Den fysiske handel og e-handel smelter sammen. Men ikke på den måde, man først havde forestillet sig, viser rapport
Det har mange gange været omtalt, at de fysiske butikker i høj grad vil komme til at blive et udstillingsvindue, hvor kunden i stedet vil købe varen online. Det såkaldte “showrooming”-koncept. Men tal fra Dansk Erhvervs årlige E-handels-undersøgelse foretaget af Norstat viser, at det faktisk ikke er tilfældet. Ikke endnu i hvert fald. For den fysiske og den virtuelle handel smelter i høj grad sammen. Ja faktisk sker det oftere, at en kunde tjekker en vare eller en butiks varebeholdning ud på nettet for så at gå i den fysiske butik efter den.
Undersøgelsen viser nemlig, at i 11 procent af køb på nettet, har kunden besøgt en fysisk butik inden for at undersøge varen. Samtidig har 25 procent af kunderne i de fysiske butikker besøgt en netbutik for at finde information, før de har taget turen ned af Strøget.
Læs også: “Vi vil så gerne have, at du bliver lidt længere”
De mange veje til et køb fylder altså mere. Og hvor man havde regnet med, at man gradvist vil gå over til en virkelighed, hvor man primært besøgte de fysiske butikker for lige at tjekke kvaliteten og så derefter sammenligne priser og andre typer varer online, er det slet ikke sådan, det hænger sammen. Ikke endnu i hvert fald.
Nettet bruges til research
Man har på grund af myten om showrooming siden e-handlens gennembrud frygtet, at de digitale butikker ville overtage markedet fra de fysiske butikker. Men det ser dog ud til, at de fysiske butikker og webshoppene i stedet supplerer hinanden.
“Hvis du starter med at kigge på dig selv. Hvis du har tænkt dig at købe en vare – et såkaldt planlagt køb – vil du i langt de fleste tilfælde starte med at kigge på nettet for at undersøge, hvad du kan få den til og hvor. Simpelthen for at skabe et overblik,” siger Henrik Theil, kommunikationschef hos Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH). Han henviser samtidig til FDIH’s egen undersøgelse, der viser, at 8 ud af 10 planlagte køb starter på nettet.
“Nettet er blevet der, hvor man kvalificerer sit valg, sammenligner med lignende produkter og laver researchen. Om man så i sidste ende afslutter købet på nettet eller i den fysiske butik. Ja, det varierer så,” siger han.
Læs også: KEA: Vi skal uddanne flere digitale salgstalenter
For nogle gange ligger der en særlig tryghed i lige at stå med produktet i hånden, teste det af, eller lige se dimsen ved siden af andre, der minder om, før man er helt sikker på, om det nu er det rigtige valg. Og så må man aldrig undervurdere den personlige betjening og det faktum, at man kan få varen med hjem med det samme.
“Du har måske undersøgt og sammenlignet de forskellige tv-modeller på Elgigantens hjemmeside mange gange, og du er næsten sikker på, at det er dén dér Samsung-model, du skal have. Men man trasker alligevel ned i butikken for lige at se, hvordan billedet egentlig er. Og så ender man med at købe den der,” siger Henrik Theil
Omnichannel-tider
For om en butik både findes fysisk og online er slet ikke en enten eller situation længere. Tværtimod. Langt de fleste større butikskæder har en webshop, og det samme har mange mindre forretninger. De er til stede på de sociale medier, og de har måske endda en chatfunktion på hjemmesiden, så de kan vejlede kunderne personligt, ligesom hvis de stod i den fysiske butik.
Læs også: Vi mangler digitale købmandstalenter
Det kan være en jungle at finde rundt i, men kundernes rejse har ændret sig så meget, at det er nødvendigt at kunne navigere i for at sikre sin forretnings overlevelse. Ja faktisk viser et nyt amerikansk studie af 46.000 shoppere, at omnichannel markedsføring virker. Studiet viser blandt andet, at kunderne elsker at bruge retailernes mange forskellige kontaktpunkter. Og Henrik Theil henviser også til nogle kæder, der formår at få den fysiske og den digitale handel til at smelte sammen.
“Eksempelvis Bilka har det, de kalder Click and collect, hvor du kan bestille varen online og hente den i butikken. På den måde er du sikker på, at varen er i forretningen, når du kommer for at se på den, og men du kan også nå at fortryde købet, når du har set den i virkeligheden. Så det digitale univers og den fysiske handel smelter sammen,” siger Henrik Theil.