er der ofte ikke tid til netop den fordybelse, og så ender det med, at man må google sig frem til viden. Men ledere kan med fordel drage nytte af den syntetisering af viden, der ligger i ledelseslitteraturen,” siger han og påpeger, at det er en anden type viden, man opnår i undersøgelsens mest populære formater; faglige netværk og research på nettet.
“Det er en anden type information, idet den orienterer bredere, hvorimod bøger som regel er meget specialiserede.”
Topledercoachen vurderer også, at forskellige personlighedstyper søger oplysninger forskellige steder.
“Nogle ledere er mere relationelt orienterede, og de søger nok mere mod netværk, hvorimod de mere analytiske typer foretrækker bøger.”
Skrøne at de gamle læser
Bøger som medium har størst opbakning blandt ledere i aldersgruppen 45-54. Her bruger 50 procent af de adspurgte bøger, når de skal finde ny viden.
Mere overraskende er det, at de yngste benytter bøger lige så lidt som de ældste. I aldersgruppen 55-64 læser kun 41 procent. Det er samme tal som blandt de 24-34 årige ledere.
Hos Gyldendal Business oplever man dog ikke, at salget af fagbøger falder.
“Dem, der altid har været interesseret i bøger, er det stadig. Både blandt de ældre og yngre. Vi kan konstatere, at også nye ledere vender sig mod bøger,” siger Camilla Larsen Schmidt, der er web- og kommunikationskoordinator hos Gyldendal.
“Bogen ‘De første 100 dage’, som henvender sig til helt nye ledere, sælger for eksempel stadig godt, selvom den har flere år på bagen,” siger hun.
Undersøgelsen peger på faglige netværk, som det mest populære forum for faglig udvikling. Hele 70 procent af lederne i undersøgelsen benytter sig af netværk. Knap to ud af tre ledere peger på nyheder og research på nettet som værende vigtige kilder til ny viden.