Giver du dit navn og nummer frivilligt til en fremmed på gaden? Nej, vel. Men hvor mange fremmede har du egentlig delt dit nummer med på MobilePay
For mere end et år siden solgte jeg en kjole på et bagagerumsmarked. Betalingen modtog jeg af en for mig ellers ukendt kvinde på MobilePay. I går gik jeg tilbage i App’ens aktivitetslog og fandt oplysningerne på kvinden frem. En hurtigt søgning online gav mig hendes fulde navn og nuværende adresse. Hvad mon hun kan finde af viden om mig?
Billeder af mig, det jeg deler offentligt på Facebook, artikler jeg skrev på journalistuddannelsen, at jeg er Beyoncé-fan, at jeg i sommers har brugt Airbnb på Sri Lanka, og jeg kunne blive ved. Hele mit digitale spor er tilgængeligt, når man har mit navn og nummer. Og det er vel at mærke ikke muligt at slå mig op på krak eller de gule sider.
Læs også: Ekspert: MobilePay kan tabe betalingskrigen
Ingen skepsis, når det er let at brug
Ifølge Christopher Gad, lektor ved IT-Universitetet i researchgruppen Teknologi i praksis, skriver MobilePay-app’en sig ind i den række af tjenester, som vi ukritisk bruger uden at overveje eller tage stilling til, hvilke informationer vi giver ud.
“Vi tænker ikke rigtig over det, fordi det har en lethed og nemhed, ligesom når vi bruger andre gratis services som Gmail og Facebook. Vi undlader i højere grad at forholde os til, at vi også leverer information og oplysninger omkring os selv,” siger han.
Han mener, at det digitaliserede samfund og den hurtige teknologiske udvikling påvirker vores opfattelse af privatlivet, og hvad vi ønsker at dele med omverdenen.
“Nye services kommer i et tempo, der betyder, at vi ikke rigtig når at komme os over en teknologi, før der kommer noget nyt. Vi er vant til at grænsen hele tiden flytter sig. Hvis der nogensinde har været noget, der hed privatliv, så er det i hvert fald ikke det samme som tidligere,” siger Christopher Gad.
Læs også: Alle vil lave den perfekte digitale arbejdsplads
Ingen juridiske problemer med MobilePay
Han bakkes op af Birgitte Kofod Olsen, talsperson for tænketanken Dataethics, der også ser en tendens til at når teknologi er nemt, så glemmer brugerne, hvad de deler.
“Vi får måske ikke tænkt os rigtig godt om, inden vi giver vores telefonnummer til de mennesker, vi for eksempel møder på loppemarked, men bruger det ureflekteret, fordi det er smart,” siger hun.
Rent juridisk mener Birgitte Kofod Olsen dog ikke, der er noget at komme efter hos MobilePay.
“Du vælger selv at bruge en tjeneste, som er baseret på dit telefonnummer, og det kan man jo bare lade være med. Et mobilnummer er ikke en oplysning, som man i sig selv betragter som privat, og det udløser ikke nogle særlige beskyttelsesforanstaltninger fra MobilePays side,” forklarer hun.
Danske Bank bør overveje det dataetiske
Bruger du MobilePay til at betale i butikker, så kan den erhvervsdrivende ikke se hele dit nummer. Men sådan en mulighed tilbyder Danske Bank ikke for pengeudveksling mellem private. Men det kunne de ifølge Birgitte Kofod Olsen godt være et tilbud, som gjaldt alle overførsler.
“Kigger man på det dataetisk, så har Danske Bank grund til at overveje, om man kan bruge tjenesten og have skjult nummer for modtagere,” siger Birgitte Kofod Olsen.
Derudover mener hun, at Danske bank bør tage stilling til, hvor gode de vil være til at beskytte kundernes privatliv. Det kunne Danske Bank gøre ved at tydeliggøre, hver gang man deler sit mobilnummer eller anonymisere det automatisk.
“Det er ikke nødvendigt for modtageren at have oplysninger om telefonnummeret. De skal se, at de modtager nogle penge. Hvem de er fra, kan de jo være ligeglade med,” siger hun.
Læs også: Fire idiotiske ting, som (de fleste) arbejdspladser gør)
Ingen planer om anonym betaling for private
Hos Danske Bank ser de ikke umiddelbart et behov for at kunne anonymisere mobilnummeret i betalingsapp’en, da mobilnummeret anses for at være et alias for venne-overførsler.
“Der har indtil videre ikke været efterspørgsel efter en anonymisering af telefonnummeret, og derfor er det ikke noget, vi har prioriteret,” skriver Peter Kjærgaard Kriegbaum, presseansvarlig for MobilePay i en mail.
Han fortæller, at han ikke kender til sager, hvor man efter at have udvekslet penge og dermed nummer mellem ukendte personer, der har ført til chikane eller andre problemer.
Skal vi vinke farvel til anonym betaling?
Efter en søgning på Facebook fik jeg en henvendelse fra en kvinde, som skrev, at hun er blevet chikaneret via MobilePay. Danske Bank ville ikke hjælpe hende med at få blokeret den chikanerende ekskæreste med mindre der fandtes et polititilhold. De fortalte hende, at den eneste måde, hvorpå hun kunne slippe for henvendelserne, var ved at slette app’en.
Jeg har desværre ikke fået fat i hende efterfølgende, men undrer mig over, at dette ikke er en problematik, som har større bevågenhed. Hos Forbrugerrådet Tænk, har de heller ikke tænkt videre over sagen.
“Vi har ikke fået nogle henvendelser omkring den problematik, og derfor har vi ikke taget stilling til det,” siger Troels Holmberg, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.
Læs også: Nye browsere vil redde medierne med mikrobetalinger
Måske har du allerede delt dit nummer med fremmede gennem MobilePay, måske ikke. Christopher Gad fra IT-Universitetet efterspørger, at vi bliver bedre til at diskutere, hvilke oplysninger vi ønsker at give ud, når vi bevæger os mod et kontantløst samfund, hvor digitale løsninger afløser den anonyme kontantbetaling.
“I Danmark mangler vi en mere principiel debat og digital dannelse i forhold til, hvordan vi beskytter os selv, og hvordan vi forholder os til, hvilke informationer vi deler,” siger han.