En ny undersøgelse viser, at jo flere medarbejdere, der kommer med idéer, og jo mere de er med til at idéudvikle dem, jo større er sandsynligheden for at få de virkelige gode idéer.
Tænk, hvis der var en opskrift på innovation, der kunne hjælpe dig med at få de idéer, der giver ekstra plusser på bundlinjen. Det er der ikke. Men der er noget, der kommer tæt på. Noget, der kan inspirere din organisation til at få bedre idéer. Noget, der kan ændre på måden, du arbejder med innovation på.
En undersøgelse offentliggjort på Havard Business Reviews hjemmeside gennemgår, om det er muligt at styre innovative idéer med den rette teknologi. Lidt ligesom man kan måle marketingindsatser.
Dylan Minor, der er assisterende professor på Kellogg School of Management og har en phD i business administration fra UC Berkeley, har i en femårig periode undersøgt 154 virksomheders innovation – både de idéer, der blev ført ud i livet, og de, der ikke blev. Til sammen har han fået data fra 3,5 millioner ansatte.
For at kunne undersøge idéerne har alle 154 virksomheder brugt en platform, der på mange måder minder om Facebook. Platformen giver mulighed for, at den enkelte medarbejder kan slå sin idé op, og så kan alle andre kommentere og videreudvikle den. Der er også mulighed for at stemme på de bedste idéer, så ledelsen kan se, hvad der er opbakning til.
Idéer fra hele virksomheden
Efter at have analyseret samtlige data kom Dylan Minor frem til, at iderationsraten har en betydning. Iderationsraten er antallet af idéer, som ledelsen har godkendt, divideret med det samlede antal medarbejdere, der har bidraget med idéer. En højere iderationsrate give et bedre resultat og vækst.
Ud fra den viden fandt han frem til fire parametre, der har afgørende betydning for en høj iderationsrate. De fire parametre viser, at en innovationsenhed i virksomheden ikke nødvendigvis er der, hvor de bedste resultater kommer fra. Stik modsat viser det sig, at jo flere forskellige medarbejdere, der deltagere i idéudviklingen, jo bedre bliver idéerne. Og det er uafhængigt af, hvad formålet med de innovative idéer er.
De fire parametre er:
1 – Antallet af deltagere:
For at få gode idéer kræver det mange deltagere. I gennemsnit får en virksomhed en god idé for hver fjerde medarbejder.
2 – Antallet af idéer:
Jo flere idéer der er at vælge imellem, jo bedre er idéerne. Der skal fem idéer til en god idé i gennemsnit.
3 – Engagement:
Det er ikke nok med mange deltagere og idéer. Idéerne skal videreudvikles, og jo mere de videreudvikles, desto bedre bliver idéerne.
4 – Forskellighed:
Stor diversitet blandt dem, der bidrager med idéer, har også en positiv betydning for idéerne.
Læs også:
Talentshows skal gøre store virksomheder innovative
Kunderne rådgiver hinanden i ny innovativ bank
Professor: Manglende innovativ er et problem for dansk vækst