da
da
sv

Den datadrevne Nostradamus: Interview med Lars Tvede

4 min

PODCAST: Lars Tvede har gjort det til en levevej at spå om fremtiden inden for blandt andet finansmarkeder og den teknologisk udvikling. Som gæst i F5-podcasten Focus løfter han sløret for, hvilke metoder hans firma Supertrends anvender for at kunne visualisere morgendagen inden for specifikke brancher og forudsige de supertrends, som venter forude.

Lars Tvede kan bryste sig af titler som forfatter, serieiværksætter, hedgefondchef og finansmand – endda med en kandidat i fødevareteknologi.

I en årrække har han dog også gjort sig særligt bemærket som spåmand – blandt andet i 2019 med udgivelsen af bogen ‘Supertrends – 50 ting du bør vide om fremtiden’. Året efter illustrerede han sine spådomsevner i praksis, da han allerede i februar 2020 forudså coronaens alvor samt det skræmmende niveau, som verdens aktier sandsynligvis vil falde til grundet pandemien. Det fik Lars Tvede til at sælge samtlige sine aktier og på den måde komme ud med al skindet på næsen, før markedet styrtdykkede.

Det er dog heller ikke en hvilken som helst krystalkugle, finansmanden benytter sig af, når han skal gennemskue fremtidens aktiemarked eller være på forkant med den teknologiske udvikling.

Via sit firma Supertrends indsamler bestsellerforfatteren enorme mængder data fra hele verden i bestræbelserne på at kunne forudsige, hvilke trends der vil have signifikante påvirkninger på samfundet og de økonomiske markeder. Dette gør i sidste ende Lars Tvede i stand til at sammensætte en retvisende visualisering af morgendagen inden for specifikke brancher – noget der har været afgørende for en række af hans investeringer.

“I mit liv har jeg været fokuseret på at forudsige primært to typer af emner: Det ene er finansmarkeder, som hænger sammen med nationaløkonomier, og det andet er teknologisk udvikling, som blandt andet hænger sammen med, hvad man skal gøre og investere i, når man laver en startup virksomhed”, siger han og tilføjer:

“Af samme grund startede jeg Supertrends, der som projekt kombinerer flere væsentlige elementer. Det gør os først og fremmest i stand til at lytte til, hvad der sker i verden i dag inden for primært teknologiske emner og dermed også, hvor verden er på vej hen”, forklarer han.

Hvad optager verden?

Hos Supertrends har man opdelt verden i 200 hovedemner, hvorefter et automatiseret datasystem konstant søger i databaser eller på de sociale medier efter informationer.

“Vi søger blandt andet på, hvordan en million startup-virksomheder udvikler sig, og hvornår de får finansieringsrunder. Vi kigger på, hvad folk søger efter på Google, hvad der bliver skrevet om i nyhedsmedierne, hvad der står på de mest populære websites, hvad de mest læste historier er, de meste dele tweets og så videre. Det skaber en række visualiseringer af, hvad verden er optaget af. På den måde får vi en række word clouds, der kan vise os, hvem der snakker om hvilke emner, hvordan de taler om dem og hvorhenne i verden”, siger han.

Lars Tvede forklarer, at man hos Supertrends er blevet så effektive til at indsamle og bearbejde data, at man kan autogenerere en powerpoint-præsentation på 100 sider om et hvilket som helst emne eller hvilken som helst branche på bare et kvarter.

Lyt med når Lars Tvede gæster F5 Focus og giver et indblik i Supertrends, kommer med sit bud på fremtidige tendenser og deler ud af redskaberne til selv at kunne forudse fremtidige trends.

Du finder afsnittet HER eller i afspilleren herunder.